שתף קטע נבחר

 

עיראק: נתקשה לעמוד בדרישות מועצת הביטחון

15 חברות מועצת הביטחון, ביניהן גם סוריה, אישרו פה אחד את הצעת ההחלטה האמריקנית, שמעניקה לסדאם 7 ימים להיעתר לכל דרישות האו"ם ולאפשר לפקחי הנשק גישה חופשית לכל מקום בארצו. שגריר עיראק באו"ם: "אני פסימי. נוסח ההחלטה עלול לסכל את שובם של הפקחים". בוש: אם סדאם לא יעמוד בדרישות האו"ם - אמריקה תפרקו מהנשק

הישג דיפלומטי מרשים לארה"ב: מועצת הביטחון של האו"ם אישרה אמש (ו') פה אחד הצעת החלטה שמעניקה לעיראק הזדמנות אחרונה להתפרק מנשקה כליל - או לעמוד בפני "השלכות חמורות", שמשמעותן הוודאית כמעט - מלחמה. בהחלטה תמכו 15 חברות מועצת הביטחון, ביניהן גם סוריה.
לאחר קבלת ההחלטה, פקסס מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, את הנוסח המסוכם לשגריר עיראק באו"ם ובכך הכניס לתוקפו באופן רשמי את לוח הזמנים הבא: בתוך כשבוע, עד 15 בנובמבר, עיראק מחויבת להודיע שהיא מקבלת את תנאי האו"ם ומבטיחה לעמוד בהם; במחצית השנייה של חודש נובמבר אמורים פקחי האו"ם להגיע לבגדאד ולבצע בדיקות ראשוניות; עד 8 בדצמבר מחויבת עיראק למסור למועצת הביטחון של האו"ם הצהרה "מלאה, מדויקת ושלמה" של כל תוכניותיה לפתח נשק להשמדה המונית, וכן של כל החומרים האזרחיים שעשויים לשמש למטרות כאלה; לאחר-מכן יערכו הפקחים בדיקות מקיפות יותר, ועד 21 בפברואר הם יגישו דו"ח על ממצאיהם למועצת הביטחון.
ההחלטה דורשת מעיראק לאפשר לפקחי האו"ם גישה לכל מקום ולכל אדם בעיראק, ובכלל זה לארמונות הנשיאותיים, שבהם, על-פי החשד, מסתירה עיראק חומרים הקשורים לתוכניותיה לפיתוח נשק להשמדה המונית. ההחלטה קובעת שאם עיראק תמסור "הצהרות כוזבות או לוקות בחסר" ותסרב לשתף פעולה עם פקחי הנשק, תהיה זו "הפרה משמעותית נוספת" של החלטות מועצת הביטחון. המונח "הפרה משמעותית" מפורש על-ידי ארה"ב כהצדקה חוקית לתקיפה צבאית.
בעקבות ההחלטה הודיע ראש צוות הפקחים של האו"ם, האנס בליקס, כי צוות של הפקחים ייצא לבגדד כבר בעוד שבועיים. "אנחנו מתכננים לצאת לשם ב-18 בנובמבר. ההחלטה מחזקת את המנדט שלנו באופן משמעותי", אמר.

שגריר עיראק באו"ם: אני פסימי

שגריר עיראק באו"ם, מוחמד א-דורי אמר בתגובה כי מועצת הביטחון כפתה על עיראק דרישות שהיא תתקשה לעמוד בהן. לדבריו, "קבלת ההחלטה משקפת כפייה של האינטרס האמריקני על הקהילה הבינלאומית".
בתדרוך עיתונאים במשרדי האו"ם בניו יורק אמר השגריר, "אני פסימי, שכן האופן בו נוסחה ההחלטה עלול לסכל בסופו של דבר את שובם של הפקחים לעיראק".
השגריר מתח ביקורת על צרפת, רוסיה, סוריה וסין, שתמכו בהצעה. "הן השקיעו מאמצים רבים כדי לעדן את ההחלטה, ומוטב היה לו מדינות אלה היו פועלות לפי האינטרס הלאומי שלהן".
השגריר העיראקי ציין שהופתע מתמיכתה של סוריה בהחלטה, אך הבהיר: "בגדד לא תזקוף זאת לחובתה של דמשק". לפני ההצבעה ההערכה היתה שהשגריר הסורי יימנע.

בוש: אם סדאם לא יציית - נפרק אותו מנשקו

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר בתגובה להחלטת מועצת הביטחון כי "פקחי האו"ם לבדם לא יוכלו לערוב לפירוקה של עיראק מנשקה - אם לא יזכו לשיתוף פעולה מלא מצדה של בגדד". לדבריו, עיראק המשיכה לאגור נשק להשמדה המונית גם כשהפקחים היו בשטחה, ובעיקר מאז שגורשו.
"מעתה לא תורשה עיראק לפתח נשק בלתי קונבנציונלי, ולא תוכל לסכן את שלום העולם", אמר בוש, והוסיף כי אם סדאם לא ייענה לדרישות האו"ם - "אמריקה ובנות בריתה יפרקו אותו מנשקו". לדבריו, "אנחנו מתמודדים עם משטר מסוכן, שבנה נשק נורא כדי להרוג אלפים".
ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר שההחלטה "משדרת מסר ברור לסדאם, ולפיו העימות אינו בלתי נמנע, אך הפירוק מנשק - כן". נשיא צרפת ז'אק שיראק אמר כי ההחלטה העניקה סיכוי לפתור את המשבר בדרכי שלום, "כפי שתכננה צרפת מלכתחילה". הממונה על יחסי החוץ והביטחון באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, בירך על ההחלטה, ואמר כי העובדה שהתקבלה פה אחד "ממחישה את אחדות הקהילה הבינלאומית ונחישותה".
שר החוץ הגרמני, יושקה פישר, ציין שאם תיענה בגדד בחיוב לדרישות, היא "תוכל להבטיח את שלום האזור ויציבותו". הוא הוסיף כי צוותים גרמנים תרמו בעבר למשטרי פיקוח נשק, "וימשיכו לתמוך במאמץ זה גם בעתיד".

נתניהו: ישראל משבחת את בוש על נחישותו

גם ישראל הצטרפה למברכים על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. דובר משרד החוץ אמר כי השר החדש, בנימין נתניהו, תומך "באופן מלא" בהחלטת המועצה, ו"משבח את הנשיא בוש על נחישותו בהובלת המהלך".
שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, התקשר בשעות הצהריים לנתניהו, ועדכן אותו בפרטי ההצעה האמריקנית-בריטית בטרם הוגשה להצבעה.

סוריה: ההחלטה שומרת על הריבונות העיראקית

הנציג הסורי במועצת הביטחון, פייסל מקדאד, אמר ש"סוריה הצביעה בעד ההחלטה לאחר שקיבלנו אישורים שההחלטה לא תשמש אוטומטית להתקפה על עיראק". לדבריו, "סוריה גם קיבלה אישור שההחלטה מחזקת את המנדט של פקחי האו"ם, תוך שמירה על הריבונות העיראקית". הוא אמר שדמשק דורשת שגם ישראל תציית לחוק הבינלאומי.
מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אמר כי "לעיראק יש הזדמנות נוספת למלא אחר החלטות האו"ם. אני דוחק בהנהגה העיראקית לנצל את ההזדמנות ולהביא לסיום הבידוד והסבל של העם העיראקי".

ההסכמה עם צרפת הובילה לאישור הנוסח

נוסח ההחלטה שהתקבל הוא הנוסח השלישי שמגישה ארה"ב, יחד עם בריטניה, להצבעה במועצת הביטחון במהלך שמונת השבועות האחרונים. ההסכמה בין צרפת לארה"ב, שסללה את הדרך לאישור הנוסח הנוכחי, הושגה לאחר שארה"ב ויתרה על דרישתה, לפיה "כל אחד" יהיה רשאי לדווח למועצת הביטחון על הפרות חמורות של החלטות מועצת הביטחון המתבצעות בעיראק. לפי ההסכמה שהושגה, רק פקחי הנשק יוכלו לדווח על הפרות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. אם סדאם לא יציית - נפעל
צילום: איי פי
צילום: אלג'זירה
סדאם. מחכים לתשובה
צילום: אלג'זירה
צילום: אי פי
אנאן. לשים קץ לסבל
צילום: אי פי
מומלצים