שתף קטע נבחר

 

עלו ברשת

ספיישל אתרי צבא, אמריקאים רוצים להחזיר את פסל החירות, חמץ רוסי, מחשבון עישון, ושובה המקוון של קילר הלוהטת וכמובן, קצת סדאם חוסיין ועוד אתרים ששווה להכיר

עם או בלי קשר לבט"ש, לדיכוי האינתיפאדה ולמלחמה במפרץ, מצוי צה"ל בימים אלה בעיצומה של מתקפת אינטרנט גדולה, שניתכת על הציבור הרחב בקצב השקות של כמעט אתר חדש אחד בכל חודש. מי שעוקב אחר ההתנהלות העצלה והחשדנית של צה"ל ברשת בשנים האחרונות יכול להיות בטוח שמישהו בדרגים הגבוהים הכיר סוף סוף בצורך לרתום את הרשת לצרכים של הצבא, והאסימון הזה נפל כל כך חזק, שהרעש שהוא עושה כעת נשמע כל הדרך עד לטוראים שלמטה.
וכמו בכל עניין שהצבא מוצא מקום לטפל בו - גם כאן כולם מגויסים לעניין, ובבת אחת משתחררים משאבים רבים לטובת הכיוון הזה. חלק ניכר מהאתרים החדשים (או המחודשים) שמשיק הצבא בשבועות האחרונים נבנה בידי חברת "ספיה", האחראית גם לפורמט הקבוע והסטנדרט העיצובי-טכנולוגי הגבוה. הנה סקירה לא מחייבת, הכוללת גם כמה אתרים לא רשמיים של יחידות צבאיות:

אתר דובר צה"ל
האתר מהווה, למעשה, מעין שער גלישה לאתרי הצבא, ויש להניח שיתפתח עוד בכיוון הזה. הוא מספק חדשות בנושאי צבא וביטחון, תמונות, הודעות מטעם דוברת צה"ל, מידע רב על מבנה הצבא, בכיריו, סמליו וההיסטוריה שלו, וכן מידע שימושי: טלפונים, ולת"ם, פניות הציבור וקבילות. לצד אלה, מפנה האתר אל האתרים העצמאיים של פיקודים ואגפים שונים, וברוח ימים אלה - מספק רקע על עיראק, גם באנגלית.

אתר פיקוד העורף
ברשת מוכר האתר הוותיק, אולם בימים הקרובים יושק רשמית האתר החדש והמקצועי, שכבר עתה מספק מידע רב על התגוננות אזרחית, חילוץ והצלה, ורקע על פעילות הפיקוד. השדרוג באתר אינו רק קוסמטי, ולזכותו ניתן לזקוף תוספת של תכנים דינמיים רבים. מקום נכבד מוקדש להסברה לילדים.

אתר חיל החימוש
אתר איכותי ושיווקי מאוד, המציג את החימושניקים כמי שנגישים לשפיץ של הטכנולוגיה העומדת לרשות צה"ל. עיקר התכנים פונה לבני נוער לקראת גיוס, וכלפיהם הוא מציג את פעילות החיל, אמצעי הלחימה ומערכות הנשק, הסברים על טנק המרכבה סימן 4, וגם על מסלולי השירות והקידום, כולל העתודה האקדמית.

אתר חיל המודיעין
הושק לפני כחודשיים, איכותי ורב-תכנים, ועושה שימוש מושכל ביכולות הרשת. האתר מתמקד ברובו בבני נוער לקראת גיוס, מסביר את חשיבות הידע בשפה הערבית, מציג את פעילות המודיעין (איסוף מידע תקשורתי, חזותי ואלקטרוני), מטפח את הילת המסתורין הנלווית לכל ארגון ביון, ואפילו מזמין את הגולשים לשחק אותה ג'יימס בונד לרגע.
כדי להוסיף נופך "שושואיסטי" ולהיראות יותר אטרקטיביים למתגייסים - מופיעים שם מונולוגים של חיילים המשרתים באמ"ן, שמספרים על תפקידם, תוך טשטוש מוחלט של פניהם בתמונות. האתר מביא סקירת עיתונות מהעולם הערבי, מאפשר למלש"בים לבדוק האם אותרו ישירות למודיעין, ומתמקד בלימודי מזרחנות בחסות החיל. אם זה לא מספיק - יש גם משחקים: משחק זיכרון, בו נדרש הגולש להתאים שמות לתמונות מנהיגי העולם הערבי, ומשחק ריגול בסגנון קווסטי.

אתר חיל הקשר והתקשוב
עיצובית ומבנית מדובר באתר פרימיטיבי מאוד, ונראה כי יטופל בהקדם במסגרת השדרוג הכללי של אתרי צה"ל. המידע בו מוגבל ביותר, ורובו נוגע באופן שטחי בפעילות חיל הקשר והתקשוב (שיקבל בקרוב מעמד של אגף מטכ"לי), ובאלמנטים סמליים - המנון הקשר, דבר המפקד, מורשת החיל וכו'. עם זאת, תחת סעיף "מסלולי הכשרה" יכולים בני נוער לקראת גיוס ללמוד רבות על מקצועות ההיי-טק שמציע החיל למתגייסים.

אתר חיל השיריון
האתר הזה פועל בכתובת אזרחית-עצמאית, וככל הנראה מקורו כיוזמה פרטית שאינה קשורה באתרים הרשמיים של צה"ל, כמעין מחווה לחיל השיריון. הוא פלאשי ומעוצב נפלא, אם כי מעט קשה להתמצא בתכניו. הוא מציג מידע קצר על מסלולי השירות בחיל, הכלים העומדים לרשותו, וכן תמונות ואפילו משחק פלאש זעיר.

אתר חטיבת גבעתי
עמותת "גבעתי לדורותיה" שנוסדה בידי בוגרים ויוצאי היחידה, מפעילה אתר סגול, המספק מידע רב על גבעתי ההיסטורית, מורשתה וקרבותיה, לצד תוכן מקיף אודות החטיבה בימינו. העמותה מפעילה גם את בית גבעתי, ומאפשרת גישה און-ליין למידע אודות הנופלים מבניה.

שונא מתנות יחיה
תחת הכותרת "הם יכולים לקבל בחזרה את הפסל הארור שלהם", קורא האתר הזה לגולשים הסולדים מפעולותיו האחרונות של השלטון הצרפתי נוכח המתקפה האמריקנית במפרץ להצטרף ולהוסיף את חתימתם על עצומה מקוונת, הקוראת לנשיא בוש להחזיר לצרפתים את המתנה הצרפתית לארה"ב, כלומר פסל החירות המוצב בנמל ניו יורק. זו אמנם ספק בדיחה גרועה, ספק מחאה לגיטימית, אבל איכשהו הקישור לאתר הזה מקיף את כל כדור הארץ כמו וירוס באימייל, בניסיון לגייס תומכים מכל העולם.

אמא'לה - פרצוף
בכתובת הזו לא תמצאו דבר מלבד תמונת קלוז-אפ גדולה של גבר מבוגר, משופם, בעל חזות אירופית. רק מה: התמונה נעה על המסך באופן כזה, שלפעמים היא נראית אמיתית להפליא, מה שיכול להפוך את הסתם-ביזארי למאוד מפחיד.

חמץ רוסי
הפורטל היהודי ברוסית, שמפעיל איגוד הקהילות היהודיות בחבר העמים - השיק לקראת הפסח אזור מיוחד, הכולל מידע על זמני החג, ההגדה ברוסית, שירי חג להורדה, כרטיסי ברכה אלקטרוניים וגם שני שירותים חשובים: מכירת חמץ מקוונת למי שאינו נגיש לשירותים הקהילתיים, ורשימה של המוקדים לחלוקת מצות במדינות חבר העמים.

מחשבון העישון
חבורת רופאים וחוקרים מהמרכז לחקר הסרטן ע"ש סלואן-קטרינג מציגה באתר שלה מעין מחשבון, שבעזרתו יכולים מעשנים בני 50 ומעלה לחשב את סיכויי התחלואה שלהם בסרטן באחוזים. נכון, ראינו עשרות מחשובנים כאלה בכל מיני אתרי מגזינים לבריאות ואיכות חיים, אבל זה אולי המחשבון המקוון הראשון שמופעל בידי גוף רפואי-מחקרי, ומשום כך אפשר להניח שהוא אמין יותר.

חופשיים ומאושרים
איתי ארצי עומד להתחתן בעוד כארבעה חודשים, והטרחה הגדולה סביב עניין החתונה הביאה אותו להקים את "מאושרים", אתר חינם, המציע לכל זוג שישתמש בשירותיו מנוע מיוחד לאישור הזמנות מקוון לאורחים. האתר מאפשר גם שירותים נוספים, בהם הפעלת אלבום תמונות מקוון מהחתונה, כאשר את כיסוי העלויות הוא עושה מפרסום - ולא מכיסם של הזוגות המתחתנים.

קילר עוד לוהטת
יורם מרק-רייך, עיתונאי, קומיקסאי, סופר ומוזיקאי חיפאי, היה בעבר המנהיג הכריזמטי של להקת רוק מקומית, "קילר הלוהטת", שאף שבקושי הבריגה סינגל או שניים לרדיו - עדיין נודעה מאז שנות השמונים כאבן-פינה בתולדות הרוק של עיר הכרמל.
השנים עברו, חברי קילר שהיו אז בשנות העשרה לחייהם נפוצו לכל עבר ופיתחו קריירות עצמאיות, לאו דווקא בתחום הרוק, אבל מיתולוגיית קילר לא דעכה. כך, מתוך אבק ההיסטוריה, בעוד מקימיה מלטפים את גיל ארבעים, זינקה לפתע קילר אל תוך הרשת - לוהטת, מעוצבת וקומוניקטיבית מתמיד. את ההשקה המאוחרת - 20 שנה בקירוב, מסביר יורם מארק-רייך בכך ששוכנע כי עדיף להציף את הכל - במקום לתקוע את הזכרונות בארון, ולקחת אותם בסופו של דבר אלי קבר.
ועוד סיבות: רבים שואלים אותו עדיין מה קורה עם הלהקה, ומדוע אין היא שבה ומתקמבקת לסיבוב הופעות, ובמקביל, באופן מפתיע, פתאום שבו חברי הלהקה ההיסטורית – מוניקה סקס (כך ממש קראו לבסיסטית, ובשמה קרויה להקתו של יהלי סובול), גדי הר-שי, גיל אלון (היום עם אתניקס), אסף מרוז (שפרש מ"איפה הילד") - וחידשו את הקשרים ביניהם. מארק-רייך ראה בכך יותר מסימן, והחליט להשיק מחדש את הקונספציה של קילר, אך דווקא ברשת. כך, אין הוא מתחייב לפוצץ אולמות מצד אחד - ומצד שני, הוא יכול למלא עמודי ווב רבים בעולם הרוחני שהביא להקמתה של קילר, ולפרסם תכנים באותה אווירה: קומיקס, סיפורים קצרים, בדיחות סקס, וגם מדע בדיוני.
זאת, לצד סיפור הרקע על פעילותה של הלהקה, דיווחים על מפגשים בין חבריה, ארכיון תמונות, ורשימה של ספרים ודיסקים מאת חבריה אותם ניתן לרכוש און-ליין, אם כי ניכר כי אין באמת כוונה מסחרית מאחורי עצם הופעתם באתר. האתר יפהפה ומעוצב היטב, והתכנים בו מעניינים לחובבי נוסטלגיה ולכל מי שבשנות השמונים עדיין היה נער על הכרמל.

סדאם מעיראק
ואיך אפשר בלי קשקוש פלאשי שמתאים לימי המלחמה במפרץ: "סדאם מעיראק" הוא סרטון ראפ קצבי, המציג מונולוג ראפ של מנהיג עיראק, המתגרה בממשל האמריקני. מיותר, אבל מצחיק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי אפשר בלי סדאם
אמא'לה - פרצוף
קחו את הפסל
כבוד מקוון לצה"ל
מומלצים