שתף קטע נבחר
 

שבוע 1: מבנה הלב ותפקודו

רוצים להבין את תרשים האק"ג? הפאראמדיק עמית רגב, מדריך בכיר במד"א, מסביר שלב אחר שלב את סודות שפת האק"ג, בקורס שבועי.

על מנת שנוכל להגיע אל תחום קריאת תרשים אק"ג, עלינו לעבור מספר תחנות חשובות ביניהן הכרת המבנה והתפקוד של הלב, הכרת הגלים בתרשים הבסיסי, הכרת התרשים הנורמאלי, ורק לבסוף התרשים הפתולוגי (חולה). בכל פרק ופרק ניתן יהיה להיעזר במילון המושגים הרלוונטי לפרק הלימוד. בשיעור זה נעבור על מבנה הלב ותפקודו.

 

 הלב – Heart

 

הלב הוא משאבה שרירית המורכבת מארבעה מדורים: שתי עליות הקרויות Atrium ושני חדרים המכונים Ventricles . הלב באדם המבוגר בעל צורת קונוס קטום וגודלו כגודל כף יד מאוגרפת. הוא ממוקם במרכז חלל בית החזה – הנקרא גם ה"מדיאסטינום" בכיס הפריקרדיאלי - כיס המכיל את שק הלב- קרום הלב.

 

חלקו התחתון הקטום של הלב מכונה חוד הלב או "אפקס", כאשר החלק האחורי הגדול יותר והשטוח ניקרא "הבסיס". שני שליש ממסת הלב פונים לצידו השמאלי של קו האמצע החזי.

 

שק הלב – הפריקרדיאום (Pericardial sac ) מורכב משני שכבות עיקריות החיצונית היא רקמת חיבור (Fibrous pericardium ) והפנימית רקמה דקה ( serous pericardium ). המרווח בין שק הלב לבין הלב עצמו מלא בנוזל הקרוי הנוזל הפריקרדיאלי שמטרתו הורדת החיכוך בין הלב לשק בעת הכיווץ וההרפיה.

 

העורקים הכליליים – קורונרים (Coronary artery's ) - אחראיים על אספקת דם שוטפת לשריר הלב, מוצאם בחיבור בין אבי העורקים ללב.

 

מדורי הלב והמסתמים – (Chambers and valves )

 

שני המדורים הימניים מופרדים מהשניים השמאליים על ידי מחיצה הקרוייה "ספטום". עליות הלב הם המדורים העליוניים ואלו נפתחים למדורים התחתונים החדרים דרך התעלות הבין עלייתיות חדריות.

 

בכל מפתח שכזה קיים מסתם המורכב מ"עלים" או "צניפים" ואלו משמשים כמסתמים חד כיווניים המונעים חזרה של דם מהחדרים לעליות ובכך מאפשרים המשכיות חד כיוונית של מחזור הדם.

 

בצידו הימני של הלב ההפרדה בין העליה לחדר היא על ידי מסתם המורכב משלושה צניפים ונקרא בהתאם המסתם התלת צניפי (Tricuspid valave ) כאשר משמאל המסתם מורכב משני צניפים וניקרא המסתם הדו צניפי (Bicuspid valve ) או המסתם המיטראלי.

 

המפתחים בין הלב לכלי הדם הגדולים היוצאים מהלב גם כן "מוגנים" על ידי מסתמים ומאפשרים בשארית הדם שיוצא אל אבי העורקים להכניס דם אל העורקים הכליליים.

 

מסלול הדם

 

הדם הורידי (דם "מלוכלך" המגיע מתאי הגוף לאחר ניצול החמצן) מגיע אל העלייה הימנית ומשם יורד אל חדר ימין משם נידחף הדם אל עורק הריאה המוביל את הדם אל המחזור הריאתי על מנת שדם זה יעבור תהליך חמצון ויחזור אל הלב ומשם אל הגוף כולו. הדם מגיע מהריאות אל העלייה השמאלית על ידי וריד הריאה ומשם מועבר על ידי אבי העורקים אל כל הגוף.

 

מערכת ההולכה החשמלית של הלב

 

אחת התכונות הטובות של רקמת שריר הלב היא יכולת הכיווץ העצמונית ללא תלות בשום דבר חיצוני. על היכולות הללו של שריר הלב מנצחים ארבעה מבנים המקנים קצב כיווץ סדיר בעל יכולות דינאמיות בהתאם למצב הנתון בו נימצא הגוף (מאמץ, התרגשות ,מנוחה וכו' ).

 

קשרית הסינוס או הקוצב הראשי (SA Node ) ממוקם בחלקה העליון של העלייה הימנית קוצב זה שולח אותות קצובים אל קשרית הגת או הקוצב המשני (AV Node ) המווסת את מס' האותות בהתאם לצורך.

 

בהמשך האותות החשמלים נפרשים אל צרורות ההולכה הפרושים מימין ומשמאל על פני שריר הלב צרור הולכה ימני ושני צרורות הולכה שמאליים ( Rt. Bundle Branch ו Lt. Bundle Branch ) אלו מעבירים את האותות אל החלק האחרון במערכת הולכה זו שנקראים סיבי פורקיניה. שילוב זה של חלקי המערכת מוביל בסופו של דבר להתכווצות הסדירה של הלב.

 

לחצו כאן לשיעור הבא: גלי האק"ג התקין, ופירושם.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים