מדריך: אז איך בוחרים נעל ספורט?
עם כל הדגמים שמציפים את השוק וכל המחירים שזורקים לכם המוכרים, איך תדעו אילו נעלי התעמלות מתאימות לכם? הנה המדריך שיעזור לכם לבחור את הנעל המושלמת לכל פעילות ספורטיבית. לגזור ולקחת למוכר הנעליים הקרוב
נעלי צעידה | נעלי ריצה | נעלי כדורסל | נעלי כדורגל | |||
נעלי אירובי | נעלי טניס | נעלי אופניים וספינינג | נעלי הרים | |||
איך קונים מדרס ספורט? |
מדי פעם מגיעים ל"מנטה" מכתבי קוראים המשוועים לעזרה. אחד מהם שנחת אצלנו לפני חודש נכתב בידי אב שהלך לקנות לבנו בן העשרה נעלי התעמלות. "הגעתי לחנות ושאלו אותי מה הוא צריך. סיפרתי שאני מחפש בשבילו נעל שלא תתבלה מהר מכיוון שהוא גם משתתף בנבחרת הכדורעף של התיכון, גם משחק הרבה כדורסל עם החברים שלו וגם התחיל לאחרונה להתאמן בריצות שדה כהכנה לקראת הגיוס.
"אחרי שהבהרתי למוכר את המצב, ראיתי איך נדלק לו זיק של חמדנות בעיניים. 'הבן שלך לא יכול להסתפק בסתם נעל התעמלות', הוא אמר. 'הוא צריך שלושה זוגות - זוג לכל סוג ספורט שבו הוא עוסק'. כשפקפקתי בתשובה, התחיל נאום שלם על כמה נעלי ההתעמלות התפתחו בשנים האחרונות, וכמה נזק ייגרם לבן שלי (לצמיתות, כמובן) אם יעשה בטעות ג'וגינג עם נעל שמתאימה לכדורסל. בסופו של דבר יצאתי משם עם שלושה זוגות שמחירם יחד הגיע ליותר מאלף שקלים, ואיכשהו עדיין יש לי הרגשה שמישהו עשה עלי תרגיל. אז מי צודק, אני או המוכר?"
אז נכון שאנחנו תמיד בעד הצרכן, אבל הפעם המוכר הוא הצודק. בעשור האחרון עברה נעל ההתעמלות הישנה והטובה תהליך אבולוציוני ששינה את צורתה (ואת מחירה) לבלי היכר. כמעט כל סוג פעילות ספורטיבית קיבל נעל משלו עם התאמה ספציפית לתהליכים העוברים על כף הרגל בעת הפעילות, אבל הסיבה לכך אינה רק מסחרית. אינספור מחקרים כבר הוכיחו שהשינויים האלו היו במקום. כל אורתופד או פיזיולוג ספורט יאמר לכם שלא כל נעל התעמלות מתאימה לכל פעילות, ושאכן, מי שמתאמן עם נעל שאינה מתאימה לו, עלול לגרום לעצמו נזקים (כן, לפעמים גם לצמיתות).
אבל איך בוחרים את הנעל הנכונה לכל סוג פעילות, ועל סמך מה בדיוק? ובכן, כאן אנחנו נכנסים לתמונה. בעזרת צוות מומחים ניתחנו בשבילכם את היתרונות של סוגי הנעליים הנפוצים בשוק. אתם רק צריכים לגזור את המדריך הזה ולקחת אותו לחנות הספורט הקרובה.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: התנועה העיקרית במהלך צעידות היא דריסת הרגל על הקרקע. בתנועה זו קיימים שלושה שלבים: 1. נחיתת העקב. 2. שלב אמצע הדריכה - כאשר יתר כף הרגל והבהונות יורדים אל הקרקע. 3. דחיפה - כאשר כף הרגל עולה על הבהונות, שנלחצים מטה ודוחפים אותנו קדימה.
הסכנות לכף הרגל: בזמן צעידה נגרמים זעזועים במערכת השלד, שעלולים לגרום לכאבי גב ולפגיעה בשוקיים ובברכיים. עוצמת הזעזועים נקבעת בהתאם לשלושה מדדים: משקל הגוף, סוג הקרקע שעליה צועדים ואיכות הנעל. במילים אחרות: משקל גוף עולה, קרקע קשיחה ונעל פשוטה ונטולת בולמי זעזועים יובילו לנזקים גדולים לשלד.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: נוסף על נזקי שלד, יכולה להיווצר מתיחה של הרצועה בכף הרגל השומרת על קשת הכף. כשנוצר על זו עומס יתר, היא עלולה להיקרע, והתוצאה: כאבים עזים בעקב. נעל לא נכונה יכולה גם לעודד דלקת גידים בכף הרגל או פגיעה בגיד האחורי של העקב. פגיעה בגיד הזה עלולה להשבית את הצועד מפעילות ספורט לפחות לחצי שנה, ולעתים יש צורך בניתוח לשחזור הגידים.
מטרת הנעל המתמחה: לספוג עד כמה שאפשר זעזועים ולספק תמיכה והגנה מפני פציעות לכל כף הרגל.
איך היא נראית: נעל הצעידה היא לרוב בעלת מראה סולידי ללא עיטורים מיוחדים. היא עשויה מעור רך וגמיש שנועד לספק נוחות מרבית בעליות ובירידות. מערך בלימת הזעזועים בנעל זו מצוי באזור העקב ובמקרים מסוימים גם בחלק הקדמי. בהשוואה לנעלי ריצה או אירובי, בולמי הזעזועים בנעל זו רכים יותר, מאחר שהפעילות כרוכה בתנועה ובעומס קטנים יותר על כף הרגל.
באזור העקב של הנעל נמצאים "חיזוקים" (יריעות גומי קשיחות, שנועדו לייצב את הרגל). לסוליה יש מבנה מעט עגול כדי לאפשר העברה רכה של משקל הגוף מאזור העקב לאזור הקדמי של כף הרגל, ולנעל גם משקל קל יחסית לעומת נעליים המתמחות בפעילויות ספורט אחרות.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: נעלי הליכה נוטות להתבלות במהירות. בהליכה יומיומית (6-5 קילומטרים ביום) מומלץ להחליף את הנעליים כל ארבעה עד חמישה חודשים.
מחירים לדוגמה: נעל צעידה של ניו באלאנס (דגם 842): 449 שקל. נעל של חברת סאקוני (דגם "שאדאו מייר"): 450 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: מומלץ לבקש נעל ובה בולמי זעזועים לא רק בעקב אלא גם בקדמת הנעל. עוד רצוי לבקש שהנעל תהיה עשויה מעור רך וגמיש. הדבר יקל משמעותית על הצעידות שלכם.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: בקרב 75% מהרצים המגע הראשוני של כף הרגל עם הקרקע מתחיל מהעקב, ואצל הנותרים בקדמת כף הרגל. מכיוון שכך, שני חלקים אלו הם הנושאים בעיקר הנטל בזמן הפעילות.
הסכנות לכף הרגל: כמו בצעידות גם כאן סופגת הכף מנת זעזועים העוברים גם אל עמוד השדרה. במקרה זה מדובר כמובן בזעזועים חזקים בהרבה מאלו העוברים על הצועדים, מכיוון שמדובר בפעולה אינטנסיבית יותר.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: ראשית, נגרמים נזקים קשים לעמוד השדרה. כמו כן קיים סיכון להיווצרות דלקות בגיד אכילס. אלו נגרמות כמעט תמיד עקב שילוב בין נעליים לא מתאימות למאמץ יתר בזמן הריצה.
מטרת הנעל המתמחה: לספוג מקסימום זעזועים, לייצב היטב את אזור העקב וכף הרגל ולאפשר קלות תנועה בריצה.
איך היא נראית: בדומה לצעידות, גם בריצה יש צורך בנעל עם טכנולוגיה בולמת זעזועים בעקב. עם זאת, בולמי הזעזועים בנעל ריצה מפוזרים גם בסוליה בצמוד לקו המתאר המקיף את הנעל, ובהשוואה לנעלי צעידה מדובר בבולמים עמידים יותר הבאים לתת מענה לתנועת הניתור המתלווה לכל צעד. נעל הריצה גם קלה יותר מנעל צעידה ומצוידת במערכת אוורור העשויה מחומרים נושמים. אמנם קיימות בשוק נעלי ריצה שאינן מאווררות, אבל מהן מומלץ להתרחק אם אינכם רוצים לשחות בזיעה ובעובש ולסבול מפטרת בכף הרגל.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: כמו נעל הצעידה גם נעלי הריצה נשחקות מהר. רצים באופן יומיומי? מומלץ לכם להחליף נעל אחת לארבעה חודשים.
מחירים לדוגמה: נעל של סאקוני - חברה המתמחה בנעלי ריצה בלבד(דגם "טריגר רספון"): 449 שקל. נעל אדידס (דגם "סופר נובה"): 499 שקל. נעל זולה יותר מציעה נייקי. דגם "סטורם פגסוס" יעלה לכם 379 שקל. דגם "קלוב" - 499 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שהנעל תהיה עשויה מבד נושם ותהיה בעלת מערכת בולמי זעזועים עמידה לאורך כל קו המתאר של הסוליה, לא רק בעקב.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: ניתורים, ריצה, תנועות חיתוך לצדדים והרבה מאוד תנועות חדות, מהירות ולא עקביות.
הסכנות לכף הרגל: התנועות החדות והחיתוכים לצדדים עלולים לגרום עומס על צדי כף הרגל ומפרק הקרסול והתוצאה: נקע.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: נקע אפשר לקבל גם אם נועלים את הנעליים המתאימות, אבל אם בוחרים לוותר על אלו, גדלה מאוד הסכנה לפציעה.
מטרת הנעל המתמחה: מכיוון שנקעים הם הסכנה העיקרית, אמורה הנעל לספק לבד מבלימת זעזועים, גם תמיכה מלאה לייצוב מפרק הקרסול ולקרסול עצמו.
איך היא נראית: נעל הכדורסל חייבת להיות נעל גבוהה המגיעה עד מעל לקרסול. בחלק העוטף איבר זה היא מצופה בבד קשיח שמטרתו לייצב תנועות מיותרות וגם למנוע אותן. סוליות הנעל רחבות, עבות ונוקשות כדי להעניק לרגל מקסימום יציבות במהלך המשחק. בולמי הזעזועים בנעל הם מהחזקים שתמצאו בתחום נעלי הספורט ועוצבו כך כדי להתמודד עם כובד משקלם של שחקני הענף. לא כל נעלי הכדורסל, אך בהחלט הטובות שבהן, מצוידות גם באזור אלכסוני מבד רך הנמתח מאזור הסוליה ועד לקרסול. חלק זה מעוצב כך כדי להקל על השחקן לבצע תנועות חדות של שינוי כיוון תנועה בעת הריצה.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: אם אתם משחקים פעמיים עד שלוש בשבוע, החליפו את הנעליים אחת לשלושה עד ארבעה חודשים, מפני שסוליית הכדורסל נשחקת בזמן קצר יחסית. אם אתם משחקים פעם-פעמיים בשבוע, תוכלו להחליף את הנעל גם כעבור שנה.
מחירים לדוגמה: לחברת נייקי שליטה מוחלטת בשוק נעלי הכדורסל. הדגם המומלץ הוא ה"אייר פלייט פינישר" שמחירו 449 שקל. נעל אדידס (דגם "פיל"): 449 שקל. נעל ריבוק (דגם "דה מישן"): 399 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שהנעל תגיע עד מעל הקרסול, שיהיה בה אזור אלכסוני מבד רך (כדי להקל על המשחק), וכמובן: בולמי זעזועים עמידים שיחזיקו מעמד לפחות שלושה חודשים.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: ריצה אינטנסיבית ופעולות בעיטה.
הסכנות לכף הרגל: בעיקר נקעים, אך גם שבר הקרוי "המסרק החמישי" וידוע כקללת כדורגלנים נפוצה (מדובר בשבר מכאיב במיוחד בצד החיצוני של כף הרגל, באזור הבולט, מעל כרית האצבעות).
מטרת הנעל המתמחה: למנוע החלקה בזמן ריצה על הדשא, לשמור על הבהונות בזמן בעיטות בכדור ולספק יציבות לכף הרגל.
איך היא נראית: בסוליית הנעל מצויים פקקים שמטרתם למנוע החלקה בזמן הריצה על הדשא. יש להבחין בין פקקים ובין פקקונים (פקקים קטנים יותר) המיועדים לרוב למשחקי קט-רגל ומתאימים למשחק על אספלט. פקקי הכדורגל עשויים מגומי או מברזל. על הגומי אפשר לשחק במשך כל השנה, פקקי הברזל מותאמים למשחק על מגרש רטוב. אשר לגוף הנעל, נעלי כדורגל הן נעלי עור (לעולם לא גבוהות כדי לא להגביל את התנועה בזמן הבעיטה), יש להן סוליה דקה והן קלות משקל. בקדמת הנעל מצוי חיזוק דמוי שריון קטן שמטרתו לרכך את עוצמת מכת הכדור בבהונות. בשנים האחרונות החלו חברות לייצר גם נעליים הנשרכות מהצד כדי שהשרוכים לא יפריעו לבעיטה. אשר לבולמי זעזועים, נעליים אלו דווקא חסרות אותם. הנימוק: כדורגל משחקים על הדשא, ושם עוצמת הזעזוע אינה גדולה.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: מאחר שלנעל כדורגל אין טכנולוגיה מיוחדת או בולמי זעזועים נשחקים, אין סיבה להחליף אותה, אלא אם כן היא נקרעת.
מחירים לדוגמה: נעל נייק (דגם "רונלדו"): 700 שקל. נעל אדידס דגם XD-1: מחיר: 299 שקל. נעל UMBRO (הנעל של נבחרת אנגליה): 500-290 שקל. טווח המחירים של נעלי קט-רגל: 300-160 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שלנעל יהיו פקקים ולא פקקונים, שתהיה עשויה עור, ושבקדמת הבהונות יורכב חיזוק שריון עמיד במיוחד כדי למנוע פציעות.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: תנועות רבות שמתבצעות בקדמת הכף. כמו כן מצריכים שיעורי האירובי קפיצות ונחיתות על כרית כף הרגל, עליית מדרגות, תנועות במהירויות משתנות ומעברים חדים.
הסכנות לכף הרגל: בזמן נחיתה מגובה של 40 סנטימטר או יותר סופג הגוף זעזועים פי 4-3 ממשקל הגוף.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: בזמן ניתורים ועלייה על מדרגה עלולות להיווצר פגיעות הנובעות ממתיחות ומקרעים של הגידים ושל הרצועה השומרת על קשת גב הרגל (בעיה הידועה בשמה העממי "תסמונת דורבן").
מטרת הנעל המתמחה: בלימה מקסימלית של זעזועים.
איך היא נראית: אם עד כה השתמשו בנעליים נמוכות לפעילות זו, הרי שבשנה האחרונה מתאפיינים הדגמים של רוב החברות בקו נעל גבוה שמטרתו להגן על הקרסול. בנעלי אירובי (גם מהדגמים הישנים) מצויים בולמי זעזועים בחלק הקדמי ובחלק האחורי של הנעל ומותקנים חיזוקים באזור העקב. הסוליה גמישה פחות מזו של נעל הריצה, וכמעט תמיד מדובר גם בנעליים אטומות, עשויות עור.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: אם אתם מבצעים לפחות פעמיים בשבוע פעילות אירובית, מומלץ להצטייד בנעל חדשה כל שמונה חודשים.
מחירים לדוגמה: ניו באלאנס (דגם 824): 399 שקל. נייקי דגם Wair Destresser מחיר: 299 שקל. ריבוק דגם Ynity במחיר: 299 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שיהיו בה בולמי זעזועים גם בצד האחורי של הנעל וגם מלפנים, ורצוי שתגיע עד מעל לקרסול כדי להגן מפני נקע.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: שינויי כיוון מהירים, תנועות קצרות ומהירות, ריצה לכוון הרשת, בלימה פתאומית וסיבובים חדים של 180 מעלות. כל אלו מביאים לעבודת רגל מאומצת במיוחד.
הסכנות לכף הרגל: בניגוד לפעילויות אירוביות אחרות, בטניס (וגם בסקווש) עיקר פציעות הספורט שייכות דווקא לפלג הגוף העליון. מקור פגיעות הרגליים בסוגי ספורט אלה טמון בעיקר בשינויי הכיוון והסיבובים הפתאומיים הכרוכים בפעילות.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: ישנה סכנת נקע, או גרוע מזה "שבר טניס", שבו בסיסה של עצם המסרק נתלש עקב קריעה של הגיד המתחבר אליו. החדשות הרעות: זה כואב נורא. החדשות הטובות: בתוך שלושה שבועות מחלימים ואין צורך בגבס.
מטרת הנעל המתמחה: לספק בלימת זעזועים והגנה על האזור הקדמי של כף הרגל מפני בלימות פתאומיות.
כיצד היא נראית: נעלי טניס וסקווש עשויות מעור ומצוידות ביריעה קשיחה במיוחד בחלקה הקדמי של הנעל (אזור האצבעות). נוסף על זו קיימים חיזוקים נוספים בצדי הנעל ומלפנים. מטרת כל אלו: להגן על כף הרגל בזמן בלימות ועצירות פתאומיות. בולמי הזעזועים בנעליים אלו נמצאים בעקב ולאורך כל הסוליה.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: אם אתם משחקים כשלוש פעמים בשבוע, מומלץ להחליף נעל כל שלושה חודשים. למה לעתים קרובות כל כך? מפני שנעלי טניס מתבלות במהירות עקב העצירות הפתאומיות הרבות הגורמות לסוליה לאבד את כישוריה חיש קל.
מחירים לדוגמה: אדידס (דגם "ביג שוט לוגו"): 299 שקל. נייקי (דגם "סופרים אייר מקס"): 379 שקל. חברת ווילסון (דגם "אדבנטייג'"): 299 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שהחלק הקדמי של הנעל יהיה מצויד ביריעה קשיחה ככל האפשר כדי להגן מפגיעות.
מה עובר על הרגל בזמן פעילות: בעיקר תנועות תנופה של כף הרגל הנדרשת להפעיל את דוושת האופן.
הסכנות לכף הרגל: ברכיבות אופני שטח מקצועיות יותר הנעשות באזורים הרריים, קיים חשש שבזמן העצירה תשתחרר הנעל מכף הרגל (בדומה למגלש סקי), ובעקבות זאת ייפול הרוכב על הצד. כדי להימנע מכך נדרשת מיומנות גבוהה בשחרור כף הרגל מהדוושה בזמן סיבובים.
מטרת הנעל המתמחה: לאפשר תנופה חזקה יותר, ובכך להגביר את שריפת האנרגיה ואת היעילות של הפעילות. נוסף על כך, לסייע בהידוק כף הרגל לדוושה.
איך היא נראית: נעלי האופניים המקצועיות הן המצאה חדשה. נעליים אלו מתאימות לרכיבה בלבד, ויש להן סוליה קשיחה שמתחברת לדוושה באמצעות תפס מיוחד המוברג לסוליה ולפדל. המטרה בפיתוח זה היא לבצע תנועה מלאה של הדוושה בכל פעם שהרגל מתרוממת. נעל זו מאפשרת להפעיל כוח וליצור תנועות דינמיות.
מחירים לדוגמה: שתי חברות מייבאות נעלי אופניים מקצועיות: דיאדורה דגם וייפר BTM במחיר: 399 שקל, ונייקי דגם Duewair Max במחיר: 465 שקל
כל כמה זמן יש להחליף נעל: רק כאשר היא נקרעת.
מה לדרוש מהמוכר: אם החלטתם ללכת על נעל מקצועית, הקפידו שהתפס המיוחד בסוליה שמבריגים לדוושה, יהיה עמיד כדי שלא יתפרק אחרי כמה אימונים.
מה עובר על הרגל בזמן הפעילות: תנועות המאפיינות צעידה, אך בעומס רב יותר (למשל בטיפוס על סלעים וקרקע בלתי יציבה).
הסכנות לכף הרגל: נוסף על משקל הגוף "סוחבת" הרגל גם תרמילים כבדים לאורך מרחקים גדולים, לכן הפגיעות קשורות לעומס על העקב וכרית האצבעות.
מה קורה כשנועלים נעל לא נכונה: תנאי השטח הקשים גורמים להתבלות של נעל שאינה מותאמת לתנאי צעידה קיצוניים, ונעל בלויה מובילה לפציעות ולנפילות.
מטרת הנעל המתמחה: לספק הגנה ובידוד מקסימליים לכף הרגל, ולסייע לה לספוג את עומסי המשקל.
איך היא נראית: נעל ההרים גבוהה ועשויה עור. הסוליה והחלק החיצוני עבים ונוקשים כדי להחזיק את הקרסול ולקבע את קדמת כף הרגל. נעל ההרים מספקת תמיכה טובה לבהונות, היא עמידה במים, וכן כבדה יחסית מאחר שהסוליה עשויה מגומי קשיח (כדי להקל על העלייה בין הסלעים). היא כוללת בולמי זעזועים בסוליה שמטרתם לעמוד בקפיצות או בדריכה על סלעים משוננים.
כל כמה זמן יש להחליף נעל: לנעל חיי מדף ארוכים. לכן מומלץ לרכוש נעליים חדשות רק כאשר הישנות נקרעות.
מחירים לדוגמה: סלמון דגם "אקספרט לו": 439 שקל. היי טק (דגם: סיירה לייט): 249 שקל. Lomer דגם Ntiago במחיר: 449 שקל.
מה לדרוש מהמוכר: שהחלק החיצוני יהיה נוקשה ככל האפשר כדי להגן מפציעות, שהנעל תהיה עמידה במים, ושהסוליה תהיה אך ורק מגומי קשיח. חומר אחר לא יהיה עמיד לאורך זמן.
ועכשיו, אחרי שקניתם נעל התעמלות חדשה, נשארתם עם השאלה אם שווה לכם להשקיע גם במדרס ספורט ראוי. התשובה, למקרה שתהיתם, היא חיובית. "להסתפק במדרס הפשוט שממוקם בנעל החדשה שרכשתם זו טעות", פוסק, תמיר כפיר, טכנאי אורתופדיה המתמחה בהתאמת מדרסים לספורטאים. "אנשים שעושים כושר באופן קבוע, זקוקים למדרסים מפני שהם בולמים זעזועים, יוצרים איזון, מונעים נזקי מפרקים ומשפרים את ניצול התנועה. המדרס המצוי בנעלי הספורט לא עונה על הצרכים האלה באופן המותאם אישית למתאמן, ולכן יש להשקיע במדרס שיותאם לצרכים שלכם".
ואיך מתאימים מדרס? "לפי אופי הפעילות", מסביר כפיר. "יש מדרסים המותאמים רק לכדורסל, מדרסים המותאמים רק לריצת ספרינט או לריצה למרחקים ארוכים, ומדרסים המותאמים לאנשים העומדים במקום שעות רבות. מה שחשוב כשמגיעים לחנות הוא לתאר למוכר באיזו פעילות בדיוק אתם עוסקים ולאורך כמה דקות. אם לא תעשו זאת, תקבלו מדרס לא מתאים שיוביל לאי נוחות רבה בזמן הפעילות".