שתף קטע נבחר

 

החילוץ מבוליביה הושלם: 102 ישראלים נחתו בשלום בפרו

במבצע חילוץ דרמטי הועברו 102 מטיילים ישראלים מלה-פאז לפרו במטוס של חיל האוויר הפרואני. בדרכם לנמל התעופה שכבו התיירים על רצפת האוטובוס, כשהם עוברים דרך סלעים, מחסומים וקרונות הפוכים. כ-60 ישראלים נותרו עדיין בבוליביה. הלילה: הנשיא דה-לוזאדה התפטר מתפקידו, סגנו מונה תחתיו

102 המטיילים הישראלים, שנקלעו למהומות האלימות בלה-פאז שבבוליביה, נחתו אמש (יום ו') בפרו בריאים ושלמים. בכך הגיע לסיומו מבצע החילוץ הדרמטי, יממה לאחר שאושר על-ידי ראש הממשלה אריאל שרון. כ-60 ישראלים נותרו עדיין במקומות שונים ברחבי בוליביה, אך במשרד החוץ מציינים שלא נשקפת סכנה לחייהם.     

 

הלילה הגיש נשיא בוליביה, גונזלו סנצ'ז דה-לוזאדה, את התפטרותו. הקונגרס מיהר להשביע את סגן הנשיא, קרלוס מֵסה, כנשיאה החדש של בוליביה. בחודש של מהומות במדינה נהרגו יותר מ-70 בני-אדם.   

 

שלום: "הישראלים היו בסכנה"

 

את מבצע החילוץ יזם משרד החוץ, באישורו של ראש הממשלה. במסיבת עיתונאים שערך בחדר המצב במשרד החוץ, אמר השר סילבן שלום כי הוחלט על המבצע לאור הסכנה שנשקפה לישראלים במלון בו שהו. הוא הוסיף כי המבצע אושר רק לאחר שהובהר כי הדרך לשדה התעופה תאובטח בידי גורמי ביטחון מקומיים. "הסכנה לחיי התיירים במלון הייתה גדולה בהרבה", ציין שלום.  

 

כמה ישראלים שחולצו מלה-פאז שוחחו עם שר החוץ בשיחת ועידה. אחד מהם, אריק ספרן מקרית אתא, אמר כי הוא גאה להיות ישראלי: "כבר חצי שנה אני מטייל ואמשיך בטיול. אני מרגיש גאווה להיות ישראלי ביום כזה, כשיש לי מדינה שדואגת לי". רפי יפת, יו"ר אגודת השפים בישראל, אשר הגיע ללה-פאז בשליחות משרד התיירות, סיפר לשלום: "התוכניות קצת השתבשו, אבל אנחנו יחד, מאושרים, שותים קפה".

 

גם שגריר ישראל בבוליביה, ראובן מרון, השתתף בשיחת הוועידה. "זהו יום חג לישראל", הוא אמר, וזכה לתשבוחות משר החוץ: "עשיתם פעולה אדירה - גם האבטחה, גם האספקה וגם החילוץ". מרון נשאר לפי שעה בבוליביה. בתקופה הקרובה עתידה השגרירות הישראלית במדינה להיסגר. על כך אמר שר החוץ כי "ניתן רק לשער מה היה קורה, אילו היינו סוגרים אותה מוקדם יותר".   

 

מבצע החילוץ

 

כבר בלילה שבין חמישי לשישי פינתה ישראל את משפחות הסגל הדיפלומטי בבוליביה ואת המטיילים הישראלים, שהיו לכודים במלון "אל לובו" בלה-פאז. השגריר מרון וקצין הביטחון שלמה גרדה נשארו, לפי שעה, בבוליביה. שאר הישראלים פונו בשלושה אוטובוסים והועברו לשדה התעופה הסמוך בעיר אל-אלטו, בליווי צבאי ומשטרתי.

 

הדרך לשדה התעופה ארכה כ-40 דקות ובמהלכה שכבו המטיילים על רצפת האוטובוס, כאמצעי זהירות. הדרך הייתה בחלקה חסומה בקרונות רכבת הפוכים, מדורות ענק, סלעים ואבנים. השיירה, בה נסעו גם ילדים ותינוקות, עברה דרך מחסומים ובסופו של דבר הגיעה לשדה התעופה. משם המשיכו בדרכם לפרו, במטוס תובלה שחכרה ישראל מחיל האוויר הפרואני.

 

נותרו מאחור

 

אולם, כאמור, לא כל הישראלים חולצו מזירת הקרבות הבוליביאנית. ממשרד החוץ נמסר כי ברחבי בוליביה ישנם עוד כ-60 ישראלים, אולם ככל הידוע, לא נשקפת להם סכנה ולכן לא צפוי מבצע חילוץ נוסף. המשרד ינסה לאמת את רשימותיהם מול השגרירות במדינה, לאתרם, ולהזהירם שלא להתקרב לבירה בשל המהומות.

 

שלושה מבין הנותרים בבוליביה נמצאים מאז תחילת המהומות בכפר במרחק של שעת טיסה מהבירה, ואינם יכולים לעזוב. אחד מהם אף נזקק לטיפול רפואי.

 

השלושה - בנצי קליין, מתן פרימור ולירון זיידר - הגיעו לכפר לאחר "טראק" שעשו באיזור. את מרבית הציוד שלהם השאירו בלה-פאז, אך המקומיים המליצו להם שלא לעזוב את הכפר. קליין, היוצר קשר עם אמו מפעם לפעם, סיפר לה כי הוא חולה, ובכפר אין הוא יכול לקבל טיפול רפואי הולם.


פורסם לראשונה 17/10/2003 08:51

 

בהכנת הידיעה השתתף ארצי חלפון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המהומות. דרך מחסומים וקרונות הפוכים
צילום: איי פי
לה פאז. מהומות בחוצות העיר
צילום: גידי
צילום: גידי
המורדים הטילו אימה
צילום: גידי
מומלצים