הכנסת אישרה את התוכנית הכלכלית
"קרב ההתשה" במליאה הסתיים לאחר שחברי האופוזיציה החרימו את ההצבעות על התוכנית הכלכלית במחאה על החלטת ועדת הכנסת לזרז את ההצבעה. יו"ר ההסתדרות: "נמשיך בהפגנות ובמחאות ונשקול פנייה לערכאות משפטיות בנושא הרפורמה בשוק הפנסיה"
בתום מחאה ציבורית, שביתות, ודיונים שארכו קרוב ל-14 שעות אישרה הכנסת לפנות בוקר (יום ה') את התוכנית הכלכלית, הכוללת קיצוצים בסך 9 מיליארד דולר מתקציב המדינה. 53 חברי כנסת תמכו בתוכנית ואחד התנגד, זאת לאחר חברי האופוזיציה החרימו את ההצבעה.
חברי האופוזיציה יצאו בהפגנתיות מהאולם במחאה על החלטת ועדת הכנסת, לראשונה בתולדותיה, להפעיל את סעיף 131 לתקנון, אשר מאפשר לזרז את ההצבעות. בסופו של דבר חבר הכנסת היחיד שהתנגד היה ח"כ חיים כץ מהליכוד שמחה על התיקון בהסדרי הפנסיה. לאחר ההצבעה על התוכנית הכלכלית עלה לדוכן הנואמים שר האוצר, בנימין נתניהו, והודה לכל מי שסייע להעברת החוק, ובעיקר לראש הממשלה שרון, על התמיכה בו.
פרץ: נשקול פנייה לערכאות המשפטיות
החלטת ועדת הכנסת הלילה סיימה את ההצבעה על 8,000 ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה וגרמה לסערה גדולה במליאת הכנסת. תחילה מחו חברי הוועדה מן האופוזיציה על הצעד ויצאו בכעס מהדיון. בעקבותיהם עזבו, כאמור, כל חברי סיעות האופוזיציה את המליאה והודיעו כי יחרימו את ההצבעה.
יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, שעמד בראש המאבק הציבורי, אמר הבוקר כי "לא ננוח ולא נשקוט עד שנחזיר את גזלת כספי הפנסיה לבעליה. לא ניתן לחתול לשמור על השמנת. ההסתדרות תמשיך בהפגנות ובמחאות וכן תשקול פנייה לערכאות משפטיות בנושא הרפורמה בשוק הפנסיה".
יו"ר אופוזיציה, ח"כ דליה איציק, אמרה כי "מדובר בהפרה בוטה של כל ההסכמים שהושגו על דעתו של יו"ר הכנסת. חברי הקואליציה שינו את הכללים. זהו ביזוי של הכנסת".
ח"כ בורג, שריכז את המחאה לתוכנית באופוזיציה אמר כי "נוצר עולם פרלמנטרי חדש ואני מפחד לתאר את המשמעות שלו. האחריות הדמוקרטית שלו מחייבת אותנו לנקוט בצעד קיצוני ולהשאיר את הקואליציה לבדה. שהם יאשרו את התוכנית שלהם בעצמם. הם מתנהגים כמו כת שהשתלטה על המדינה".
ח"כ מוחמד ברכה הוסיף כי "זהו רגע קשה. הכנסת כבר לא מקלט למגוון של דעות. הקואליציה מתייחסת לדמוקרטיה כאל מטרד".
יו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין, ויו"ר הקואליציה ח"כ גדעון סער, גינו את פרישת חברי האופוזיציה מההצבעה. ח"כ ריבלין אמר כי "צר לי ששברו את הכלים, אני מתנצל בפני עם ישראל". יו"ר הכנסת אמר כי הסתמך בהחלטתו על חוות דעתה של היועצת המשפטית של הכנסת וכי יכנס בשבוע הבא את ראשי הסיעות כדי להפיק לקחים מההצבעה. בתגובה להחלטת חברי האופוזיציה לנטוש את המליאה נמסר מהקואליציה כי "מפלגות האופוזיציה פגעו בחובתם הדמוקרטית לשרת את ציבור בוחריה. האופוזיציה הגיבה בצורה ילדותית ואינפנטילית, תוך שהיא נתלית בהחלטה ככיסוי לתבוסות אשר נחלה במהלך ההצבעות".
גורלובסקי הודה: הצבעתי במקום ארדן
מוקדם יותר האשימה האופוזיציה כי אחד מחברי הכנסת הצביע במקומו של ח"כ גלעד ארדן מהליכוד בשתיים מההסתייגויות על התוכנית הכלכלית.
ח"כ גפני (יהדות התורה) גילה כי למרות שח"כ גלעד ארדן לא נכח באולם, האור בכסאו דלק כאילו הצביע בשתי הצבעות רצופות. ח"כ גפני העיר את תשומת ליבו של יו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין שאמר: "שני חברי כנסת יושבים לצידו של כיסא ריק, שמאיר מבלי שאף אחד יושב עליו. הדבר מצריך חקירה. העניין לא יעבור על סדר היום". חברי האופוזיציה איימו לעזוב את האולם במחאה. ח"כ דני יתום: "צריך להפסיק את תהליך ההצבעה. יש פה חברי כנסת שמזייפים". ח"כ בורג הציע ליו"ר הכנסת "לגלות מיהו חבר הכנסת שמזייף, להביא אותו בפני ועדת האתיקה ולהרחיקו מישיבת הכנסת".
שר המשפטים, טומי לפיד אמר כי "הכנסת לא יכולה לעבור על סדר היום. נקיון הכפיים בהצבעות הוא מיסודות המשטר הדמוקרטי". ח"כ שריד היה הבוטה ביותר: "לא קרה כדבר הזה בתולדות הכנסת. הכנסת היא לא מרכז הליכוד".
בתום ההצבעה על התוכנית הכלכלית הודיע יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, כי ח"כ מיכאל גורלובסקי הודה שהצביע במקום ח"כ ארדן.
לדברי ריבלין, "חבר כנסת חדש לא חשב, כנראה מתוך עייפות, והצביע במקום חברו. ח"כ מיכאל גורלובסקי היה זה שהצביע במקום גלעד ארדן והוא מבקש את סליחת הכנסת". ריבלין הוסיף כי יעביר את המקרה לטיפול בוועדת האתיקה.
מיכאל גורלובסקי אומר ל-ynet בתגובה על זיוף ההצבעות כי הודה באשמה כדי להסיר חשד מחברי כנסת אחרים. גורלובסקי: "משהו השתבש במוח אחרי 2,000 הצבעות. אני מצטער והודיתי כדי להסיר חשד מחבר כנסת אחר".