שרון: אחרי הבחירות - אאשר את מתווה בוש
רה"מ התחייב בנאום שנשא כי אם ינצח בבחירות, ממשלתו תאשר את מתווה בוש, הכולל הקמת מדינה פלסטינית. עם זאת, הבהיר כי מדינה כזו תוקם רק אחרי שיופסק הטרור וייווצר דו-קיום. תחילה תוקם המדינה הפלסטינית על שטחי A ו-B בלבד
ראש הממשלה, אריאל שרון, אומר כי אחרי הבחירות יביא לאישור הממשלה את מתווה הנשיא בוש, הכולל הקמת מדינה פלסטינית.
"כפי שהתחייבתי בעבר, מתווה הנשיא בוש יובא לדיון ואישור של הממשלה שבכוונתי להקים לאחר הבחירות, ואני אפעל בכל כוחי שזו תהיה ממשלת אחדות רחבה ככל האפשר", אמר שרון בנאום מדיני שנשא אמש (ד') בכנס הרצליה.
ראש הממשלה אמר בנאומו כי "תוכנית השלום שהוצגה בנאומו של הנשיא בוש היא תוכנית הגיונית, מפוכחת ובת ביצוע, היוצרת הזדמנות אמיתית להגיע להסדר. אנחנו קיבלנו עקרונית את תוכנית הנשיא בוש ואת המתווה שהוצג בה; ההסכמות שאליהן הגענו עם האמריקאים מבוססות על לקחיהם של האמריקאים מתוכנית קלינטון-ברק ועל ניסיוני שלי, כמי שהשתתף שנים ארוכות במערכה הביטחונית והמדינית בזירה הפלסטינית".
שרון ציין כי הממשל האמריקאי הבין והסכים "כי הדרך היחידה להגיע להסדר שלום אמיתי עם הפלסטינים היא התקדמות בשלבים, כאשר השלב הראשון חייב להיות הפסקה מוחלטת של הטרור". לדבריו, "על יסוד הלקחים מהסכמי העבר, ברור לכל כי אין עוד מקום לצפות מישראל לוויתור מדיני עד שירור מצב יחסים מוכח של שקט ושינוי סדרי ממשל פלסטיני".
שרון הוסיף: "חשוב לזכור כי ויתורים מדיניים שייעשו בעתיד, כמו הוויתורים שנעשו בעבר - אינם בני-חזור. גם המציאות הנוכחית, כשצה"ל פועל בחופשיות בתוך הערים הפלסטיניות, נובעת מהמצב הביטחוני ואיננה שינוי של המצב המדיני כפי שהיה לפני שנתיים. ישראל לא תחזור לשלוט בשטחים מהם נסוגנו מתוקף הסכמים מדיניים". לפיכך, סבור שרון כי "יצירתם של יחסי דו קיום אמיתיים וכנים צריכה שתהיה תנאי מוקדם לשלב מוקדם בו יידונו הסדרים מדיניים". לדבריו, "בניית דו קיום אמיתי צריכה להיעשות בראש ובראשונה על-ידי החלפת המנהיגות הפלסטינית שכיזבה והכזיבה במנהיגות שיכולה - וחשוב מכך, רוצה - בכינון יחסי שלום אמת עם מדינת ישראל". הוא אמר כי הרפורמה ברשות הפלסטינית צריכה להתחיל מהרחקת ערפאת ממוקדי הכוח, ממקורות המימון ומתהליך קבלת ההחלטות ודחיקתו לתפקיד סמלי.
שרון פירט את דרישותיו לרפורמה ברשות וסיכם: "הצדדים יתקדמו לשלב הבא במתווה הנשיא בוש כשתצמח מנהיגות פלסטינית חדשה, אחראית ונקייה משחיתות, הטרור יופסק, והשלטון הפלסטיני לא יניח לו להתחדש; ייבנה שיתוף פעולה אזרחי-כלכלי; תופסק ההסתה ויטופח החינוך לשלום; בד בבד תפעל ישראל להקלת הלחץ הצבאי, ליצירת רצף טריטוריאלי בין מרכזי האוכלוסין הפלסטינים ולהקלת חיי היום-יום".
"בשלב השני של מתווה בוש", הוסיף שרון, "תאפשר ישראל הקמתה של מדינה פלסטינית בגבולות שאינם סופיים, שיחפפו לשטחי A ו-B, למעט אזורי ביטחון חיוניים; אותה מדינה פלסטינית תהא מפורזת לחלוטין; יותר לה להחזיק משטרה וכוחות ביטחון פנים החמושים בנשק קל; ישראל תוסיף לשלוט בכל הכניסות והיציאות של המדינה הפלסטינית, וכן תחלוש על מרחבה האווירי, ולא יותר לה לכרות בריתות או הסכמים עם אויבי ישראל".
בשלב האחרון של מתווה בוש, אמר שרון, "ייפתח משא ומתן לקביעת מעמדה הסופי של המדינה הפלסטינית בו ייקבעו גבולות הקבע. כפי שהדגשתי, לא נתקדם משלב לשלב עד שישרור מצב יחסים מוכח של שקט, שינוי סדרי ממשל פלסטיני ודו קיום הולך ומתחזק".
האיחוד הלאומי: "היסחפות מסוכנת"
ב'איחוד הלאומי' זועמים על דבריו של ראש הממשלה, אריאל שרון, שהבהיר כי לאחר הבחירות תאמץ הממשלה את מתווה בוש. "מדובר בהיסחפות מסוכנת לכיוון הקמתה של מדינה פלסטינית בגבולות 67', שתאיים על קיומה של מדינת ישראל", אמר תת-אלוף (במיל') אריה אלדד מ'האיחוד הלאומי'. לדבריו, "רק על ידי הקמת קנטונים ערבים נפרדים בשליטה ביטחונית ישראלית נוכל למנוע את המשך הטרור".