משרד החינוך קבע מכסה לאתיופים
הורים יוצאי אתיופיה עתרו לבג"ץ, לאחר שבי"ס דחה את בנם בנימוק שיש בו כבר "יותר מדי אתיופים". משרד החינוך מאשר: "קיימת המלצה להקצות כ-25% מקומות לתלמידים יוצאי אתיופיה"
זוג הורים יוצאי אתיופיה עתר היום (ג') לבג"ץ נגד משרד החינוך, בעקבות סירובו של מנהל בית ספר יסודי בחדרה לקבל את בנם ללימודים. ההורים טוענים כי לפני כשמונה חודשים הם פנו לבית הספר בבקשה לרשום את בנם בן ה-6 לכיתה א', אך נענו בשלילה, בטענה שבבית הספר רשומים תלמידים אתיופים רבים, והנחיה של משרד החינוך קובעת שמספר התלמידים האתיופים לא יעלה על 25% מכלל התלמידים בבית הספר.
עקב כך, נטען בעתירה, נאלצו ההורים לרשום את בנם לבית ספר רחוק יותר ממקום מגוריהם, ומבנם נמנעה האפשרות ללמוד עם חבריו מהגן. בעתירה דורשים ההורים מבג"ץ להוציא צו על תנאי, המורה לשרת החינוך לנמק מדוע לא יבטל משרד החינוך את ההנחיה.
עורך הדין: חוק גזעני
"חוק זכויות התלמיד קובע שאסור להפלות ילד בקבלה לבית הספר על רקע עדתי", אמר עו"ד יצחק דסה, מנהל מרכז הסיוע המשפטי המייצג את ההורים, "זו הפרה בוטה של חוקי המדינה". לדבריו, בנוסף לעתירה, שהוגשה באמצעות מרכז הסיוע וסניגור קהילתי ליוצאי אתיופיה, מתכוונים ההורים לתבוע מיליון שקל ממשרד החינוך, בית הספר והמנהל.
לדברי עו"ד דסה, הוא ידרוש לבטל את הנחיית משרד החינוך, בטענה שההנחיה תקפה לגבי עולים מאתיופיה בלבד, ולא לגבי עולים בכלל, ולכן מדובר בגזענות. "בתשובה שקיבלנו ממנכ"לית משרד החינוך, נאמר שמטרת ההחלטה היא למנוע ריכוז תלמידים יוצאי אתיופיה בבית ספר מסוים והדבקת תוויות על בית הספר, ואני שואל – באילו תוויות מדובר?".
האב: "זה מה שמצפה לבן שלי?"
"איך אני אסביר לבן שלי, שנולד פה, שבגלל שההורים שלו אתיופים, הוא לא התקבל לימודים בבית הספר?", אמר האב ל-ynet. "נאלצתי לרשום אותו לבית ספר אחר, רחוק יותר, אבל העניין הוא לא המרחק, אלא הסטירה שקיבלתי".
לדברי האב, "מחסום הכניסה לבית הספר הוא צבע העור. נתקלתי בהרבה גילויים ביקורתיים על השפה, המנטליות והתרבות של העדה. כל זמן שזה אני, מילא. אבל מדובר בעתיד, בדור הבא, האם מצפה להם מה שציפה לנו? זה מקומם אותי מאוד".
האב מספר כי התקשה לספר לבנו על הדחייה. "כל החברים שלו מהגן הלכו לבית הספר הזה, והוא שאל אותנו 'אמא, אבא, הלכתי איתם לגן, למה עכשיו אני לא איתם? לא אמרתי לו את כל האמת. מספיק שאני פגוע, אני לא צריך לפגוע בילד שלי".
משרד החינוך: קיימת המלצה
משרד החינוך מסר בתגובה כי "קיימת המלצה להקצות כ-25% מקומות לתלמידים יוצאי אתיופיה בבתי ספר שבהם מספרם של התלמידים יוצאי העדה מנע השתלבות טבעית של תלמידים אלו בשכבת גילם הישראלית. מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, החליטה לנהוג לפנים משורת הדין, לפתוח את כל אזורי הרישום לתלמידים בני העדה, ולממן באופן מלא הסעות לבתי הספר החל משנת הלימודים תשס"ג, כדי לאפשר קליטת תלמידים בבתי ספר שונים".