"כפולני, אני ממליץ לישראלים: הישארו בארצכם"
אדם סוסטקביץ', סגן עורך העיתון הפולני "פוליטיקה", מעריך בשיחה עם ynet, מה תעשה ההצטרפות לאיחוד האירופי לכלכלת פולין, ומה דעתו על 800 אלף הישראלים, שנזכרו כעת בזכותם לאזרחות פולנית
בשנת 2004 תצטרף פולין לאיחוד האירופי, לאחר ש-75% מתושבי המדינה החליטו, במשאל העם שנערך לפני כחודשיים, לאשר את ההצטרפות. התקוות להצטרפות פולין לאיחוד הפכו את המדינה, שעד לאחרונה עוררה בתודעה הישראלית בעיקר אסוסיאציות שליליות, ליעד אטרקטיבי למשקיעים ישראלים, שרכשו בה אלפי נכסים, הקימו בה קניונים רבים ופתחו בה עשרות מפעלים.
בישראל חיים גם 800 אלף אזרחים ממוצא פולני, הזכאים לאזרחות פולנית; רבים מאלה "נזכרו" פתאום ברצונם לממש את זכותם לאזרחות, והתור ליד הקונסוליה הפולנית הולך ומתארך. כיצד מתייחסים לכך הפולנים? אדם סוסטביץ', בעבר מבכירי תנועת "סולידריות" שסילקה את הקומוניזם מפולין, וכיום סגן עורך העיתון הגדול בפולין, "פוליטיקה", מסביר בשיחה עם ynet, כיצד תשפיע ההחלטה להצטרף לאיחוד האירופי על כלכלת פולין, כיצד יכולות מדינות מתפתחות, כמו פולין וישראל, להשתלב בעולם המערבי, וכיצד חשים הפולנים עם התעניינותם המתחדשת של הישראלים.
בישראל חיים 800 אלף איש הזכאים לאזרחות פולנית. לאחרונה, בגלל ההחלטה לצרף את פולין לאיחוד, מגלים הישראלים עניין ער בהשגת אזרחות פולנית. כיצד אתם מתייחסים לכך?
"האמת היא שהנושא הזה אינו נמצא על סדר היום הלאומי שלנו. רובנו הגדול נשמח מאוד לקבל כל מי שירצה לבוא. אפשר לומר שזה אפילו מחמיא לחשוב, שיש אנשים בארץ רחוקה, שעד עכשיו נחשבה בעינינו למדינה מערבית עשירה יחסית, שכל כך רוצים להשיג אזרחות פולנית. אין בפולין כיום הרבה אנטישמיות, וודאי שלא בין הצעירים. אני כמעט לא מכיר אנשים שיגידו, שלא מוצא חן בעיניהם שישראלים יהגרו לפולין. פולין מלאה זרים מארצות שונות, שחיים בה באושר, שותים באותם פאבים שהפולנים שותים בהם ומבלים באותם מקומות. אני רוצה להאמין שאנחנו לא שונאי זרים ושאנחנו נשמח שתבואו. יש מדינות באירופה, שבהן הנוכחות של הזרים היא כל-כך מסיבית, שהיא מאיימת על הזהות הלאומית. אצלנו, אולי כמו אצלכם, הזרים הם עדיין גורם שולי, שרוב האנשים לא מאוד מוטרדים ממנו".
לאור המצב בישראל, היית ממליץ לישראלים להשקיע בפולין, ואולי גם לממש את זכותם לאזרחות ולהגר אליכם?
"להשקיע, הייתי ממליץ לכל אחד, ואני אשמח על כל השקעה זרה בפולין. לגבי הגירה, אני יכול להעיד על עצמי, שבהיותי צעיר, בשנות השמונים, והמצב בפולין היה איום ונורא, חשבתי לעזוב את פולין, אבל בסופו של דבר אמרתי לעצמי, זאת המולדת שלי, שהקומוניסטים יעזבו. ההיסטוריה הראתה שצדקתי. מי שעזב בתקופה ההיא, חוזר כיום. אני לא נורא אופטימי לגבי המצב בישראל, אבל אתם חברה חזקה, וכפולני ששרד את אימי הקומוניזם, אני ממליץ לכם- חכו, אל תתייאשו ואל תעזבו. מהבחינה הזאת, ההצטרפות לאיחוד האירופי תפתור לנו המון דילמות. מי שיהגר, מעכשיו, לגרמניה או לצרפת- המקומות שפולנים צעירים שואפים להגר אליהם- כבר לא יעזוב את המולדת. ביום מן הימים, אולי גם אתם תצטרפו לאיחוד, והדילמה הזאת תיפתר גם עבורכם".
כיצד תשפיע ההצטרפות לאיחוד על הכלכלה שלכם?
"קודם כל, אני מקווה שההצטרפות לאיחוד תעודד את השקעות ההון הזר בפולין. בשנות התשעים, כשהמשקיעים הזרים שמעו שאנחנו עומדים להיכנס לאיחוד, הם הסתערו על השוק הפולני, ותרמו תרומה עצומה, של עשרות מיליארדי דולרים, למשק הפולני. הם לא השקיעו רק כסף ספקולטיבי, אלא גם רכשו מפעלים ונכסים, ופולין הייתה, בזכותם, 'נמר' כלכלי. כיום הם משקיעים פחות ופחות, גם בגלל שהכלכלה האירופית עצמה מדשדשת, אבל אני אופטימי, ואני מאמין שעם הכניסה לאיחוד הדברים ישתנו לטובה. מלבד זאת, אני חושב, שחוקי האיחוד האירופי ייטיבו עם הכלכלה שלנו. פולין היום, לצערי, היא עדיין לא כלכלת שוק חופשי במלוא מובן המילה. יש לנו מגזר ציבורי חזק מדי, המשקיעים נתקלים בסבך של בירוקרטיה על כל צעד ושעל, ובהרבה ממקומות העבודה יש וועדי עובדים חזקים, שבכל מצב שאינו מוצא חן בעיניהם מאיימים בשביתות. אני מאמין שעם הכניסה לאיחוד המשק הפולני יצעד חזק יותר בכיוון שהוא צועד בו ממילא, של ליברליזציה, רפורמה והפרטה".
אלה שאלות שמטרידות מאוד גם את ישראל, שנמצאת גם היא בתהליך הפרטה. האם ההפרטה בפולין נעשית כפי שנעשתה במערב אירופה, שבה נמכרו החברות דרך הבורסה לציבור הרחב, או כפי שנעשה כאן בישראל, או ברוסיה, למשל: מכירה של נכסי הממשלה והאיגודים המקצועיים, במחירי מבצע, לקבוצה מצומצמת של מקורבים?
"בכלל, אני מתרשם שהמצב הכלכלי-חברתי בישראל מזכיר, מהרבה בחינות, את זה שאצלנו. אפשר לומר שגם אתם מדינה מזרח-אירופית. לצערי, הפרטות מהסוג שאתה מציין התרחשו גם בפולין, והיו מלוות במידה רבה של שחיתות. אבל מרבית החברות הפולניות שהופרטו כלל לא הגיעו לידי פולנים, אלא לידי משקיעים ממערב אירופה, כיוון שהממשלה ניסתה למכור את הנכסים למי שיכל להציע לה את המחיר הטוב ביותר. כיום נמצאים כל הבנקים בפולין, חוץ מהבנק הלאומי הנמצא עדיין בידי הממשלה, בידי משקיעים זרים ממערב אירופה. וכפי שציינת, גם ישראלים רבים השקיעו כאן, ואני חושב שכולנו הרווחנו מכך, למרות שבעניין הזה אני, כליברל, נמצא בעמדת מיעוט".
ומה חושב הרוב?
"יש מיעוט קטן וקולני שצועק, שהממשלה בוגדת בעם, ומוכרת את המדינה לזרים. אנחנו מפרסמים לפעמים ראיונות, עם אנשים שאני מאוד לא מסכים אתם, כמו ארגוני החקלאים, שאומרים: 'זאת האדמה שאבותינו נלחמו עליה ושפכו דם, ועכשיו הממשלה באה ומוכרת אותה בזול לזרים'. אבל הרבה פעמים, אותו אדם שצועק בפומבי נגד הזרים, ישמח, למחרת, למכור נכס שברשותו למשקיע זר, אם הוא יציע לו מספיק כסף.
"אבל רוב הפולנים, בוודאי הצעירים והמשכילים, אוהבים זרים, והם שמחים על כל דולר שמגיע לפולין. יש התנגדות אחרת למדיניות ההפרטה, והיא נראית לי הרבה יותר רצינית, מצד אנשי השמאל, שחושבים, שהמחיר החברתי שאנחנו משלמים עבור החופש והשגשוג הוא כבד מדי.
"הממשלה הפולנית הנוכחית היא ממשלה שמאלנית, והיא עושה הכל כדי לבלום את ההפרטה. אני מאמין, שאם נצטרף לאיחוד האירופי ונהפוך לחלק מהקפיטליזם המערבי, כולם, בסופו של דבר, ירוויחו מכך יותר. אבל ייתכן שהחברה שלנו לא בשלה לכך עדיין. וייתכן שגם החברה שלכם לא".