איכות השלטון: בג"ץ נגד הטבת הנדל"ן לדנקנרים
התנועה לאיכות השלטון עתרה היום לבג"ץ נגד השר אהוד אולמרט ומינהל מקרקעי ישראל לביטול ההסכם שנחתם עם חברות המלח, שבשליטת משפחת דנקנר, המעניק לה הטבה בשווי של יותר מ-100 מיליון שקל בשינוי יעוד קרקעות בעתלית ובאילת
התנועה לאיכות השלטון עתרה היום (ב') לבג"ץ נגד השר אהוד אולמרט ומועצת מינהל מקרקעי ישראל. התנועה מבקשת לבטל את ההסכם שנחתם עם חברות המלח, שבשליטת משפחת דנקנר. בהתאם להסכם, חברות המלח יקבלו הטבה בשווי של יותר מ-100 מיליון שקל בגין שינוי יעוד קרקעות ששימשו את החברות בעתלית ובאילת ליצור מלח, והפיכתן לקרקע לבנייה.
התנועה, באמצעות עורכי הדין אליעד שרגא ברק כלב, נילי אבן חן וצרויה לוזון-מידד, מבקשת מבית המשפט להורות לאולמרט ולמועצת מינהל מקרקעי ישראל להימנע מלפעול על פי ההסכם שנחתם בין המועצה לבין חברות המלח שבשליטת משפחת דנקנר. על פי הסכם זה, יקבלו חברות המלח זכויות בנייה בעת שינוי יעוד קרקעות בהיקף של כ-2,000 דונם בעתלית ובאילת, אשר שימשו אותן עד כה ליצור מלח (בעיקר לבריכות אידוי).
על פי ההסכם יקבלו חברות המלח 50% מזכויות הבניה על הקרקעות בעתלית ו- 30% מזכויות הבניה על הקרקעות באילת לאחר שינוי יעודן לקרקע המשמשת למגורים.
לטענת התנועה, הענקת הזכויות על פי ההסכם נעשית בחוסר סבירות קיצוני, כאשר ההסכם מעניק לחברות המלח הטבה כספית בעשרות מיליוני דולרים. זאת, בין השאר בשל סווגן הבלתי נכון ובלתי ראוי של הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל כקרקע עירונית (למרות שאופי השימוש בהן עד כה אינו מתאים לסיווג כעירוני שהרי הקרקעות שימשו בעיקרן לבריכות לאידוי מלח).
לדברי התנועה, הענקת הזכויות לחברות המלח ולמשפחת דנקנר, תוך פגיעה קשה בעקרון השוויון והצדק החלוקתי - הינה בעלת משמעות תקדימית רחבה, אשר יש בה חשש להמשך עסקאות כגון זו בהן מוענקות לבעלי ההון זכויות במקרקעי המדינה.
עוד טוענת התנועה, כי ההסכם נערך תוך פגיעה קשה בסדרי מינהל תקינים תוך הסתמכות פגומה על "הסדר העקרונות" אשר נחתם בין הצדדים בשנת 1996, מבלי לתקן את רוב הפגמים היסודיים עליהם עמד היועץ המשפטי לממשלה הן בנוגע להסכם העקרונות והן בנוגע להסכם הסופי. עוד טוענת התנועה, כי ההסכם, תכנו ונסיבות כריתתו מנוגדים ניגוד חמור לחוק מנהל מקרקעי ישראל.
לגבי הקרקעות בעתלית, מבקשת התנועה צו על תנאי שיורה לשר ולמינהל לנמק מדוע לא יימנעו מלחתום על ההסכם בכל הנוגע לקרקעות אלו, לאור מצבה התכנוני של עתלית בה קיים גם היום עודף עצום של עתודות קרקע לבנייה. עתלית יכולה להכפיל עצמה פי ארבע ועדיין יישארו בה עתודות קרקע – גם ללא העיסקה עם חברות המלך שנועדה לכאורה ליצור עתודות קרקע נוספות.
משפחת דנקנר. ניסיון למנוע את הטבות הענק
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים