דרך הנשר בכרמל
מצוקים מרשימים לאורך ערוץ נחל נשר, טראסות חקלאיות למטה ונשרים מרחפים מעל, שפע של מפלים, חורש ירוק וקריר, וגם: איך נשמע קונצרט החורש?
ראו טיולי חורף נוספים בסוף הכתבה
אופי המסלול: ברגל. ההליכה בערוץ נחל נשר בחורף היא חוויתית ואתגרית, אך יש להיזהר מהחלקה. משך המסלול: כשלוש שעות.
טיול חורפי לאורך מסלולו של נחל נשר שבכרמל הוא חוויה מענגת במיוחד. האוויר נקי, הפרחים של ראשית החורף בוקעים מהאדמה הלחה ומגלים מחדש את העולם וקרני השמש מסתננות אך בקושי מבעד לענפי העצים המסתבכים זה בזה. ואם אפשר להוסיף לכל זה גם נעימה מתקתקה של פיכפוך מי-נחל ומראה של מפלים תלולים ומרשימים, החוויה הופכת לנפלאה עוד יותר.
איך מגיעים? תחילת המסלול בקו פרשת המים בצומת דמון, על כביש מספר 627.
לבאים מדרום מכביש מספר 4, פונים מזרחה לכביש 721. הכביש עולה ומטפס בהר, וכבר משם אפשר להתרשם מאופיו הפראי של הכרמל הכולל חורש ירוק וצפוף, מצוקים ותהומות מרשימים. הביטו לשמיים (כולם חוץ מהנהג) ואולי תזכו לראות נשר הדואה בדרכו לתחנת האכלה הממוקמת באיזור שוויצריה הקטנה. לאחר כעשרה ק"מ מגיעים לצומת T, פונים ימינה ומיד, בצד ימין, חונים בחניון 'אלון'.
לבאים מצפון, יש להגיע לאוניברסיטת חיפה מכיוון חיפה. נוסעים דרומה בכביש 672, ממשיכים עוד כארבעה ק"מ עד לחניון אלון שנמצא בצד ימין של הכביש.
חניתם? מצוין. זה הזמן להתארגן להליכה של שעתיים-שלוש. כדאי להצטייד במים לשתייה, כובע, קרם הגנה, נעליים גבוהות ונוחות להליכה וארוחה קלה. ילדים עד גיל שנתיים וחצי רצוי לקחת במנשא. בזמן שמתארגנים להליכה, על הנהג להקפיץ את כלי הרכב לסוף המסלול. נוסעים כשני ק"מ לכיוון חיפה על כביש 672, פונים ימינה לכיוון נשר (כביש 7212), פונים שמאלה לדרך נוף-כרמל, וחונים בחניון יער יערנים.
כעת חוזרים לתחילת המסלול, שם הכל כבר מאורגן להליכה. חוצים (בזהירות) את כביש עוספיה-חיפה ועוקבים אחרי הסימון לבן-אדום-לבן שילווה אתכם לאורך כל הדרך.
מסלול נחל נשר חוצה איזורי נוף משתנים ומגוונים. מתחילים בשטחים הפתוחים והמתונים וממשיכים בעקבות מדרגות הסלע, שעוצבו בכוח המים וממחישות את כוחם הרב של המים ואת יכולתם "לפסל" בסלע וליצור מדרגות מפלים בגבהים ובצורות שונות.
בעקבות המפלים, תגיעו לחלקו הקניוני והעמוק של נחל נשר, למקום שבו קרני השמש מסתננות אך בקושי. חלקו העליון של הנחל מתחתר בסלע קירטוני רך ויוצר ערוץ נחל רחב ושיפוע מתון המאפשר עיבוד חקלאי. עוברים בין טראסות חקלאיות נטושות, חלקן מכוסות נטיעות וחלקן בצמחיה טבעית של טיון דביק ומיני עצים של חורש טבעי. מדוע הטראסות נמצאות כאן? בעבר ניצלו את חלקו הרחב של הנחל לחקלאות הררית ובנו טראסות ליצירת חלקות אדמה פוריות. כשהפכה החקלאות לפחות רווחית, ננטשו החלקות ומאז החלה הצמחייה הטבעית להשתלט מחדש על השטח.
לפני שתיכנסו למעבה הנחל המכוסה חורש סבוך, כדאי לעצור וליהנות מפריחת ראשית החורף שמתחילה לבצבץ פה ושם בדמותם של סתוונית היורה, כרכום נאה ואולי אפילו רקפות.
אט-אט הופך ערוץ הנחל לצר. המשיכו עימו לדרך עפר. יש לשים לב לסימון וללכת בעקבותיו ימינה על דרך העפר, כ-100 מטר, עד שפונים ימינה בירידה מתונה. ואז, לפני שתספיקו לשבוע מהנוף הפתוח, "תפלו" לעולם אחר.
ככל שהולכים ויורדים לתוך ערוץ הנחל מרגישים בקרירות נעימה ובצל נעים שמטילות צמרות העצים המכסות על הערוץ כולו. הצל והלחות ילוו אתכם כל עוד תישארו בערוץ, ויחד עימם גם הצמחים אוהבי הלחות - כמו ער אציל, מורן החורש, קטלב מצוי, שרכים, טחבים ומטפסים למיניהם.
הנחל חותר בשיפוע חד בתוך סלע דולומיט קשה. הבדלים בקושי הסלע ביחד עם השיפוע החד - יצרו ערוץ קניוני וצר שבו מדרגות סלע הפכו למפלונים לא גבוהים.
כל מפל והאופי שלו: האחד גבוה ומפחיד ובתחתיתו מכתשת קטנה, האחר "מפוסל" כמדרגות חצובות. יש שנפגוש במפל שברירי ובין סדקיו שרכים וטחבים, כשלידו מפל שצורתו כצורת משפך. לאחר גשם ממושך, כאשר האדמה רוויה וזרימת המים בנחל חזקה, הופכות מדרגות הסלע למפלים של ממש למשך מספר שעות.
כדי להגיע לתחתית המפלונים הללו בשלום, צריך להיאחז היטב בזיזי הסלע ואם מתחשק לכם - פשוט להתיישב ולגלוש במורד. בימי החורף הערוץ רטוב וחלקלק, ולכן יש להיזהר שבעתיים שלא להחליק.
אחרי שירדתם בשלום, זה הזמן למנוחה קצרה. הביטו בסדקים הקטנים במדרגות הסלע. הסדקים הללו חביבים לא רק עלינו, בני האדם, אלא גם על היערון הגדול. היערון הוא מכרסם חמוד הדומה לחולדה אך קטן ממנה. פרוותו אפורה וגחונו וכפות רגליו לבנות.
סביר להניח כי את היערון לא תפגשו בטיול, אך לבטח תעברו ליד "שולחן האוכל" שלו: ערימה של שאריות בלוטי האלון המצוי, מזונו של היערון. המכרסם אוסף את הבלוטים ומביא אותם למקום שבו הוא מרגיש מוגן ובטוח מפני טורפים.
אם יושבים רגע בשקט ועוצמים עיניים, אפשר לשמוע את קונצרט החורש: איוושת הרוח בין העצים, טפיפות מהירות של לטאה מזדמנת ושירי האהבה של ציפורי השיר המזמינות אתכם להיכנס פנימה למעבה החורש. אל תתפתו לחפש אחריהן: החורש סבוך והציפורים קטנות וחמקנית.
המשיכו בתוך ערוץ הנחל ורדו בזהירות עוד סידרת מפלוני סלע עד לגשר. קצת לפני הגשר פנו ימינה לטיפוס קל לעבר חניון "יער יערנים" - שם מחכה הרכב. נחל נשר ממשיך צפונה דרך מחצבות האבן של נשר ומתנקז בסופו של דבר לנחל הקישון ומשם לים התיכון.
הכותבת ממרכז הדרכה כרמל, רשות הטבע והגנים.