שתף קטע נבחר

 

"ארה"ב קיבלה רוב הערות ישראל למפת הדרכים"

כך אמרו גורמים ישראלים ל-ynet. לדבריהם, מדובר בקבלה עקרונית של 12 מתוך 14 ההערות, אולם מכתב רשמי בעניין יינתן רק בסמוך לפסגה שמתכנן בוש בז'נבה. עם זאת, ארה"ב מסרבת לדרישת ישראל מהפלסטינים לוותר מראש על זכות השיבה

"ארה"ב החליטה לקבל עקרונית 12 מתוך 14 הערות ישראל למפת הדרכים". כך אמרו הבוקר (ה') ל-ynet גורמים ישראלים. זאת, בעקבות פגישותיו של ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, בוושינגטון.
עם זאת, האמריקנים סירבו לקבל שתי דרישות נוספות של ישראל. האחת, דרישה מרכזית מהפלסטינים להודיע מראש על ויתור על זכות השיבה לפני הקמת מדינה פלסטינית זמנית. השנייה, דרישת ישראל לדחות את היוזמה הסעודית, שכוללת חזרה לקווי 67', פתרון צודק לבעיית הפליטים והחזרת שטחים, כולל ללבנון וסוריה, תמורת יחסים נורמליים.
לדברי הגורמים הישראלים, ארה"ב הסכימה לקבל בין היתר את התביעה הישראלית שההתקדמות בתהליך תהיה ב"טור ולא במקביל", כלומר, לטענת ישראל, על ההתקדמות להיות מותנית בצעדים שנוקטים הפלסטינים בתחום הביטחון.
בנוסף, דרשה ישראל שהניסוח המתייחס ל"הנהגה פלסטינית שונה", יציין גם כי על ההנהגה להיות חדשה. משמעות הדרישה היא להבהיר מעל לכל ספק שכל עוד ערפאת נשאר בתמונה ומחזיק סמכויות בידיו, לא מדובר בהנהגה פלסטינית חדשה.
בין הנקודות הנוספות שהתקבלו על ידי האמריקנים: הדרישה הישראלית שהפיקוח על ההתקדמות בצעדים הביטחוניים שהפלסטינים נדרשים להם יבוצע על ידי פקחים אמריקנים ולא אירופים.

"מכתב לוואי" בסמוך לפסגה בז'נבה

למרות ההסכמה העקרונית, ארה"ב עדיין לא נתנה הסכמה רשמית ל-12 דרישות ישראל שהיא מקבלת. בוש חותר להשיג את הודעת התמיכה העקרונית של ישראל במפת הדרכים בפסגה אותה הוא מתכוון לכנס בז'נווה בהשתתפות שרון ואבו מאזן, ורק אז צפויה ישראל, על פי ההערכות, לקבל לידיה מכתב לוואי המפרט את קבלת הסתייגויותיה למפת הדרכים.
גורמים אמריקנים אמרו בעניין זכות השיבה כי "ארה"ב מבינה את עמדת ישראל", אך סבורה שיש להשאיר את הסוגיה לשלב הסדר הקבע, והדבר לא אמור למנוע את התחלת יישום מפת הדרכים.

"נסרב לפנות מאחזים תוך מלחמה בטרור"

גורמים מדיניים אמרו כי יש ניסיון לנסח נייר משותף לארה"ב וישראל, שיביא לידי ביטוי את הערות ישראל. "אם וכאשר נגיע למתווה מפת הדרכים, הדבר יובא לאישור הממשלה, יחד עם נייר ההבהרות. המפה לא תוצג בממשלה עד שההערות יובהרו, במיוחד בנושא הביטחון", אמרו.
ארה"ב דרשה מישראל לפנות מאחזים בלתי חוקיים ולהקפיא התנחלויות. גורמים מדיניים אמרו כי "המאחזים הלא חוקיים לא יורדו תוך כדי מלחמה בטרור. צריך להגיע למצב של רגיעה כדי שאפשר יהיה לעשות זאת".
בעניין היוזמה הסעודית אמרו גורמים מדיניים כי גם אם מדובר ביוזמה חיובית בעיקרה, זוהי יוזמה שישראל לא יכולה לקבל, משום שלא ייתכן שהסכמים עתידיים יהיו מבוססים על סיכום שישראל לא הייתה שותפה לו ולא הייתה חלק ממנו. עם זאת אמרו הגורמים, "לא זה מה שיטרפד את מפת הדרכים".

"ארה"ב הסירה ההתנגדות לעסקת הפלקון"

בתוך כך, הסירה ארה"ב את התנגדותה לעסקת ה"פלקון" בין ישראל להודו, לאחר שהתנגדה לביצועה משך כשנה וחצי בשל המתח הבטחוני בין הודו לפקיסטן.
עיתון "הארץ" דיווח כי מסר בנושא הועבר לישראל בימים האחרונים. הסרת ההתנגדות, מאפשרת לישראל לבצע את העסקה, שהיקפה הכולל מסתכם בכמיליארד שקלים. לפני כשלוש שנים ישראל נאלצה לבטל עסקה למכירת פלקון בעקבות התנגדות אמריקנית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
וייסגלס. במהלך הפגישות
צילום: צביקה טישלר
צילום רויטרס
בוש. בסמוך לפסגה
צילום רויטרס
מומלצים