קבוצה חדשה ל"חינוך והסברה לשימוש נכון ברשת"
קבוצת המשימה החדשה, בה שותפים נציגים מעמותות ומוסדות חינוך, תקדם את נושא ההסדרה העצמית ותפעל להגברת הביטחון האישי ברשת
איגוד האינטרנט הישראלי הכריז אתמול (ה') על הקמת קבוצת משימה לקידום "חינוך והסברה לשימוש נבון ברשת" בשיתוף עמותת "אשנ"ב". בקבוצה משתתפים גם נציגים מארגון ההורים הארצי, עמותת אמי"ת, אוניברסיטת חיפה, רשת אורט, האוניברסיטה הפתוחה, המועצה הלאומית לשלום הילד, מט"ח, עמותת מחשבים וחינוך, משרד החינוך ועוד.
הקבוצה תפעל לקידום נושא ההסדרה (רגולציה) העצמית של הרשת – קבלת כללים מרצון ללא מעורבות ממשלתית ואמצעים לטיפול בבעיות הייחודיות לרשת כמו מוקד טלפוני לטיפול בתלונות בנושא אתרים פדופיליים או הטרדות ברשת, אימוץ תקן שיאפשר לילדים להורים המעוניינים בכך לגלוש רק לאתרים בטוחים, חינוך לגלישה בטוחה ועוד.
מה הבעיה?
המעשים שהופכים את הסייברספייס למעין "מערב פרוע" נעים בתחום האפור שבין חוק לאתיקה, והגישה אליהם משתנה ממדינה למדינה. מדובר במעשים פליליים כמו הפצת וירוסים, פעולות מקוונות שמפרות חוק רק בחלק מן המדינות (הימורים, פורנוגרפיה, הסתה), עבירות אזרחיות (פגיעה בזכויות יוצרים, הפרה של קנין רוחני, פגיעה בחוקי צרכנות או פרסומת, שימוש בביטויים אסורים, לשון הרע) או הפרות אתיות (בתחומים כלכליים, צרכניים ופרסומיים, בתחום הפרטיות, בתחום לשון הרע, בחשיפה של קטינים לתכנים פוגעניים ועוד).
מספר ניסיונות לחוקק חוקים במטרה להגן על אזרחים מפני פגיעות האינטרנט לא עלו יפה בשנים האחרונות. שלושה חוקים שנחקקו בארה"ב, ב-1996, 1998 ו-2000, במטרה להגן על ילדים מפני תכנים פורנוגרפיים, נפסלו על ידי בית המשפט, בנימוק של פגיעה בחופש הביטוי של האינטרנט ובחוסר יכולת לאכיפה צודקת של החוקים.
לאור הקושי לאכוף חוקים באינטרנט והחשש מפני פגיעה קשה בחופש הביטוי של הגולשים כתוצאה מאכיפה זו, נוטות יותר ויותר ממשלות להסכים כי חלק מהסוגיות באינטרנט אינן ניתנות לאכיפה באמצעות חקיקה אלא באמצעות הסדרה עצמית, הסכמה וולונטרית בין חברות אינטרנט וטכנולוגיה בשיתוף גופים קהילתיים וציבוריים. "גם ממשלת ישראל הביעה תמיכה ברעיון ההסדרה העצמית, בנייר עמדה שפירסם לפני כשנתיים מנכ"ל משרד התקשורת דאז, דני רוזן, מציין מחבר נייר העמדה, גדעון זיילר.
מטרות קבוצת המשימה החדשה
ועדה של איגוד האינטרנט הישראלי בנושא ההסדרה העצמית של תכנים מקוונים בישראל התכנסה בחודש אוקטובר, 2002. בפני הוועדה הוצג נייר עמדה של גדעון זיילר, שסקר שיטות שונות לשיתוף הפעולה בין חברות אינטרנט, בעלי אתרים וגופים ציבוריים בנוגע לאכיפה עצמית של כללים ועקרונות, במטרה למנוע התערבות חיצונית. בעקבות כינוס הוועדה הוחלט על הקמת קבוצת המשימה החדשה.
הקבוצה תפעל להגברת המודעות בציבור לנושא השפעות הרשת על החברה ועל היחיד באמצעות ארגון ימי עיון וכנסים. הקבוצה תקים אתר אינטרנט ייעודי ותעודד הפצת מסריה בכלי התקשורת השונים. נוסף על כך, קבוצת המשימה תעודד ארגונים וקהילות אשר יקדמו את החינוך וההסברה בנושא שימוש נבון ברשת, תעמיד לרשות הציבור מאגרי מידע בנושא זה ותיזום הדרכה ופעולות שונות.