שתף קטע נבחר

"ארה"ב רוצה להשתלט על הנפט העיראקי"

ד"ר עמית מור, מומחה למשק האנרגיה: לאחר המלחמה במפרץ יפעל ממשל בוש לכונן בעיראק משטר שיאפשר לחברות אמריקניות ומערביות להגדיל את תפוקת הנפט בעיראק כך שתהפוך ליצרנית הנפט השנייה בגודלה בעולם

"סיבה מרכזית לרצונו של ממשל בוש להחליף את שלטון סדאם חוסיין בעיראק, מלבד היותו סיכון ליציבות באזור ובעולם כולו, נעוצה בשאיפתה של ארה"ב להשתחרר מתלותה בנפט הסעודי, שלא היה לויאלי לחלוטין למשטר האמריקני בחודשים האחרונים". כך אומר ל-ynet ד"ר עמית מור, מומחה למשק האנרגיה ומנכ"ל חברת אקו-אנרג'י.
מור מעריך, שלאחר סיום המלחמה במפרץ יפעל ממשל בוש לכינון שלטון שיהיה לויאלי לארה"ב ויאפשר תוך שנים ספורות לחברות אמריקניות ומערביות אחרות להגדיל את תפוקת הנפט בעיראק עד כדי 6 מיליון חביות ליום. מור צופה, שהחברות המערביות יפתחו את מאגרי הנפט העצומים בעיראק, ישקמו את מערך הייצור הקיים ויפתחו שדות נפט נוספים, שיהפכו את עיראק ליצרנית הנפט השנייה בגודלה בעולם לאחר ערב הסעודית.
עד מלחמת המפרץ ב-91' יצרה עיראק 3.5 מיליון חביות נפט ביום. מומחים מעריכים שרזרבות הנפט בעיראק מהוות כיום 11% מהרזרבות העולמיות, המסתכמות ב-100 מיליארד חביות. להערכת מומחים, קיים פוטנציאל גבוה לגילוי רזרבות נוספות, שיהפכו את עיראק לבעלת רזרבות הנפט מספר 2 בעולם.

הסיכון הפוליטי מייקר הנפט

מור מעריך שעדכון מחירי הדלק שנעשה בארץ בסוף כל חודש יביא לכך שמחירי הבנזין שבפיקוח - אוקטן 95 ו-96 - יעלו ב-3%-5%, ואילו המחיר הסיטונאי של מוצרי דלק כמו סולר ומזוט יעלה ב-10%-20%, בהתאם להתפתחויות שיחולו בימים הקרובים ובהנחה שלא יחולו שינויים משמעותיים בשער החליפין.
כיום עומד מחיר הנפט בעולם על 30 דולר לחבית מסוג ברנט מהים הצפוני למסירה מיידית. מחיר זה משקף עלייה של 15% בשבוע האחרון ושל 60% מראשית השנה. עליית המחירים מיוחסת להאצת ההכנות למלחמה בעיראק ולמשבר בוונצואלה, המייצרת 3.1 מיליון חביות נפט ביום (4% מהתפוקה העולמית) ומייצאת 2.5 מיליון חביות ביום. לפני 3 שבועות הושבתה הפקת הנפט במדינה וייצוא הנפט הושבת כמעט לחלוטין כחלק מהמאבק של האגודים המקצועיים להדחת נשיא המדינה.
מור מציין כי רוחות המלחמה, מנשבות בעוצמה רבה בהקשר לכוונתה של ארה"ב לתקוף את עירק, המייצאת 1.5 מיליון חביות ליום ומבריחה על פי הערכות 250-300 אלף חביות ליום שלא במסגרת הפיקוח, גורמות לחששת כבדים בשווקים בעולם באשר לשיבושים באספקת הנפט בעירק בפרט ובמפרץ הפרסי בכלל בעת מלחמה. "דבר זה גורם לסיכון פוליטי שלהערכתי תורם 3-4 דולר נוספים למחיר חבית הנפט", אומר מור.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון
מור: הסיכון הפוליטי תורם 3-4 דולר נוספים למחיר חבית הנפט
ארכיון
מומלצים