רוזטה יחקור שני אסטרואידים בדרכו לשביט
הלוויין העושה את דרכו אל עבר כוכב שביט במסע שייארך כ-10 שנים, יחקור את האסטרואידים "שטיינס" ו"לוטטיה" בעת שיחלוף על פניהם
הלוויין "רוזטה" העושה את דרכו בחלל החיצון אל עבר כוכב שביט, יחקור בדרכו שני אסטרואידים לידם הוא יחלוף. שמותיהם של האסטרואידים שהלוויין יחקור - שטיינס (Steins) ולוטטיה (Lutetia). לפרוייקט מורחב של ynet בנושא, לחצו כאן .
שטיינס הוא אסטרואיד קטן, בקוטר של כמה קילומטרים והוא ייחקר בידי רוזטה בספטמבר 2008. לוטויה, אסטרואיד בקוטר של מאה קילומטרים, ייחקר מקרוב ביולי 2010. כזכור, רוזטה אמור להגיע לשביט צ'וריומוב-גארסימנקו ולהנחית נחתת קטנה על פניו בשנת 2014.
מסעו של הלוויין יימשך כ-10 שנים, והוא יכלול שני מעברים בחגורת האסטרואידים - אותם סלעים שהם, כפי הנראה, שאריות מהתפתחות מערכת השמש. סלעים אלה סובבים בין מאדים לצדק.
תצפית נדירה על אסטרואידים
רק מעט מאוד אסטרואידים נצפו מקרוב. האסטרואידים מגוונים בהרכב וגודלם, ומשתרעים ממספר קילומטרים למעל מאה קילומטרים.
בעקבות השיגור המוצלח של רוזטה, המדענים יכולים כעת למדוד את המסלול המדויק של הלוויין, ולזהות את האסטרואידים שהוא יוכל לחקור בדרכו - מבלי להשתמש ביותר מדי דלק.
שני האסטרואידים שנבחרו הם במוקד ההתעניינות המדעית וגם במגבלות הדלק של רוזטה. חקר שטיינס יתקיים ב-5 בספטמבר 2008 כאשר רוזטה יחלוף רק 1,700 קילומטרים ממנו. מפגש זה ייערך במהירות יחסית נמוכה של כ-9 קילומטרים לשניה במהלך המעבר הראשון של רוזטה בחגורת האסטרואידים.
המעבר ליד לוטטיה יתרחש במרחק של כ-3,000 ק"מ ב-10 ביולי 2010 במהירות של 15 קילומטרים לשניה. המעבר הזה יתרחש במעבר השני של רוזטה בחגורת האסטרואידים. רוזטה יצלם את הסלעים והמכשירים שעליו יאספו נתונים אודות מסתם, צפיפותם והטמפרטורה שלהם. הדבר עשוי לסייע למדענים ללמוד יותר על הרכב האסטרואידים.
המטרה העיקרית: כוכב שביט
אבל כאמור מטרתו המרכזית של הלוויין היא להפגש עם השביט צ'וריומוב-גארסימנקו בתחילת 2014. עד אותו זמן השביט יהיה קר ובלתי פעיל, והלוויין יוכל לשחרר נחתת בגודל של מכונת כביסה המכונה פילה (Philae בפ' רפה) על פני השטח של העצם. המקפת והנחתת יחקרו את השינויים שיתרחשו בכוכב השביט כשהוא דוהר לעבר השמש במהירות של 135 אלף קילומטרים לשעה.
"שביטים ואסטרואידים הם אבני הבניין של מערכת השמש שמהם עשויים גם כדור הארץ ושאר כוכבי הלכת" אומר פרופ' דייויד סאות'ווד, המנהל המדעי של סוכנות החלל האירופית. "רוזטה יבצע את המחקר המעמיק ביותר עד כה של שלושה מעצמים אלו" אמר סאות'ווד.
"רוזטה יתמודד עם אתגרים רבים במהלך 12 שנות משימתו, אך התובנות המדעיות שנשיג אודות מקור מערכת השמש, ואולי גם החיים, הם יותר מאשר מפצים על כך", סיכם סאות'ווד.
הכותב הוא עורך אתר "הידען".