שתף קטע נבחר

 

הרמטכ"ל: פינוי תחת אש לא יפתור את הבעיה

בפגישה עם הורים שכולים נמנע רב-אלוף יעלון מלתקוף פומבית את תוכנית ההתנתקות של שרון, אך בפעם השנייה בתוך יממה - הטיל ספק ביכולתה לשפר את מצבה הביטחוני של ישראל, וחזר על תיאוריית "הרוח הגבית לטרור". הוא רמז כי הוא מביע את הביקורת "בחדרי חדרים". יעלון סבור שאיש בצמרת הרשות אינו מכיר בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית

"כמובן שאינני יכול להתבטא נגד החלטות ממשלה. מה שאמרתי, ואני עדיין אומר, זה שאם נפנה את נצרים ונחסוך בגדוד, אם נפנה יישוב תחת אש ומלחמה בטרור, אין לי ספק, שהסוגיה הזו לא תיפתר".

 

כך הבהיר אמש (יום א') הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, שב ורמז על התנגדותו לפינוי "תחת אש" - כשהוא מותח ביקורת עקיפה על תוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה, אריאל שרון. בפגישה עם הורים שכולים בבית יד-לבנים בבאר-שבע, סקר רב-אלוף יעלון את המצב הביטחוני ואת עיקר הדברים הקדיש לעימות בשטחים.

 

יעלון הסביר כי פינוי ישובים בעזה עלול להסב לישראל נזק: "אני אצטרך להשקיע יותר מאוגדה כדי לתקן את הנזק שייגרם מפינוי תחת אש של יישוב, לנוכח רוח הגב שהמהלך הזה ייתן לטרור. לא מדובר בסוגייה של כמה כוחות שמים איפה, כי הכיוון לא בשל לתוכנית שנבדקת עכשיו".

 

הוא הוסיף: "אנחנו כבר כמה שנים מנסים להגיע למשהו, ואין שותף. אז אנחנו שוקלים מהלכים חד-צדדיים, שצריך לבחון אותם בהרבה מאוד מימדים, ולא רק בהקשר של גדוד כזה או אחר ... אך לא נכון שדרג צבאי שאיננו נבחר ייצא נגד אמירות של דרג מדיני. חשוב שיגיד את זה במקומות הנכונים, בחדרי חדרים".

 

זו הפעם השנייה בתוך יממה שהרמטכ"ל מביע ביקורת מסוג זה, לאחר שבביקור במעבר ארז העלה את האפשרות שהטרור מחריף בעקבות תוכנית ההתנתקות. בסביבתו של יעלון הדגישו, עם זאת, כי לא מדובר בקריאת תיגר על תכנית ההתנתקות.

 

גורמים בצה"ל אמרו ל- ynet כי הרמטכ"ל התייחס בשלב זה להתנתקות "ברמה של רעיון עקרוני בלבד, בשל העובדה כי עדיין אין תכנית לביצוע. כאשר הרעיון יהפוך לתכנית - יתייחס לכך בפורומים הראויים".

 

"זו מלחמת טרור יזומה"

 

הרמטכ"ל הדגיש בדבריו כי לא מדובר ב"אינתיפאדה", קרי התקוממות עממית נגד ישראל, אלא במהלך יזום: "מלחמת הטרור היא מתקפה יזומה, פרי החלטת ההנהגה הפלסטינית. העימות הזה ילווה אותנו עוד הרבה זמן. הוא משקף אי הכרה של ההנהגה הנוכחית בזכותה של מדינת ישראל להתקיים כמדינה יהודית".

 

"לא במקרה למלחמה הזאת אין שם", הוסיף הרמטכ"ל. "מאז ספטמבר 2000 אנו עדים לטרור של כנופיות פלסטיניות, של החמאס, הג'יהאד והפתח, שמנסים לפגוע בנו בכל דרך. העימות הזה לא פשוט. הוא יעסיק את צה"ל ואת המדינה עוד תקופה ארוכה. לא בכדי, עוד בטרם החל הגדרתי אותו כעימות שבמשמעותו לא היה כמותו מאז מלחמת העצמאות".

 

אלא שלא כולם, לפי יעלון, הפנימו את משמעות הדברים. "בשבוע הראשון של העימות דיווחתי באחת מוועדות הכנסת, ונשאלתי שם, האם שיא העימות מאחורינו. תפסתי את הראש ואמרתי לעצמי, 'איפה אני נמצא מבחינת הבנת גודל השעה ואיפה השואלים?'".

 

"סוריה עם אותו ציוד מאז יום כיפור"

 

גם מקומה של סוריה לא נפקד מדברי הרמטכ"ל, וניכר בו כי הוא לא מודאג במיוחד מזירה זו: "הצבא היחיד שעדיין מהווה אתגר לצה"ל בהתמודדות של צבא מול צבא, הוא הצבא הסורי. אבל מדובר בצבא שמצויד עדיין במערכות לחימה של תקופת מלחמת יום כיפור: טנקים מיושנים, תותחים מיושנים, מטוסים מיושנים. הם השקיעו במרכיבים של טילים נגד טנקים ואחרים, אבל בלי שום יכולת לסגור את הפער מול צה"ל, שהמשיך להצטייד במערכות לחימה מתקדמות".

 

רב-אלוף יעלון התייחס גם למירוץ החימוש הגרעיני באזור: "בשלב הזה, אין למדינות העוינות את ישראל יכולות גרעיניות. צריך לוודא, שיכולות כאלה לא תהיינה בטווח הנראה לעין". 


פורסם לראשונה 07/03/2004 23:45

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים