חוות טורבינות-רוח בסירין
חוות טורבינות-רוח תוקם בסירין בתוך כשנתיים ותפיק חשמל בכמות שתספיק לשבעה-שמונה קיבוצים. חשמל זורם בעמק
לאחר שאיתרה את הפוטנציאל, החלה חברת החשמל במשא ומתן פרטני עם קיבוצי עמק-הירדן המעבדים את קרקעות סירין (כינרת, הדגניות, בית-זרע ואפיקים), ובהמשך עבר הטיפול אל אגודת המים של עמק הירדן, שריכזה בידיה את הפעילות בנושא, והיא שאמורה להיות היזם של הפרויקט מול חברת החשמל.
"משק החשמל בישראל בנוי כך שמכירת חשמל של יצרן פרטי כרוכה ביציאה למכרז, והתעריפים שיכול היזם לקבל – למעט לצריכה עצמית – עלולים להוביל להפסד", אומר בלקינד. "על בסיס הנחה זו, נכנסנו למו"מ אינטנסיבי עם חברת החשמל והגענו להבנה שהחברה תקים חוות טורבינות-רוח בסירין על קרקעות של בעלי זכויות קיבוצים מעמק-הירדן, ותשלם בתמורה סכום קבוע שנתי שייקבע לאחר שיתפרסם המכרז לטורבינות ותהיה ודאות לגבי כושר הייצור של החווה".
השטחים שאמורים לשמש להקמת החווה יתפסו כ-200 דונם שטח חקלאי. על פי התוכנית החווה תמוקם על קו המצוק באורך כולל של ארבעה קילומטר, וימוקמו בה כ-40 טורבינות בתפוקה מירבית של 36 מגוואט – כמות שאמורה כאמור, לספק צרכיהם של שבעה-שמונה קיבוצים בתפוקת שיא.
בנוסף, מתוכננות לקום כ-15 טורבינות בגלבוע. מדובר בטורבינות גדולות מאלה המוצבות בדרום הגולן, ומשערים כי בשל הניסיון המצטבר, המערכת תהיה יותר מסודרת. לדברי בלקינד, התרומה שתתקבל מחברת החשמל תצדיק את השבתת הקרקע, מה גם שהקרקע התפוסה מופרדת מהמסה הגדולה של השטח וניתן יהיה לעבד חלקים ממנה באופן פרטני. חברת החשמל, לדבריו, תשלם עבור הקמת הטורבינות בשטחים שיש עליהם זכויות לקיבוצי עמק-הירדן וקיים פוטנציאל ליזמות תיירותית של משקי האזור.
"לאחר שתוקם החווה ויתברר באופן מלא הפוטנציאל שלה", מוסיף בלקינד, "תשקול חברת החשמל להקים חוות טורבינות נוספת בסירין, שם תידרש תפוקה נמוכה יחסית, משום שהתשתיות כבר תהיינה קיימות".
הפרויקט אושר להקמה על ידי דירקטוריון חברת החשמל וכן אושרה "מערכת היחסים" שבין החברה לקיבוצי עמק-הירדן. דרישתה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, לקבל תסקיר השפעה על הסביבה – נענתה לפני כשנה, והתוכנית אושרה והופקדה במועצה הארצית לתכנון ובנייה. "הגופים הירוקים" לא איחרו להגיש התנגדויות – הטענות העיקריות היו שהשטחים המיועדים להקמת החווה הם פתוחים והקמת טורבינות רוח תגרום ל"בזבוז נוף" עקב נוכחות מוגברת של מטיילים, וכן שהטורבינות יהוו "משחטה" לציפורים. כל הטענות נדחו על ידי המועצה הארצית, כך ניתן לראות את הפרויקט צועד קדימה. "אני רוצה להניח", מסכם בלקינד, "שבשנת 2004 יעלו טרקטורים על השטח ובשנת 2005 התחנה תפעל".