שתף קטע נבחר

 

ועדת הבחירות החליטה לא לפסול את ברוך מרזל

הוועדה החליטה ברוב של 21 לעומת 18 לא לאשר את בקשת העבודה לפסול את מרזל. השופט חשין, שתמך בפסילת מרזל: "אני המום". העבודה: נעתור לבג"ץ. הערב אישרה הוועדה גם את התמודדות "חירות"

ברוך מרזל, ממנהיגי תנועת כך, יוכל להתמודד לכנסת ה-16 – כך החליטה אתמול אחר הצהרים (א') בהצבעה שמית ועדת הבחירות המרכזית. 18 חברי הוועדה הצביעו בעד פסילתו של מרזל, לעומת 21 שהתנגדו. גם ההצעה לפסול את רשימת "חירות" כולה מהתמודדות נפלה הערב, והיא תתמודד בבחירות.
יו"ר ועדת הבחירות, השופט חשין, לא התנגד להתמודדותה של תנועת "חירות", אולם תמך בפסילתו של ברוך מרזל. חשין אף אמר לאחר הדיון בעניינו כי "אני המום מהחלטת הוועדה".
המפלגות שהתנגדו לפסילתו של מרזל הן הליכוד, ש"ס, האיחוד הלאומי, חירות, ישראל בעלייה, המרכז, המפד"ל, יהדות התורה, וגשר.
תמכו בפסילה - נציגי העבודה, מרצ, שינוי, חד"ש, בל"ד, תע"ל, המפלגה הלאומית ערבית, והברית הלאומית המתקדמת.
התמודדות מרזל אושרה למרות המלצתו החד משמעית של השופט חשין, לפסול את מרזל משום שהוא עומד בראש ארגון טרור גזעני ופעיל. כמו כן התקבלה ההחלטה בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, שדרש גם הוא את פסילתו.
מרזל, הממוקם במקום השני ברשימת "חירות", אמר לאחר ההצבעה כי "ועדת הבחירות קיבלה את רצון העם ולא נסחפה אחר עמדות השמאל הקיצוני".
הוא סירב לומר מה יחסו למשנתו המדינית של הרב מאיר כהנא, מנהיג "כך" לשעבר. "השמאל הראה היום פאניקה בגלל הסקרים. אני הצהרתי הצהרה שאורכה 50 עמודים לפני הוועדה, ואני מהיום הולך לפעול במסגרת חירות. אני מתחיל לעבוד לקראת בחירתי לכנסת, ולהשגת חמישה מנדטים לחירות". הוא הוסיף כי "אפעל בדרכים חוקיות למען ארץ ישראל".

חשין: "עליך לטבול בנהר 70 פעם כדי להיטהר"

ההצבעה התקיימה לאחר סיכום ארוך של השופט מישאל חשין, שתקף את מרזל בחריפות.
השופט חשין טען כי מרזל היה והינו עדיין מנהיג של תנועת כך, שבית המשפט קבע בעבר כי היא ארגון טרור בעל משנה גזענית. "ברוך מרזל היה יד ימינו של כהנא. כהנא נרצח ב-1990 ומרזל ידע שחייב הוא להסוות את פעילות כהנא משום שתנועת כך כבר נפסלה בעבר. בשנת 1991 שונה המצע של כך אך היה זה שינוי קוסמטי, בלי שנעשה שינוי אמיתי…מסקנת בית המשפט היתה שכך היא תנועה חיה וקיימת ולא מחסן זנוח, עם אותן מטרות נלוזות שהיו לה תמיד. אני חושב שדי בחומר התעמולה שמונח לפניכם, הכולל כרזות הקוראות לגירוש האויב הערבי, מאמרים וכולי, כדי לפסול את מרזל".
לדבריו, תנועת כך ממשיכה את דרכו של כהנא, שדרכה פסולה מפסולה. זו דרך כל כך קיצונית, שצריך לטבול בנהר 70 פעמים עד שתטהר את עצמך מעקרונות התנועה. עיון בחומר הראיות מראה שמרזל הוא המנהיג הבולט של כך".

מרזל: אני לא נלחם בכל הערבים

מרזל הגיש לוועדה תצהיר בן 50 עמודים בו הוא מתחייב לקבל את עקרונות תנועת חירות. בעת הדיון, אמר מרזל: "אני בעד להיאבק באויבים שרוצים להשמיד אותי אך אני לא מכליל את כל הערבים ולא נלחם בכל הערבים. היום, כאשר אני מקבל את הזכות הדמוקרטית להתמודד - אני מקבל גם את החובות".
בתום דבריו של מרזל ציין השופט כי הוא לא הוקיע את הרב כהנא. השופט חשין התייחס לטענתו של מרזל בדיון כי הוא חבר היום בתנועת חירות ומקבל את עקרונותיה.
לטענת השופט, עד לפני זמן קצר נשא מרזל את דגל כך ולא ניתן בזריזות כה גדולה להחליף נאמנות פוליטית. "רק אלוהים יכול ליצור מציאות באמרי פה. הראיות זועקות בקול רם, שאין רם ממנו. והמסקנה האחת והיחידה היא שצריך לפסול את מרזל".

פינס: נערער לבג"ץ

בליכוד הוחלט לקראת ההצבעה על מתן חופש הצבעה לנציגים בוועדה, אולם כולם תמכו במרזל פה אחד. ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) אמר לאחר ההצבעה כי "בדיון לא הוכח שמרזל הוא מנהיג כך, לא על פי אמות המידה המשפטיות שלי. אתם רוצים שנחליט על פי מה שהיועץ המשפטי חשב".
במפלגת העבודה הביעו מורת רוח מתוצאות ההצבעה. ח"כ אופיר פינס שהגיש את העתירה לפסילתו של מרזל, אמר כי בכוונתו לעתור לבג"ץ כדי להציל את כבודה של הדמוקרטיה הישראלית. "היום נתן הליכוד כרטיס כניסה לכנסת לגזענות, לשנאה, להסתה ולאלימות. ההצבעה הפושעת של הליכוד היום מוכיחה יותר מאלף עדים שפתחת לפניו המחייכות של שרון מסתתרת מפלגת ימין קיצונית. הליכוד של בגין ושמיר תמך בפסילת כך, אך מנהיגיו בהווה תומכים בממשיכי דרכו של כהנא, כיוון שמרזל זה כהנא".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אמרה כי "זהו אחד מרגעי הקלון של כנסת ישראל. אני מקווה מאוד שהבוחר לא יכניס את מרזל לכנסת".

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
ברוך מרזל. "יוצא לעבוד"
צילום גלי תיבון
ארכיון ידיעות אחרונות
השופט חשין. "אני המום"
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים