שתף קטע נבחר

חגיגה של רקפות

גם למי שלא ממש אוהב לטייל, הפרח הזה יכול לשבור את הלב. ולא צריך למהר - הן ימתינו בסבלנות עד סוף אפריל. 10 שדות מומלצים

פרח הרקפת מושך את העין והלב לא רק בגלל גודלו וצבעיו, אלא גם בגלל הצורה המוזרה שלו. הגבעול הנושא את הפרח מכופף בקצה העליון, כך שפתח הפרח פונה כלפי מטה. מי שצריך להיכנס דרך הפתח ההפוך הם המאביקים של הרקפת. כדי להקל על זיהוי הפתח, הפרח "מסמן" להם את מקום הכניסה בטבעת שצבעה סגול עמוק, כהה הרבה יותר מצבעי שאר עלי הכותרת. צריך להיות חרק טיפש ממש כדי שלא להבחין בכך.
הבוטנאים אומרים שהפרח הפוך כדי שעלי הכותרת יסתירו את האבקנים מהגשם. בהחלט יכול להיות. מחקרים שנערכו לאחרונה גילו שיש חרקים שמוצאים בפרח מקלט והגנה מפני הגשם והקור. לבריאות.
הפרח חי זמן רב. פרח בודד יכול לחיות שלושה שבועות ואילו עונת הפריחה של הרקפות נמשכת מסוף נובמבר עד תחילת אפריל. תכונה זו אופיינית לצמחים המואבקים על ידי חרקים אך סובלים ממחסור במאביקים.
לרקפת יש פקעת גדולה, שקוטרה מגיע עד 15 ס"מ. זהו "מחסן" מזון שבעלי חיים רבים היו שמחים לאכול ממנו. כדי להתגונן מכך, הרקפת צוברת בפקעת רעלים. דייגים נהגו בעבר לרסק פקעות של רקפות ולערבב את הרסק בקמח. התערובת פוזרה כפיתיון והדגים שאכלו ממנה סוממו וצפו על פני המים. כל שנותר לעשותו הוא לאסוף את הדגים ולנקות היטב את בני מעיהם. מובן שכיום שיטת דיג זו אסורה. ראשית, זה מסוכן; שנית, לא פחות חשוב, הרקפת היא צמח מוגן ואין אנו יכולים להשתמש בו אלא לראותו בלבד.

שדות של רקפות

1. גבעת הרקפות, קיבוץ גלעד, רמת מנשה – המקום האולטימטיבי לצפייה בשטיח של רקפות. הגבעה המפורסמת הפכה אתר עלייה לרגל. ובאמת, לא קל למצוא עוד ריכוזים כאלה של רקפות בצל עצי האורן המכסים את הגבעה.
2. מנזר לטרון, פרוזדור ירושלים – כן, בגינה של מנזר לטרון ('מנזר השתקנים'), על אם הדרך לירושלים, יש ריכוז מרשים של רקפות. אפשר לנצל את הביקור גם לרכישת יין.
3. יער אודם, גולן – כאן, מלבד רקפת מצויה, יש סיכוי טוב למצוא את הרקפת היוונית. הפרחים קטנים יותר אך הם זכו לגוונים עמוקים מאוד. עלי הכותרת מזכירים צורה של מאוורר.
4. נחל תבור, גליל תחתון – רדו לנחל מקיבוץ גזית. יפה מאוד לראות את הרקפות צומחות מבין סלעי בזלת, במיוחד ליד תל רכש.
5. פארק בריטניה, שפלת יהודה – סעו לאורך דרך הנוף הראשית של הפארק (מתחילה ליד מושב זכריה). לכל אורך הדרך ילוו אתכם רקפות ואתם תוכלו למצוא כאן חניונים רבים.
6. דרך נוף יער בית קשת, גליל תחתון – דרך הנוף היפהפייה רצופה במצפורים, בחניונים וברקפות. נסו לטייל בשביל הרגלי הקצר שבין הסלעים הגדולים. השביל יוצא מעץ אלון תבור גדול, מוקף ספסל אבן, באמצע הדרך.
7. נחל כלך, כרמל – כל שביל שתפנו בו בין החניונים של האזור שזכה לשם הפרובינציאלי "שוויצריה הקטנה", יגלה לכם אינספור רקפות.
8. גן לאומי נחל אלכסנדר – לא להאמין כמה רקפות תוכלו למצוא כאן, צומחים בלב חולות מישור החוף. היכנסו לחניון המרכזי בגן לאומי נחל אלכסנדר וסעו בדרך עפר טובה צפונה. הדרך מובילה לחניון קטן השוכן בצל חורשת אקליפטוס, ליד ברכת מים. צעדו כאן כמה מאות מטרים דרומה ותגלו בצל חורשת האקליפטוס מרבדים מדהימים של רקפות.
9. נחל כסלון, הרי יהודה – הגיעו לצומת אשתאול, ליד בית שמש. מעט ממזרח לצומת יש דרך עפר המובילה ליער הקדושים. יש כאן גם חניונים. החנו את הרכב ולכו לטייל בנחל. רקפות מובטחות.
10. יער מענית, גבעות עירון (ואדי ערה) – מדרום לקיבוץ וסמוך מאוד אליו נמצא תל נרבתה. בתוך יער האורנים צומח לפלא מרבד גדול של רקפות.

הכותב הוא עורך מגזין 'ארץ וטבע'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הבית של ארץ וטבע
צילום דפנה מרוז,החברה להגנת הטבע
הפרח "מסמן" למאביקים את מקום הכניסה בטבעת סגולה
צילום דפנה מרוז,החברה להגנת הטבע
צילום צפריר ברנשטיין
הראש מורכן מטה כדי להסתיר את האבקנים מהגשם
צילום צפריר ברנשטיין
צילום החברה להגנת הטבע
דיגים נהגו לרקוח מהפקעת הרעלית פתיונות לדגים
צילום החברה להגנת הטבע
מומלצים