החשד: התנועה האיסלאמית פעלה בשירות החמאס
מעצרם של בכירי התנועה האיסלאמית הוארך הלילה, אחרי שהשופטת קבעה שיש ראיות נגדם. החשד: במסווה של "סיוע הומניטרי" העבירה התנועה האיסלאמית כספים לפעילי החמאס בארץ ובחו"ל. החשודים מכחישים: המשטרה: יהיו מעצרים נוספים
בדיון שנמשך אל תוך הלילה, האריכה נשיאת בית משפט השלום בתל-אביב, השופטת עדנה בקנשטיין, את מעצריהם של ראשי התנועה האיסלאמית, שנעצרו אתמול לפנות בוקר בפשיטה רחבת היקף של המשטרה. המשטרה אומרת כי יהיו עוד מעצרים בפרשה.
מעצריהם של שלושה מהעצורים המרכזיים - השייח' ראאד סלאח, ראש התנועה האיסלאמית, מחמוד מחאג'נה בן ה-35 ותאופיק מחאג'נה בן ה-30, הוארך עד 25 בחודש זה. גם מעצרם של עלי אבו-שיחה (42) ונור הדין גזמואי (41) מערערה הוארך עד 25 בחודש. מעצרם של שמונה חשודים נוספים הוארך בשישה ימים בלבד.
החשדות נגד בכירי התנועה האיסלאמית הם פעילות וחברות בארגונים שהוצאו מחוץ לחוק, עבירות הקשורות בהתאחדות בלתי מוכרת, מגע עם סוכן זר, איסור הלבנת הון ועשיית פעולה ברכוש אסור.
בהחלטתה בעניין סלאח קבעה השופטת: "מחומר החקירה עולה כי מאז אמצע שנות ה-90 הייתה פעילות פיננסית רחבת היקף של התנועה האיסלאמית מול גופים איסלאמים בחו"ל ובמסגרתה הועברו כספים לפעילי חמאס בחו"ל ובשטחים".
עוד כתבה השופטת כי היקף הפעילות של התנועה האיסלאמית גבר בשנים האחרונות. לדבריה, כבר ממארס 2001 החלו במשטרה לטפל בנושא. השופטת הוסיפה כי מדובר בחקירה שמעצם טבעה היא מורכבת, וכי רק לאחרונה הושלמה מלאכת איסוף הראיות. היא הוסיפה כי מדובר בהלבנת כספים שעל פני הדברים נעשתה בצורה מאורגנת, וכי חלופת מעצר עלולה לגרום לשיבוש ולהעלמת ראיות, ולכן יש לאפשר למשטרה להשלים את חקירתה כאשר השייח' סלאח במעצר.
"הכספים נועדו לתשתית האזרחית של החמאס"
רב-פקד ערן קמין, מהיחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרת ישראל, טען בפתח הדיון בבית המשפט: "החשודים כולם מעורבים ברמות שונות של פעילות כלכלית אסורה. הם לקחו סכומי כסף מקרנות המזוהות עם החמאס והעבירו אותם לכספים ששימשו את התשתית הכלכלית האזרחית של החמאס. הכספים האלה הועברו לאגודות ולפעילות ארגונים המזוהים עם החמאס בארץ ובחו"ל. כספים אלה נועדו לשמש את התשתית האזרחית של החמאס, המשמשת קרקע פורייה לפעילות עוינת נגד ישראל - גיוס מפגעים וקיומה של תשתית שתומכת במשפחות המפגעים לאחר הפיגוע. חלק מאותם ארגונים הנם ארגונים שהוצאו מחוץ לחוק בארץ".
רב-פקד קמין הוסיף: "מדובר בחקירה מורכבת, מסועפת ומשותפת למשטרת ישראל והשב"כ, חקירה שמתנהלת זמן רב. מדובר בחקירה שמצטרפת לעולם המערבי במלחמתו נגד ארגונים שרוצים לפגוע ברקמת החיים של המשטרים הדמוקרטיים. אנו רוצים להיות ככל העמים בנקודה זו".
פרקליטי החשודים: דברי המשטרה פוליטיים
בנקודה זו התפרצו פרקליטיו של השייח' ראאד סלאח לדברי נציג המשטרה וטענו כי דבריו הם בגדר אמירות פוליטיות שמיועדות לעיתונאים שהגיעו לאולם. השופטת היסתה את הפרקליטים, ורב-פקד קמין המשיך ואמר כי הציר המרכזי בחקירה היא חברה רשומה בישראל בשם "המוסד לסיוע הומניטרי". לדבריו, "באמצעותה התנהלה מערכת כספית פלילית ואסורה, והיא מסווה לפעילות החמאס בישראל. החשודים, ברמות שונות, קשורים בחברה, שהוקמה באוקטובר 2000, מתוך מטרה ברורה להוות את צינור הקשר בין ארגוני החמאס בחו"ל לארגונים שבארץ. החשודים פעלו בכספי החברה כדי לסייע לאסירים ביטחוניים בבתי הכלא, ולסייע למשפחות מחבלים מתאבדים לחזק את התשתית האזרחית של החמאס באמצעות העברת כספים לארגונים מזוהים עם הארגון".
קמין הוסיף וטען כי "החשודים פעלו במצח נחושה, תוך התעלמות מופגנת מהחוק, ותוך התעלמות מופגנת מכך שהארגונים הוצאו מחוץ לחוק בישראל. הם עשו כל שיכלו כדי להפר את הוראות החוק, ולשרת את התשתית האזרחית של החמאס, במסווה של פעילות צדקה הומניטארית וקבלת כספים ממקור אסור". לטענתו, פעילותם הנמשכת של החשודים תוך התעלמות מהחוק, יחד עם חומרת העבירות, מצדיקה את הארכת מעצרם של החשודים כדי למנוע פגיעה במדינת ישראל.
במהלך הדיון טען קמין כי השייח' ראאד סלאח הוא "ראש הפירמידה". עוד אמר כי צפויים מעצרים נוספים. השייח' סלאח עצמו שמר על ארשת שלווה והרבה לחייך ולצחוק במהלך הדיון.
השופטת: טענת הסניגורים - "טורדנית"
הדיון בעניינו של השייח' סלאח החל בטענות מקדמיות של פרקליטיו. בין השאר טענו כי השופטת עדנה בקנשטיין, שחתמה על צו המעצר נגד סלאח לפני כחודש ב-1 באפריל, אינה יכולה לשמש כשופטת בדיון להארכת מעצר.
השופטת צעקה על אחד מפרקליטיו של השייח סלאח', עו"ד תאופיק ג'ברין, וכתבה בפרוטוקול: "כל מה שנעשה מצד עורכי הדין הוא מעשה שנועד לעכב את הדיון ותו לא. הדיון עצמו נקבע ל-15:00, ואנו נמצאים כשעתיים לאחר מכן ומועלות טענות אשר סבורתני כי עורכי הדין יודעים את המענה להם. בית המשפט בשבתו, הדן בהארכת מעצר של חשודים, לא זו שדן בחומר ראיות לכאורה וראיות ראשוניות. טענה זו, שאיני יכולה לשמש כשופטת בדיון הארכת מעצר, הינה טענה טורדנית שאיננה מן העניין, אשר על כן אני דוחה אותה".
הפגנות תמיכה: "די להסתה נגד התנועה האיסלאמית"
מחוץ לאולם בית המשפט הפגינו כמאתיים תומכים של התנועה האיסלאמית, שקראו: "ברוח ובדם נפדה אותך סלאח". המפגינים אחזו בשלטים שעליהם נכתב: "די להסתה נגד התנועה האיסלאמית" ו"הדמוקרטיה הישראלית - קו אדום לערבים".
"על מה הם עצרו אותו?" שאל בלהט אחיו של אחד העצורים, "על זה שהם העבירו כסף לילדים שאין להם אוכל בשטחים? קודם ניגש אלי ישראלי אחד. הוא חשב שהם רצחו מישהו. הסברתי לו את המצב והוא לא האמין".
אחיו של עצור אחר אמר בכעס: "לבוא באמצע הלילה לבית עם ילדים קטנים ולהתפרץ פנימה עם קסדות ונשק? כאילו בין לאדן או סדאם חוסיין בפנים. זה היה מראה מצמרר". מפגין אחר סיכם: "אנחנו חיים פה עם יהודים 30 שנה, אבל מה שעשו לנו הלילה זה דרום אפריקה הקטנה".