חרשים ישוחחו בטלפון
סלקום השיקה שירות חדש - תוכנת LipCcell המתרגמת בזמן אמת קול אנושי לאנימציה תלת ממדית, אשר מופיעה על מסך המחשב עם קבלת השיחה ומאפשרת לכבדי שמיעה לקרוא את תנועות השפתיים המונפשות של המתקשר
תוכנה חדשה בשם LipCcell, שמאפשרת לחרשים ולכבדי שמיעה לשוחח בטלפון הסלולרי עם אנשים שומעים אשר אינם בטווח ראייתם, הושקה היום (ג') רשמית על ידי סלקום וחברת SpeechView, מפתחת הטכנולוגיה.
התוכנה מתרגמת בזמן אמיתי קול אנושי לאנימציה תלת ממדית, אשר מופיעה על מסך המחשב הנייד או הנייח מיד עם קבלת השיחה והפעלת התוכנה. מקבל השיחה יכול לקרוא את תנועות השפתיים המונפשות ולתקשר עם המטלפן.
ב- SpeechView טוענים כי מנוע זיהוי הקול של החברה מהיר יותר מכל מנוע המרת קול לטקסט, ומאפשר לבני אדם שהתקשורת הסלולרית נמנעה מהם לבצע שיחות טלפון בזמן אמת.
הטכנולוגיה הממירה מדיבור לאנימציה (Speech To Animation) מבוססת על זיהוי פונמות, היחידות הקטנות ביותר במבנה הלשון, ומציגה את דברי המטלפן באמצעות אנימציית פנים תלת-ממדית, המופיעה על מסך המחשב. כך יכולים המשוחחים לקיים דו-שיח טלפוני הדומה לשיחה פנים מול פנים.
הטכנולוגיה אינה תלויית שפה (ופועלת בכל שפה) ומאפשרת לאנשים כבדי שמיעה להשתמש במלים משפות שונות בשיחה אחת, כמו גם לשלב סלנג. התוכנה אינה צריכה "להבין" את דברי הדובר, ותפקידה מסתכם בקישור משפטים שאמר הדובר בקולו לייצוג ויזואלי מדויק של דבריו.
בעתיד - גם ברדיו, בטלוויזיה ובקולנוע
נוסף על כך, הטכנולוגיה משלבת מידע ויזואלי בתוך המצגת הגרפית כדי לסייע לכבדי השמיעה להבדיל בין פונמות דומות במקרים בהם קשה להבין מתנועות השפתיים לבדן מה אומר הדובר. זאת, באמצעות צביעת איזורים שונים בפנים המונפשות, כדי לסמן לכבד השמיעה מהיכן מוציא המשוחח אוויר תוך כדי השיחה.
ממציא התוכנה ומייסד חברת SpeechView, ד"ר נחשון מרגליות, הביע תקווה שהטכנולוגיה תפעל לא רק בטלפון הסלולרי אלא בכל ערוץ תקשורת בו חרשים וכבדי שמיעה אינם רואים לעתים את פני הדובר, בהם טלוויזיה, קולנוע, רדיו ואף תיאטרון (על פי הערכה, ישנם כ600,000 כבדי שמיעה בישראל).
חברת SpeechView, המעסיקה 16 עובדים, פיתחה יישומים של התוכנה עבור טלוויזיה, מחשבי כף יד ורדיו. החברה מתכוונת ליצור שיתופי פעולה עם יצרני מקלטי רדיו במטרה לשלב את הטכנולוגיה בתוך המכשירים, ולאפשר לכבדי שמיעה "להתבונן" באנימציה המוצגת על המכשיר ולהבין מה נאמר ברדיו. קבוצה של בני נוער ומבוגרים כבדי שמיעה ליוו את תהליך הפיתוח וסייעו לשפר את הטכנולוגיה.
בשלב זה - בסלקום בלבד
בשלב זה, הטכנולוגיה פועלת רק עם מכשיר סלקום מדגם נוקיה 3300 מחיר הערכה (מכשיר הטלפון יחד עם התוכנה ו-30 הודעות SMS בחודש) הוא 1,612 שקלים (36 תשלומים של 44.80 שקלים) או 716 שקלים (36 תשלומים של 19.90 שקלים) עבור אנשים שכבר מחזיקים בנוקיה 3300. מחברת SpeechView נמסר כי בשלב זה לא יוצע השירות דרך חברות סלולר נוספות.
כדי להשתמש בשירות, יש להתקין את תוכנת LipCCell על המחשב הנייד או הנייח ולהירשם באמצעות האינטרנט. בשלב הבא מחברים את מכשיר הטלפון למחשב באמצעות כבל. בעת קבלת שיחה או חיוג לנמען אפשר להפעיל את התוכנה ולהעביר את הטלפון למצב "רמקול". המשוחח שומע את בן שיחו באמצעות הרמקולים ורואה את אנימציית תנועות השפתיים שלו על הצג.
דרישות החומרה המינימליות לשימוש בטכנולוגיה הן מעבד 733 מגה הרץ, כרטיס קול, זיכרון של 128 מגה בייט, כונן תקליטורים, Windows 98, 2000 או XP (תומכת עברית), 40 מגה בייט פנויים בדיסק הקשיח וחיבור לאינטרנט.