רובינשטיין לשרון: אל תאמר "שטחים כבושים"
היועץ המשפטי לממשלה שוחח בטלפון עם ראש הממשלה בעקבות דברי שרון בסיעת הליכוד וביקש ממנו לומר "שטחים שנויים במחלוקת" ולא "שטחים כבושים". חברי כנסת מהשמאל יצאו היום להגנת ראש הממשלה, תוך הסתייגות
ראש הממשלה, אריאל שרון, זכה היום (ג') לגיבוי מסויג מחברי הכנסת של השמאל, אך בה בעת הוזהר על ידי היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, לא להשתמש עוד במילה "כיבוש".
היועץ המשפטי לממשלה שוחח אמש עם שרון, בעקבות דבריו בסיעת הליכוד. שרון התייחס היום בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת לשיחה ואמר בתגובה לשאלה של ח"כ שאול יהלום: "אני התכוונתי שאינני רוצה לשלוט בעם אחר". שרון ציין שהיועץ המשפטי לממשלה הגדיר את יהודה, שומרון ועזה כ"שטחים שנויים במחלוקת" ולא "שטחים כבושים": "לא הבינו אותי נכון. לא התכוונתי לכיבוש, אלא לחלקי ארץ הנתונים במחלוקת בין שני העמים".
ראש הממשלה חזר על דבריו מאמש לפיהם מדינת ישראל אינה יכולה לשלוט על מיליוני פלסטינים. יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, אמר בהתייחסו לדברי שרון: "ראש הממשלה לא אימץ את השקפת השמאל. הוא יבהיר את הדברים בהמשך, הצעתי לראש הממשלה שלא להשתמש במונח כיבוש".
ח"כ שאול יהלום אמר בצאתו מוועדת החוץ והביטחון: "צריך להיות נס אחד משבעה פלאי עולם שדחלאן ואבו מאזן יחסלו את הטרור. זה תרגיל מדיני של ראש הממשלה בלבד. המפד"ל לא יוצאת מהקואליציה בגלל שתוך 20 שניות מפלגת העבודה תהיה שם במקומם".
דובר משרד המשפטים, יעקב גלנטי, הבהיר לאחר ישיבת ועדת החוץ והביטחון: "עמדתן המשפטית של כל ממשלות ישראל מאז 67' ביחס לשטחים היתה כאל שטחים שנויים במחלוקת ולא כבושים. מדובר בשטח שלא היתה לגביו ריבונות מוכרת לפני 67' (ריבונות ירדן הוכרה על ידי שתי מדינות בלבד). הדרך הנכונה איפוא, לתיאור המשפטי של מצב השטחים היא 'שטחים שנויים במחלוקת' שמעמדן עתיד להיקבע לפי ההסכמה ולפי מפת הדרכים במסגרת הסדר הקבע. להגדרה זו קיימות כמובן, נפקויות משפטיות בהקשרי משא ומתן שאותו ניהלנו וינהלו ממשלות ישראל".
שרון זכה לתמיכה מסויגת מהשמאל
בישיבת ועדת החוץ והביטחון זכה שרון לגיבוי חלקי מצד סיעות השמאל בוועדת החוץ והביטחון, לאחר שעמד אתמול בפני ביקורת קשה בסיעתו שלו.
ח"כ שמעון פרס אמר: "זהו רגע רציני. יש להתרומם מעל שיקולים מפלגתיים מה שהכריע זו המציאות. לא המלך עירום, המציאות עירומה. יהיו קשיים, אבל ברור שראש הממשלה ינסה לעשות את כמיטב יכולתו. מפלגת העבודה תתמוך גם בלי להיות חברי ממשלה".
ח"כ עמרם מצנע אמר: "שרון צריך לעלות לקבר יצחק רבין ולבקש סליחה. בזבזנו שנתיים עקובות מדם. הטרור אילץ את ממשלת ישראל להודות בכך שהכיבוש הוא הבעיה העיקרית. יש להתחיל בפינוי התנחלויות ולהודות שדרכה של מפלגת העבודה היא הדרך הנכונה".
ח"כ יוסי שריד ממרצ אמר בדיון בוועדת הביטחון: "לכאורה הייתי צריך להיות שבע רצון. מקולו של ראש הממשלה עולה קולו של שריד. הלכתי למראה להסתכל אולי במקרה אני הפכתי לשרון. אבל יש לזכור כי שרון קל במילים. צריך הוכחה בשטח. אני מעדיף לראות מאחז אחד שיורד מאשר דיבורים על רגעים היסטוריים. אני לא מאמין למילה של ראש הממשלה".
ח"כ שלמה בניזרי מש"ס אמר: "הקול קולו של פרס והידיים ידי שרון. המנטרה של פרס לגבי הכיבוש חדרה לאוזניו של שרון".
שר המשפטים לשעבר, יוסי ביילין, תקף בחריפות את היועץ רובינשטיין, ואמר: "אין זה מתפקידו של היועץ המשפטי לממשלה למנוע מראש הממשלה להציג את האמת המדינית. שאלת הכיבוש אינה שאלה משפטית כלל ועיקר. זהו מצב מדיני המתמשך זה 36 שנה, כתוצאה ממלחמת מגן של ישראל, וטוב שראש הממשלה הבין זאת עתה, גם אם בוזבזו שנים ארוכות ויקרות על ויכוחים מסוג זה".
בתוך כך, ראש הממשלה זימן אליו לפגישת עידכון את יו"ר האופוזיציה, ח"כ דליה איציק. איציק אמרה שבפגישה, שצפוייה להתקיים מחר, ישתתפו גם חברי הכנסת שמעון פרס, בנימין בן אליעזר ואופיר פינס.