שתף קטע נבחר
 

מחקר: אחד מכל 100 יפתח קריש דם קטלני בטיסה

עכשיו זה בדוק: מחקר חדש מגלה כי אחוז אחד מהנוסעים בטיסה ארוכה יפתח את "תסמונת מחלקת תיירים" – קרישי דם קטלניים העלולים לחסום את זרימת הדם ולגרום למוות. מומחה ישראלי מזהיר שהתופעה יכולה להתרחש גם בטיסות קצרות, ומספק טיפים חשובים למניעתה

אחוז אחד מכל הנוסעים בטיסה ארוכה עלולים לפתח קרישי דם קטלניים, כך מגלה בסוף השבוע מחקר שנערך במכון למחקר רפואי בניו זילנד. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת הרפואי The Lancet.

 

במחקר נכללו כ-900 נוסעים שנבדקו לפני טיסה ארוכה שנמשכה 10 שעות לפחות ולאחריה. בממוצע, טסו הנוסעים מעל 39 שעות במשך תקופה של שישה שבועות. תשעה מהנוסעים פיתחו מצב הקרוי "פקקת ורידים עמוקים" (DVT).

 

במצב זה נוצרים קרישי דם העלולים להתנתק ולחסום כלי דם חיוניים בריאות או במוח ולגרום למצב מסכן חיים. מחקרים קודמים כבר הראו כי הסיכון להיווצרות קרישי הדם בקרב הטסים הוא גבוה, ולפיכך כונתה "סינדרום מחלקת תיירים".

 

החוקרים בדקו את ריכוז החומר הכימי "די-דימר" בדמם של הטסים. חומר זה קשור בסיכון להיווצרות קרישי דם. תוצאות המחקר הראו כי ריכוז החומר היה גבוה ב-112 מתוך 878 הנוסעים. בהמשך, ביצעו החוקרים בדיקות אולטרסאונד ברגליהם של הטסים כדי לאתר האם נוצרו קרישי דם.

 

מהתוצאות עלה כי בתשעה מהנוסעים אכן התפתחה פקקת ורידים עמוקים. בקרב ארבעה מהנוסעים, התנתקו קרישי הדם, נדדו לריאות וגרמו לסיבוך קשה וקטלני של הריאה הקרוי "תסחיף ריאתי". במצב זה, חוסם הקריש את זרימת הדם לריאה, ועלול לגרום למוות.

 

על אף המספר הגבוה של נוסעים שלקו בקרישי הדם, מציינים החוקרים כי שישה מהחולים סבלו ממחלות לב, עובדה שהעמידה אותם בסיכון מוגבר עוד יותר לפתח את פקקת הורידים.

 

"גם טיסות קצרות מסוכנות"

 

"הסיבה העיקרית להיווצרות של פקקת ורידים בטיסה היא חוסר הפעלת משאבת שרירי השוק", אומר ל-ynet פרופ' אביגדור זליקובסקי, מנהל מחלקת כלי דם במרכז הרפואי רבין, "שרירי השוק הם לב המערכת הוורידית, והם הכוח המפעיל ודוחף חזרה את הדם הוורידי כלפי מעלה בשיתוף עם המסתמים שבוורידים".

 

זליקובסקי מסביר כי כאשר שרירי השוק אינם בתנועה זמן ממושך, מתאסף דם בכמות גדולה בתוך השוקיים, מצב הקרוי הקרוי "עימדון ורידי" - אז מתרחשת התקרשות של הדם.

 

"כל אותם אנשים שיש להם נטייה לקרישיות יתר, או כאלו הנוטלים הורמונים, נוטים להתקרשות יותר מאחרים", אומר זליקובסקי, "גורמים נוספים התורמים להיווצרות הקרישים הם התייבשות המגדילה את צמיגות הדם, ולחץ האוויר במטוס שהוא פחות מהלחץ על הקרקע, מה שמגדיל את העימדון".

 

לדברי זליקובסקי, על אף שתוצאות המחקר עסקו בטיסה ממושכת בת 10 שעות ויותר, הרי שגם טיסה בת 3 שעות מהווה גורם סיכון.  כיצד אם כן ניתן להימנע מתסמונת מחלקת התיירים? פרופ' זליקובסקי ממליץ על מספר צעדים:

 

  • מומלץ לכל אלו המשתייכים לקבוצות הסיכון - מי שסבל מבעיות רפואיות בוורידי הרגליים, או שמאירועי קרישת דם, צינתורים או כל אלו הנוטלים גלולות הורמונליות - להגיע לטיסה עם גרביים אלסטיות המסייעות לחזרת הדם הוורידי ללב.
  • מומלץ לרכוש מכשיר לגפיים התחתונות הקרוי "פלייט פיט". המדובר בצמד פדאלים המפעילים את הרגליים כמו ברכיבת אופניים במהלך הטיסה. את המכשיר ניתן למצוא גם בחנויות נתב"ג.
  • נצלו כל הזדמנות לפעילות של הגפיים התחתונות בעת הטיסה.
  • אם אתם בקבוצת הסיכון, וגם אם לא, כדאי להיוועץ ברופא באשר לקבלת זריקת "קלקסאן" המדללת את הדם ומונעת היווצרות קרישי דם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחלקת תיירים. סיכון מוגבר לפקקת ורידים
צילום: גבי מנשה
פרופ' אביגדור זליקובסקי. קרישה גם בטיסות קצרות
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים