שתף קטע נבחר

להורים אין כסף – לילדים אין תרופות

מחקר שנערך בקריית גת. : 20% מהילדים שקיבלו מרשם לאנטיביוטיקה בשל מחלה זיהומית – לא רכשו את התרופה; רופאים: פגיעה בלתי הפיכה בבריאות

המצוקה הכלכלית פוגעת גם בבריאות: מדיווחים של רופאים ברחבי הארץ עולה כי קשישים וילדים אינם מקבלים תרופות בסיסיות הדרושות להם, כגון אנטיביוטיקה, בגלל שאין להם כסף לרכוש אותן. מחקר שנערך בקריית גת קובע: אחד מחמישה ילדים שקיבלו מרשם לאנטיביוטיקה בשל מחלה זיהומית – לא קיבל את התרופה הנדרשת לו.
כבר לא מדובר בתופעה שולית. רופאים נתקלים בתופעה מדי יום: חולים רבים, שמצבם הכלכלי קשה, נאלצים לוותר על השימוש בתרופות שניתנו להם בהוראת רופא. "יותר ויותר אנשים מתקשים לרכוש תרופות וציוד רפואי חיוני", אומר הרופא מדרום הארץ. "ולא מדובר בתרופות יקרות, אלא בתרופות לטיפול יום יומי בזיהומים שכיחים, שעלותן לצרכן 10-50 שקלים".
לדברי יו"ר יעקב אורקין, מנהל המרכז לבריאות הילד של "שירותי בריאות כללית" באופקים, מדי יום הוא נתקל בהורים המתקשים לספק לילדיהם את תרופות הנדרשות. "השבוע ביקרה אצלי אם צעירה עם תינוק חולה אסטמה. ביקשתי ממנה לרכוש מתאם מיוחד לתינוקות, שעלותו כ 100 שקלים, כדי שיוכל לקבל את התרופות למחלה. מדובר באלטרנטיבה הזולה היחידה שתאפשר לתינוק החולה לקבל את התרופות הנדרשות לו. אותה אם ישבה מולי ואמרה לי בדמעות: "אני לא יכולה להרשות לעצמי לרכוש את המתאם".
"מדי יום אנו נתקלים גם בהורים שמתמרנים ככל יכולתם כדי להוזיל את מחיר התרופות הנדרשות לילדיהם, כך למשל, הם מבקשים ממני לרשום לילדיהם אנטיביוטיקה מסוג זול יותר, ולא מהדור החדש, או רוכשים בקבוק אחד במקום שני בקבוקים כנדרש ואינם מסיימים את הטיפול, דבר העלול לגרום להחמרת המחלה.
"המצב כה חמור, שבאזור שבו אני עובד הקימו לאחרונה גמ"ח שבו מחולקות חינם תרופות לחולים הנזקקים להם. לא תמיד התרופות ניתנות על פי מרשם רופא, והן מחולקות שלא על ידי רוקח, דבר האסור על פי החוק".
המחסור הכלכלי נותן אותותיו גם באזורים מבוססים יותר. ד"ר גדעון גרניט, רופא ילדים מומחה העובד בירושלים, מספר: "אני שומע מדי יום על השיקולים הכלכליים שמנחים את ההורים. רק השבוע עמד מולי אב שבתו הפעוטה סבלה מזיהום בדרכי השתן. הוא תהנצל והסביר לי שמצבו הכלכלי גם סכום של 40 שקלים משמעותי ביותר. אני שומע על מצוקות קשות עוד יותר מחברי הרופאים באזורים אחרים בארץ".
מחקר שנערך באחרונה במרכז לבריאות הילד בקריית גת מחזק את דיווחי הרופאים. לפי מחקר, שנערך בשיתוף הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון והמרכז הרפואי "ברזילי", נמצא כי 20% מהילדים בעיר שקיבלו מרשם לאנטיביוטיקה, לא קיבלו את התרופה. אחת הסיבות העיקריות לכך: להורים אין כסף לרכישת התרופות.
מתוצאות המחקר עולה כי המשפחות שהתקשו לרכוש את התרופות מאופיינות בהכנסה נמוכה ובצפיפות דיור גבוה. "עלות התרופות לחולים נובעת ממדיניות שיתופם במימון התרופות. היא גורם עיקרי לרכישה חלקית של תרופות המיועדות לילדים החולים במחלה זיהומית חדה", כתבו החוקרים. "מדיניות זו פוגעת בעיקר בקבוצות מעוטות יכולת, ולפיכך סותרת את עיקרון השוויון שחוק ביטוח הבריאות הממלכתי דוגל בו".
ד"ר רונית פלד, מנהלת המכון האפידמיולוגי בבית החולים "ברזילי", שהשתתפה במחקר, אמרה אתמול: "מצאנו תופעה דומה גם בטיפת חלב, שם נמנעים הורים מביקורים תקופתיים בשל האגרה הסמלית המוטלת עליהם. בחלק מהמקרים הורים מוותרים על תרופה חיונית אם הם מבחינים שהחום ירד ומצבו של הילד משתפר. המחקר הוא רק קצה הקרחון של מציאות חמורה הרבה יותר".
קשישים וחולים כרוניים הם מגזר בולט נוסף הסובל מהמחסור. מנתונים שהגיעו באחרונה לקופות החולים עולה: כשמבוטחים נדרשו לשלם מחיר סמלי של שקלים בודדים בעבור חיסון לשפעת – הם העדיפו לוותר על החיסון. "קשיש הסובל ממחלה הכרונית אחת או שתיים נדרש לרכוש תרופות במאות שקלים מדי חודש", אומר הרופא המתמחה בתחום. "אותם קשישים, המתקיימים מקצבת הביטוח הלאומי, מוותרים על חלק ניכר מאותן תרופות. אין להם ברירה, הם זקוקים לכל שקל כדי לרכוש אוכל. האוכלוסייה הזו מוותרת מראש על קניית תרופות חיוניות, ובריאותה נפגעת באופן בלתי הפיך".
ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף הרפואה בחטיבת הקהילה של "שירותי בריאות כללית": "המדינה באה לקראת חלק גדול ממעוטי היכולת וקבעה שורה של הנחות שאמורות להקל עליהם בעת שהם רוכשים תרופות. למרות זאת, יש לא מעט אנשים שהם עניים באמת, ואין להם כסף לרכוש תרופות, אולם הם אינם עונים על הקריטריונים להנחה. לכן, המדינה צריכה למצוא את הדרך לממן רכישת תרופות על פי הכנסה של כל משפחה, ולא לפי קריטריונים כלליים בלבד. כשאנשים לא לוקחים את התרופות שדרושות להם - זה אסון של ממש".
שר הבריאות נסים דהן, מודע למצב. "לצערי, אני מכיר את התופעה", אומר דהן. "בכל יום אני מקבל מכתבים מאנשים במצוקה ושומע את אותן בעיות פעם אחר פעם. מדובר בפניות של אירגונים שעוזרים לחולים או פניות אישיות שמגיעות אלי ישירות. המצב הגיע לכך שזוג קשישים סיפרו לי כי הם מחליטים בכל חודש מי מהם יקבל את התקופות. קשה לי לעמוד מול הפניות ולהסביר שזה המצב. חוץ מלכתוב צ'ק בעצמי, אין לי תשובות לאנשים האלה".
לדברי השר, יש צורך ברפורמה בתחום, כך שאחוז המימון העצמי של תרופות יהיה יחסית להכנסה. "הפתרון הוא שאדם שמקבל הבטחת הכנסה לא ישלם על תרופות. בשל הבחירות, אני לא מניח שהשינוי יגיע מהר, אני רק מקווה שהוא אכן יתרחש".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשישים וילדים לא מקבלים תרופות בסיסיות
מומלצים