שתף קטע נבחר

 

בכירי התנועה האיסלאמית הואשמו בעבירות חמורות

כתב האישום שהוגש נגד חמשת בכירי התנועה, בראשות השייח' ראאד סלאח, כולל אישומים בחברות בארגון טרור, מסירת ידיעות לאויב ומגע עם סוכן חוץ. השייח' סלאח: "זו כפיה דתית ורדיפה פוליטית. כדי לשתק את המגזר הערבי, הם מרמים את המגזר היהודי"

לבית המשפט המחוזי בחיפה הוגש הבוקר (ג') כתב אישום נגד ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, ראש עיריית אום אל פאחם, סלימאן אגבריה, המנהל האדמיניסטרטיבי של "המוסד לסיוע הומניטרי" של התנועה, מחמוד מחאג'נה ("אבו סמרה"), עוזרו האישי של סלאח, תאופיק מחאג'נה, ויו"ר הדירקטוריון של המוסד לסיוע הומניטרי, נאצר אגבריה.
ארבעה מחמשת הנאשמים - השייח' סלאח, מחמוד מחאג'נה, אבו סמרה ונאצר אגבריה - נאשמים בשורה ארוכה של עבירות לפי חוק העונשין, הפקודה למניעת טרור, תקנות ההגנה לשעת חירום והחוק לאיסור הלבנת הון, ובכלל זה חברות בארגון טרוריסטי, מסירת ידיעות לאויב, מגע עם סוכן חוץ, קשירת קשר לביצוע פשע, חברות בהתאגדות בלתי מותרת, ביצוע שירות עבור התאגדות בלתי מותרת, הלבנת הון, עשיית פעולה ברכוש אסור ורישום כוזב במסמכי תאגיד. השייח' ראאד סלאח ואבו סמרה נאשמים, בין היתר, במגע עם סוכן של המודיעין האיראני שפועל בלבנון (על פרשה זו - ראו ידיעה נפרדת). ראש עיריית אום אל פחם, סלימאן אגבריה, מואשם בעיקר במגע עם סוכן חוץ ובשיבוש מהלכי משפט.
פרקליטת מחוז חיפה, סילביה פריימן, ביקשה מהשופט מיכה לינדנשטראוס להאריך את מעצרם של הנאשמים עד תום ההליכים, בטענה שמדובר בעבירות שנשקפת מהן סכנה לביטחון המדינה. מאות קרובי משפחה ותומכי התנועה האיסלאמית הפגינו מחוץ לבית המשפט וקראו בקול רם: "לשופט אני אומר: את שייח' ראאד תשחרר".

קשרים עם קרנות וארגוני צדקה של החמאס

כתב האישום מתפרס על פני 27 עמודים וכולל שנים עשר סעיפי אישום. באופן כללי מואשמים הנאשמים בכך שקשרו בשנים האחרונות קשר להקמת מוסדות של התנועה האיסלאמית, כדי לגייס כספים מארגוני החמאס בחו"ל ולהעבירם לארגוני צדקה של החמאס בשטחים, למוסדות התנועה האיסלאמית בישראל ולאסירים ועצירים ביטחוניים.
חמשת האישומים הראשונים עוסקים בהעברות כספים אסורות, שבוצעו לכאורה באמצעות "המוסד לסיוע הומניטרי" של התנועה האיסלאמית.
האישום הראשון מתמקד בקשרים שהיו לנאשמים עם "קרן אל אקצא", המהווה, לדברי התביעה, חלק מארגון החמאס. מרכזה של הקרן בגרמניה, ויש לה סניפים בבלגיה, הולנד ודנמרק. לטענת התביעה, לקרן הזו היה תפקיד מרכזי במערך גיוס הכספים של החמאס במערב אירופה.
האישום השני מתמקד בקרן נוספת שעמה עמדו הנאשמים בקשר - "קרן הרווחה והפיתוח לפלסטין - אינטרפל", שהוקמה בבריטניה. לטענת התביעה, גם קרן זו מהווה חלק אינטגרלי מארגון החמאס, והיא מהווה אחד מהצינורות העיקריים לגיוס הכספים עבור תשתית הארגון ופעילותו בשטחים.
האישום השלישי נוגע לקשר ההדוק שהיה לבכירי התנועה האיסלאמית עם "קואליציית הצדקה". מדובר בארגון גג המאחד עשרות ארגונים איסלאמיים מרחבי העולם. הארגון נוסד לאחר מהומות אוקטובר 2000, ולטענת התביעה, מנהיגיו הם אנשי החמאס בסוריה. מטרת קואליציית הצדקה היא לגייס כספים לשטחים.
יו"ר הקואליציה הזו הנו השייח' יוסף מוסטפא אלקרדאווי, המזוהה עם הזרם הקיצוני של האחים המוסלמים. לפי כתב האישום, מוסטפא העניק במשך שנים הכשר הלכתי לביצועם של פיגועי התאבדות ולהיותם של המתאבדים "שאהידים", אישר הרג אזרחים ישראלים והטיף לג'יהאד. לטענת התביעה, השייח' אלקרדאווי מהווה מקור סמכותי ודתי רוחני לתנועת החמאס ולתנועה האיסלאמית בישראל.
בגין הקשרים עם הקרנות וארגוני הצדקה האלה מוגדרים הנאשמים (למעט אגבריה) כחברים בארגון טרור. פעילי הקרנות וארגוני הצדקה בחו"ל מוגדרים כ"סוכני חוץ", שהחוק אוסר לבוא עמם במגע.

30 מיליון ש"ח מארגוני החמאס

באישום הרביעי מפורטים חמישה חשבונות בנק בג'נין, באום אל פחם, ובכפרים נוספים באזור, שבהם החזיקה התנועה האיסלאמית כספים שמקורם בארגון החמאס ובקרנות ובארגוני הצדקה שתוארו באישומים הקודמים. ארבעה מהחשבונות נפתחו על-ידי ראשי התנועה בשטחי הרשות הפלסטינית - לטענת התביעה, כדי שהחשבונות לא יהיו בפיקוח מדינת ישראל, ולא יהיו חייבים בדיווח על הלבנת הון. עם זאת, בכתב האישום נטען כי כשהתבקשו לדווח על חשבונות הבנק, הם דיווחו דיווח כוזב.
הסכום הכולל שקיבלו ראשי התנועה האיסלאמית מארגוני החמאס, על פי כתב האישום, מגיע ל-30 מיליון ש"ח לפחות. באישום החמישי נטען כי בכספים אלה תמכה התנועה האיסלאמית באסירים ביטחוניים פעילי חמאס, הכלואים בישראל. התמיכה הועברה לאסירים על מנת לשמור על הקשר ביניהם לבין ארגוני הטרור, שאליהם הם משתייכים, כדי לחזק את רוחם ולעודד אותם להמשיך בפעילות טרור נגד מדינת ישראל, ועל מנת להעביר מסר כי ארגון החמאס ממשיך לתמוך בהם ולחזק את ידם.
כתב האישום מפרט כיצד הפקידו הנאשמים כספים לחשבונות הבנק של האסירים הביטחוניים והעבירו מספרי קודים של כרטיסי חיוג לטלפונים סלולריים, אשר הוברחו אל תוך הכלא ואפשרו לאסירים להמשיך את פעילותם החבלנית מתוך תחומי הכלא. בכסף הזה נרכשו גם קרקעות, נכסי נדל"ן ועוד שירותים.
עוד חמישה אישומים עוסקים בעיקר בעבירות של "מגע עם סוכן חוץ" בגין קשרים עם פעילים של החמאס וארגוני טרור אחרם בשטחים ובחו"ל. האישום השישי עוסק בקשרים של השייח' סלאח ואבו סמרה עם נביל מחזומה, המוגדר כסוכן של המודיעין האיראני (על פרשה זו - ראו ידיעה נפרדת). אבו סמרה ותאופיק מחאג'נה נאשמים, בין היתר, בקשרים עם ג'מאל אבו אלהיג'א, שהיה מראשי הזרוע הצבאית של החמאס באזור ג'נין, והיה מעורב בשליחת המחבל המתאבד לפיגוע בצומת מירון באוגוסט 2002. השניים נאשמים שהבריחו לו טלפון סלולארי, שאפשר לו להמשיך בפעילותו מתוך הכלא.
בידי התביעה קלטות, תמלילי שיחות ומסמכים שהועברו בפקסימיליה ונקלטו באמצעות האזנת סתר. בחומר הראיות נכללים גם מסמכים שנתפסו בחיפושים שנערכו בבתי בכירי התנועה האיסלאמית, וגם ראיות שהופקו מתוך מחשבים שנתפסו במהלך החיפושים. התביעה תבקש להגיש גם מאות הודעות ופרטי שיחות טלפון. ברשימת העדים מופיעים 67 עדי תביעה.
עם תום החקירה טענו אמרו גורמים ביחידה הארצית לחקירות הונאה, כי "טרם נאמרה המילה האחרונה". לדבריהם, הפרקליטות תחליט בקרוב אם להגיש כתבי אישום נוספים.

השייח' סלאח: מרמים את בית המשפט

השייח' ראאד סאלח אמר במהלך משפטו היום: "זו כפיה דתית ורדיפה פוליטית, וזה קורה לכל המגזר הערבי. כדי לשתק את המגזר הערבי הם מרמים את המגזר היהודי דווקא. מרמים את בית המשפט. יש הבדל גדול בין תוכן החקירות להאשמות. שאלו אותנו על עניינים דתיים, אבל היום הם מרמים. הם לא יצליחו, בעזרת השם".
פרקליטו של השייח', עו"ד מחמוד דהוד, אמר: "השייח' ראאד מדבר עם עשרות אנשים כל יום. האם הוא יכול לדעת מי זה סוכן זר ומי זה לא? הרי ברור מי שעשה את המגעים ואיסוף הכספים אלה הן עמותות של התנועה האיסלאמית. השייח' ראאד וכל שאר הנאשמים מכחישים כל ידיעה על כך שהם סוכנים זרים. התנועה האיסלאמית קיבלה כספים למטרה אחת בלבד: הכספים האלה הלכו ליתומים, למשפחות עניות ולצדקה, ובכלל 95 אחוז מהכספים האלה הושקעו בישראל במוסדות. השייח' ראאד לא שייך לשום ארגון שקשור לחמאס. זאת טענה מגוחכת".
עבד אל רחמן, דובר התנועה האיסלאמית, הזהיר שאם המשפט יתמשך, עלול הרחוב הערבי להתלהט. "אני חושב שאף אחד לא ירשה לעצמו להשאיר את השייח' ראאד סלאח עוד כמה שבועות במעצר. ראיתם מה שהיה כאן היום. היום שלטנו על המצב, אבל לא אוכל לשלוט על ההמונים עוד כמה שבועות. נראה שרק את בין לאדן שכחו בכתב האישום. הכל קשקוש גדול, ואחרי שתיגמר החגיגה הזאת תתברר האמת".
בתגובה אמרה עו"ד סילביה פריימן, פרקליטת מחוז צפון: "צריך להבין שמודור בסיוע לחמאס, שהוא ארגון טרור. השייח' ראאד לא רק השתלב, אלא היה בין יוזמיו של ארגון הכספים הזה. זה לא פשוט למצוא ראיות. החבר'ה האלה מציגים עצמם כארגוני צדקה. היה להם קשר הדוק עם מחזומה, שהוא סוכן איראני, שנשלח ע"י המודיעין האיראני לאסוף ידיעות בקרב ערביי ישראל בארץ, והקשר בינו לבין מנהיגי התנועה האיסלאמית היה קשר רציף. המלחמה היא לא באיסלאם ולא בתנועה האיסלאמית - אלא באותו חלק של הפלג הצפוני ששם לו למטרה לסייע לארגון החמאס".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדף הראשון של כתב האישום
צילום: איי פי
אישומים חמורים. השייח ראאד סלאח
צילום: איי פי
צילום: ג'רמי פלדמן
ראש עיריית אום אל פאחם, סלימאן אגבריה
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
נאסר אגבריה
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
תאופיק מחאג'נה
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
מחמוד מחאג'נה
צילום: רס"ב יובל אראל משטרת ת"א
מומלצים