15 בכירי התנועה האיסלאמית נעצרו; מחאות במגזר הערבי
במבצע נרחב נעצרו בכירי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, ובראשם השייח ראאד סלאח, ששהה ליד מיטת אביו בבית החולים. הם חשודים שקיימו קשרים עם ארגוני טרור בחו"ל והעבירו מיליוני שקלים למשפחות מתאבדים. בעקבות המעצרים תיגברה המשטרה את כוחותיה בצפון מחשש למהומות. בתנועה דוחים את החשדות ומתכננים מחאות המוניות
מערכת הביטחון בישראל יצאה למבצע הגדול ביותר אי פעם נגד ראשי התנועה האיסלאמית: כוחות גדולים של משטרה, מג"ב ושב"כ עצרו הלילה והיום (ג') 15 מבכירי התנועה האיסלאמית, ובראשם את מנהיג הפלג הצפוני של התנועה, השייח ראאד סלאח. בעקבות המעצרים, תיגברה המשטרה מאוד את כוחותיה בצפון מחשש לפרוץ מהומות.
הבוקר כבר נשמעו תגובות קשות של ראשי הציבור הערבי. ראש עיריית אום אל-פאחם, ד"ר סולימן אחמד אגברייה, אמר ל-ynet: "זה קשקוש ובזבוז זמן. הכל בגלל שפאוול הגיע לאזור והם רוצים להראות שהם עושים משהו. זו לא הפעם הראשונה שמתנכלים להם. הם ישוחררו וודאי תוך כמה ימים. אני עצמי נעצרתי ארבע פעמים בעבר ועובדה שעד כה לא הועמדתי לדין".
בעקבות המעצרים התכנסה ישיבת חירום באום אל-פחם של חברי התנועה, ובה הוחלט על שורת צעדי מחאה, ביניהם, תהלוכות שהתקיימו מיד לאחר התפילה ביום שישי בכל המגזר הערבי, הפגנת מחאה רבת משתתפים בשבת הקרובה באום אל-פחם.
הכעס בתנועה רב, בין היתר משום שהשייח סלאח נעצר ליד מיטת אביו בבית החולים "הלל יפה" בחדרה, שם הוא מאושפז במצב קשה. מחר תתכנס ישיבת חירום של ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל.
החשדות: קשר כספי לטרור
על פי החשד, השייח סלאח ואנשיו קיימו קשרים שוטפים עם ארגוני טרור בחו"ל והעבירו מיליוני שקלים למשפחות של מחבלים מתאבדים ועצירים ביטחוניים בשטחי הרשות הפלסטינית. על פי החשדות, חלק מהכספים הגיעו לארגונים בשטחים ושימשו לצורך מימון של פעולות טרור.
במבצע "עבודת נמלים", שהתנהל הלילה בפיקודם הישיר של מפכ"ל המשטרה, רב ניצב שלמה אהרונישקי, וראש השב"כ, אבי דיכטר, נטלו חלק כ-800 שוטרים מהמחוז הצפוני ועמם אנשי יחידות מיוחדות ולוחמי מג"ב. סמוך לשעה אחת בלילה התפרסו הכוחות באום אל פאחם, שם נעצרו עשרה אנשים בבתיהם. שני חשודים נוספים נעצרו בכפר ערערה. פעיל נוסף מהכפר מג'ד אל כרום שבגליל המערבי עוכב לחקירה ופעיל אחר הסגיר את עצמו. בהמשך היום נעצר פעיל נוסף.
בין העצורים רואה חשבון ואנשי כלכלה, שעמדו על פי החשד בראש ועדות צדקה וסיוע לתושבי השטחים. כל העצורים היו פעילים בארגון "מסגד אל אקצה בסכנה". הארגון מכנס מדי שנה את "המהרג'אן", כנס שבו נושאים דברים למען מסגד אל אקצה ונגד מדינת ישראל.
בצהריים יובאו החשודים לבית משפט השלום בתל אביב לדיון בהארכת מעצרם. כ-250 שוטרים יאבטחו את הדיון שתקיים השופטת עדנה בקנשטיין בבית המשפט, מחשש להתפרעויות. מהמשטרה נמסר שצפויים מעצרים נוספים.
החקירה נגד ראשי התנועה האיסלאמית מתנהלת מזה כשנתיים בשב"כ ובמשטרה, תחת פיקודה של ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תנ"צ מירי גולן. העצורים חשודים בעבירות של סיוע, תמיכה ומתן שירות לארגונים שהוצאו מחוץ לחוק וכן מגע עם אישים הנמנים על ארגונים אלה.
משטרת בת-ים: יעד מבוצר
כל העצורים בפרשה הועברו למשרדי יאח"ה בבת-ים. איזור משטרת בת-ים הושם ב"מצור" משעות הערב המוקדמות, כשנודע על הבאת ראשי התנועה האיסלמית. משטרת בת-ים גודרה במחסומים וגם ניידות משטרה לא הורשו לחנות בכניסה לתחנה. במשך אותו הזמן הסתובבו שוטרים חמושים מסביב לכל המתחם.
עיתונאים שהגיעו למקום לא הורשו להתקרב ונאלצו לצלם מאיזור קניון בת-ים הסמוך. ב-2:00 בלילה החלו להגיע למשטרת בת-ים ניידות משטרה ובהן העצורים. השוטרים הביאו עמם בארגזים ראיות שאיתרו בזירות השונות שבהן נעצרו החשודים. בין היתר הובאו למשרדי יאח"ה מחשבים שהיו ברשות העצורים.
תיק ראאד סלאח
בשנתיים האחרונות שקדו אנשי הביטחון על איסוף מידע מודיעיני על השייח' סלאח ואנשיו. השייח' עצמו נחקר מספר פעמים בעבר בחשד שהסית והטיף נגד ישראל.
הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שבראשו עומד השייח' סלאח, הקצין והלך בשנים האחרונות, לעומת הפלג הדרומי של התנועה, בראשות שייח עבדאללה נימר דרוויש, שנחשב מתון יותר. מנהיגי התנועה עלו על מסלול התנגשות עם הרשויות בישראל.
בינואר 2002 הוציא משרד הפנים צו נגד יציאתו מהארץ של השייח' סלאח, בעקבות חומר מודיעיני שהציגו אנשי השב"כ בפני שר הפנים דאז, אלי ישי. שופטי בג"ץ דחו את עתירתו של סלאח נגד איסור היציאה מהארץ.
בספטמבר 2002 התעוררה סערה בעקבות דברים שנאמרו בכינוס השנתי של הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית. הכנס נפתח בדקת דומייה לזכר ה"שאהידים", והשייח' סלאח אמר בו, בין היתר: "היזהרו לכם היהודים, חשפנו את המזימה שלכם לפגוע בקודשי האיסלאם". בעקבות הדברים דרש ח"כ בנימין נתניהו להוציא את התנועה האיסלמית מחוץ לחוק.
באוקטובר 2002 פרסם ynet ידיעה בלעדית שבה נאמר כי השב"כ סבור שיש בסיס להגיש כתב אישום נגד השייח' סלאח ונגד בכירים נוספים בהנהגת התנועה באשמת קשרים עם ארגונים עויינים בארץ ובחו"ל. השב"כ לא המליץ להוציא את התנועה האיסלאמית לחלוטין מחוץ לחוק, בעיקר משיקולים מעשיים - שכן התנועה יכולה לקום מחדש בשם אחר.
בדצמבר 2002 החליט שר הפנים, אלי ישי, לעשות שימוש נדיר בסמכותו לסגור עיתון, והורה לסגור את בטאון התנועה האיסלאמית, "סאות אל-חק ואל-חוריה", למשך שנתיים. ישי הודיע כי הצו הוצא לפי דרישת השב"כ ובתיאום עם ראש הממשלה, בנימוק שהעיתון משמש שופר להסתה ומעניק במה לעמדות החמאס. במפלגות הערביות סערו הרוחות בעקבות ההחלטה על סגירת העיתון ונאמר כי זוהי פגיעה קשה בחופש הביטוי.
בראיון שהעניק ל-ynet טען השייח' סלאח כי ראשי המדינה קשרו קשר נגדו בפרט, ונגד ערביי ישראל בכלל. עם זאת, הדגיש סלאח כי "התנועה האיסלאמית מגנה בתוקף הרג של חפים מפשע" ואמר כי הדרך הנכונה לנהל את מאבקם של ערביי ישראל היא דרך חוקית ולגיטימית.