שתף קטע נבחר

 

חברות התקליטים: נתבע מאות משתפי קבצים

חברות התקליטים הגדולות מתכוונות לתבוע מאות משתמשים ב-6-8 השבועות הקרובים. חובבי מוזיקה שמבקשים להימנע מתביעה מוזהרים כי עליהם להסיר את תוכנות שיתוף הקבצים או לשנות את ההגדרות במטרה למנוע גישה לדיסקים הקשיחים שלהם

התאחדות חברות התקליטים בארה"ב (RIAA) הודיעה אתמול (ד') כי בכוונתה לתבוע מאות משתמשים שמחליפים שירים המוגנים בזכויות יוצרים בתוכנות שיתוף הקבצים באינטרנט, תוך הפרת זכויות יוצרים. הקואליציה נגד הפיראטיות מכריזה בכך באופן רשמי על הרחבת המאבק בשיתוף הקבצים הפיראטי אל מאות מיליוני בתים ברחבי העולם.
ה-RIAA הודיע כי בכוונתו לאתר את המשתמשים הכבדים בתוכנות שיתוף קבצים כמו "קאזה" או eDonkey2000 ולתבוע אותם על הפרת זכויות יוצרים בסכום שעשוי להגיע ל-150,000 דולר עבור כל הפרה. בכך מקווה הארגון, שמייצג את חברות התקליטים הגדולות בעולם, בהן וורנר מיוזיק, סוני, ויוונדי יוניברסל וברטלסמן, להביא לצמצום תופעת הפיראטיות המקוונת. לא נמסר מהי הגדרת חברות התקליטים עבור "משתמש כבד" ומהי הכמות המינימלית של קבצים פיראטיים אליה היא מתייחסת.
עשרות מיליוני משתמשים בתוכנות שיתוף הקבצים הפופולריות חושפים עצמם לסכנת תביעה, הזהיר קארי שרמן, נשיא ה-RIAA בשיחת ועידה לעיתונאים. החל מהיום (ה'), חוקרים פרטיים שפועלים בחסות חברות התקליטים הגדולות, יעקבו אחר משתפים כבדים בתוכנות שיתוף הקבצים, המעמידים את אוספי המוזיקה, הסרטים, התוכנות והמשחקים האישיים שלהם לרשות כלל המשתמשים, אמר שרמן.
הארגון צפוי להגיש מאות תביעות נגד משתמשים אלה בשישה עד השמונה שבועות הקרובים, על פי הערכתו. מדובר במשתמשים בארה"ב בלבד, אך ה-RIAA פועל בשיתוף פעולה עם הפדרציה הבינלאומית של תעשיית הפונוגרפיה (IFPI), ארגון המייצג חברות תקליטים ומוציאים לאור ברחבי העולם. יש לציין כי בישראל, חברות התקליטים חייבות להשיג צו של בית משפט לספקי האינטרנט לפני שיוכלו לקבל פרטים אודות המנויים.

מורידי קבצים אינם על הכוונת, בשלב זה

חברות התקליטים לא ירדפו בשלב זה גולשים שמורידים שירים אך לא מתירים לאחרים להעתיק אותם. חובבי מוזיקה שמבקשים להימנע מהגשת כתב תביעה נגדם צריכים לשנות את ההגדרות בתוכנות שיתוף הקצבים במטרה למנוע גישה לדיסקים הקשיחים שלהם או להסיר לחלוטין תוכנות אלה, הצהיר שרמן.
שרמן אמר כי ההחלטה לצאת למלחמה נגד המשתמשים הביתיים התקבלה בעקבות פסיקה שקיבל החודש בית משפט בוושינגטון, לפיה חברות התקליטים אינן זקוקות לצו של בית משפט כדי לחייב ספקי אינטרנט למסור את הפריטם המלאים של גולשים החשודים בהפצת קבצים פיראטיים. "בעוד משתמשי תוכנות שיתוף קבצים מאמינים כי הם נהנים מאנונימיות ברשת, אתם לא אנונימיים. אנחנו מתחילים לרשום את השמות שלכם", הזהיר.
יש להניח כי הצעד האחרון של ה-RIAA נוגע גם לפסיקה נוספת שהתקבלה בחודש אפריל בבית משפט אמריקני, לפיה חברות שיתוף הקבצים אינן אחראיות על פעולות פיראטיות שמבצעים המשתמשים בתוכנות אלה.

הסלמה במאבק האנטי פיראטי

ההכרזה האחרונה של ה-RIAA מצביעה על הסלמה ברורה בפעילות חברות התקליטים נגד הפיראטיות באינטרנט, שעד כה התמקדה בניסיון להביא לסגירת תוכנות שיתוף הקבצים עצמן.
על פי ההערכות בתעשייה, בכל חודש מורידים משתמשי תוכנות שיתוף הקבצים כ-2.6 מיליארד שירים, סרטים, משחקים ותוכנות ממחשבים של משתמשים אחרים. מנהלי חברות התקליטים מאמינים כי הפיראטיות המקוונת האחראית לירידה של 14 אחוז בהכנסות ממכירת אלבומים מאז הושק שירות נאפסטר ב-1999, על אף שאין ברשותם מחקר המאשש הנחה זו באופן חד משמעי.
ה-RIAA תבע את תוכנות שיתוף הקבצים נאפסטר, אודיוגאלקסי, קאזה, מיוזיקיסיטי, גרוקסטר ומספר חברות נוספות, ואף הביא לסגירתן של שתי התוכנות הראשונות, בעוד רשתות שיתוף קבצים אחרות ממשיכות לשגשג. בניסיון להלחם בתוכנות הפעילות, חברות התקליטים נעזרות בשירותים של חברות המפיצות קבצים מזויפים ברשתות שיתוף הקבצים, ושולחות אזהרות למשתפים כבדים.
ה-RIAA איים בתביעה נגד אוניברסיטאות, בתי עסק ומוסדות נוספים שהרשתות הארגוניות שלהם משמשים, על פי החשד, להחלפת קבצים. לאחרונה הגיע הארגון להסדר עם ארבעה סטודנטים אמריקאים שהפעילו רשתות שיתוף קבצים באוניברסיטה בה למדו. על פי ההסכם, הארבעה ישלמו סכומים הנעים בין 12,000 ל-17,500 דולר כל ארד.
בחברות התקליטים משוכנעים כי החרפת המאבק נגד תוכנות שיתוף הקבצים הפיראטיות תסייע לשגשוג שירותי המוזיקה המקוונים החוקיים, שתופסים תאוצה לאחרונה. חברת אפל השבוע כי iTunes, חנות המוסיקה המקוונת החדשה, מכרה חמישה מיליון קובצי שירים מאז השקתה, לפני כשמונה שבועות. מדובר בקצב מכירה ממוצע של 625 אלף שירים בשבוע ויותר מ-89 אלף שירים ביום.

תגובות שליליות

התגובות להצהרה האחרונה של ה-RIAA בקרב חברות שיתוף הקבצים היו כצפוי, שליליות. ויין רוסו, נשיא "גרוקסטר", אמר כי בעוד החברה אינה תומכת בהפרת זכויות יוצרים, הצעד האחרון עלול להגביר את הניכור בין חובבי המוזיקה לחברות התקליטים. "ה-RIAA, ברוב חוכמתה, החליטה לא רק לנכר את הלקוחות שלה אלא גם לנסות לגרום להם פשיטת רגל באמצעות בתי המשפט", אמר רוסו, שחברתו זוכתה בחודש אפריל מהתביעה שהגישו נגדה חברות התקליטים הגדולות.
"ההחלטה האחרונה מעידה כי תעשיית התקליטים איבדה קשר עם המציאות לחלוטין", אמר פרד וון לוהמן, עורך דין הפעיל בארגון החזית האלקטרונית (EFF), האם מישהו באמת מאמין כי תביעות הן התשובה לבעייה?".
שרמן דוחה את הביקורת. "חברת התקליטים צריכות לשאול עצמן: מי הם הלקוחות שלהן. האם אלה משתפי הקבצים? אם כך, אפשר לטעון שגם גנבים מחנויות תקליטים הם לקוחות של חברות התקליטים. האם הן לא צריכות לדאוג מפני ניכורם?".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתמשי רשת eDonkey. גם הם על הכוונת
מומלצים