שתף קטע נבחר

ראיון: פותחים את ההגדה

מה הקשר בין יהדות ללינוקס ולקוד פתוח? ראיון עם דאגלס ראשקוף, חוקר תרבות יהודי, אחד הקולות הבולטים בארה"ב בנושא השפעת התקשורת והטכנולוגיה על החברה ויוזם פרויקט יהדות קוד פתוח

הלילה חוגגות את הסדר מיליוני משפחות יהודיות, כל אחת על פי מנהגיה ואדיקותה. חלק יערכו הליך מזורז של ההקראה במטרה לקרב את המזון ואילו אחרות יערכו סדר כהלכתו. יש מי שיפסח על "חד גדיא" מטעמי מוסר וידגיש את עניין החירות, מי שישיר חזק יותר את "אחד אלוהינו" ומי שיגער: "מעשי ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה?". יש גם מי שחושב כי המחלוקת הזו חיובית למדי, ויש לגישה הזו קשר הדוק לתנועת הקוד הפתוח, אחד האיומים על ההגמוניה של מיקרוסופט בעולם התוכנה.

 

דאגלס ראשקוף , חוקר תרבות יהודי, סבור כי גם היהדות היתה במקור דת קוד פתוח. כיוון שעיקרי ההלכות מבוססות על תורה שבעל פה, הן הועברו, נדרשו ועוצבו במשך מאות שנים בין תלמידי חכמים ורבנים, שהחליפו מידע. רק במאה האחרונה, לדבריו, השתנה המצב והיהדות הפכה לדת של "קוד סגור".

 

ראשקוף, מהקולות הבולטים בארה"ב בנושא השפעת הטכנולוגיה והתקשורת על החברה, הוא אחד האנשים הבודדים שיכולים לדבר על קוד פתוח ועל שורשי היהדות ולהפגין מידה דומה של ידענות. הוא כתב שבעה ספרים על תרבות פופולרית ומשמש כפרופ' לתרבות ותקשורת באוניברסיטת ניו יורק. הוא יועץ לאו"ם בנושא תרבות עולמית ואחד המייסדים של תנועתהטכנו-ריאליזם, הדוגלת ביחס ביקורתי ומפוכח כלפי הטכנולוגיה הגבוהה.

 

באתר הגדת הקוד הפתוח שהקים ראשקוף, אפשר למצוא הערות בנוסח פמיניסטי, הומוריסטי, ציוני, רפורמיסטי ואורתודוכסי לנוסח האחיד של ההגדה. כל גולש יכול להעלות לאתר את ההגדה שלו, ויש בו אפילו הגדה עבור לא-יהודים. בהתאם לגישה הזו, מי יודע, אולי בעתיד ניתן יהיה לקרוא הגדת "וויקי", דינמית ומשתנה, עם תגובות הגולשים. הגדת הקוד הפתוח היא חלק מפרויקט יהדות הקוד הפתוח של ראשקוף, ניסוי דתי היוצא מנקודת הנחה, לפיה היהדות אינה דת שיש להאמין בה ותו לא, אלא אמונה מתפתחת הראויה לדיון מתמשך. על פי הגישה הזו, הטקסטים היהודים והמנהגים אינם סגורים אלא פתוחים לוויכוח, לפרשנות ולשינוי.

 

ראשקוף טוען בראיון ל-ynet בדואר האלקטרוני, כי גם היהדות החלה את דרכה כסוג של חיפוש אחר תשובות, שתמיד יימצא בשלב של "בטא", בדיוק כמו מערכת ההפעלה "לינוקס", ולא כסדרה של קביעות שאין לערער עליהם, בדומה למערכת Windows של מיקרוסופט. הוא וחבריו רוצים לשחזר את רוח החיפוש הזו, שנעלמה בעשורים האחרונים.

 

"דת בקוד פתוח לא שונה בהרבה מפיתוח תוכנה בקוד פתוח", כותב ראשקוף בספרו "אין דבר קדוש: האמת על היהדות": קוד המקור של הדת, כתבי הקודש, לא יהיו סודיים או מסתוריים. כל המאמינים יתרמו לקוד, במטרה לאפשר לכלל האנשים להבין את מקומם בעולם. אנחנו נקבע את הכללים הקדושים במקום לפעול על פיהם...".

 

למה להמציא דבר חדש בשם "יהדות קוד פתוח" ולא לכנות עצמך רפורמי או חילוני?

 

"היהדות הרפורמית היא תנועה שהחלה בגרמניה בראשית המאה שעברה, בעיקר במטרה לגרום ליהדות להראות פחות זרה בעיניים אירופאיות של אותה תקופה. לאחר שהיהודים נדחקו לגטאות ונרדפו במשך דורות רבים, הם החליטו לאמץ מנהגים של הדת הנוצרית כמו דרגשי תפילה, עוגב, מקהלה וכו'. מנהגים אלה בהחלט חרגו מהמסורת היהודית אך הובילו לתרבות שלא ראתה ביהדות כדת שיכולה להתפתח".

 

"אנשים התרחקו מהטקסטים היהודיים ולא התעמקו בהם. הם החלו לראות ברבנים שלהם כפקידים המעבירים להם את הטקסטים הקדושים. בארה"ב הם איבדו את היכולת לקרוא ולכתוב תורה בעברית. הדת הפכה לבלתי מושגת ובלתי משתנה עבורם. לכן, על אף שהיהדות הרפורמית צמחה מכורח בשינוי כמו "קוד פתוח", לא נלוותה אליה רוח של חדשנות מתמשכת וחקר הדת".

"היהדות החילונית מציבה את הצדק החברתי והמוסר לפני הכל, ובמקרים רבים רואה באלוהים כמכשול בדרך לעשיית טוב. אני לא רואה את הקשר בין חילוניות לכתבי הקודש והניסיון ליישם אותם בדרכים חדשות".

 

האם יהדות קוד פתוח זה סוג של גימיק?

 

"הגיתי את "יהדות הקוד פתוח" כסוג של פרובוקציה וכלי עזר שמשמש אותי להזכיר ליהודים כי יהדות היא פחות דת מאשר דרך עוקפת דת. כשעיינתי בכתבי הקודש ובמיתוסים המכוננים של היהדות, הבחנתי בנטייה חזקה להשכלה ולמעורבות אנושיץ. כמו תנועת הקוד הפתוח, המאמינה כי יש לאפשר לאנשים גישה לקוד המקור של תוכנה, כך יהדות הקוד הפתוח מקדמת בברכה מעורבות פעילה של מאמינים בכתבי הקודש ומעודדת את שינויים. הדו-שיח הזה הוא העיקר ולא אמונה בבתי מקדש או אדמה".

 

רוב היהודים כלל לא מעוניינים בחקר הדת. הם מעדיפים לא לשאול שאלות ולקיים את המצוות כלשונן.

 

"זה נכון. למרבה האירוניה, גיליתי כי קשה מאוד לנהל עם יהודים דיון על יהדות, בעוד קל יותר לעשות זאת עם אחרים. בעקבות דורות של רדיפה, תוצרי הלוואי של התנועה הרפורמית, חוסר ההבנה של הקשר בין היהדות לישראל, יהודים נוטים לעצב את היהדות כדת פונדמנטליסטית. אנחנו, היהודים, חושבים שאנחנו שונים, בשעה שאנחנו קנאים ואתנוצנטרים. אלה מכשולים גבוהים בדרך לפתיחות ולקידמה הנדרשת מאנשים נאורים".

 

ישראלים יאמרו לך שהגדת הפסח "פתוחה" כבר היום. יש הגדה לאורתודוכסים, לקיבוצניקים, להומניסטים ועוד.

 

"אני מודע לכך. אתר הגדת הקוד הפתוח הוא כלי המאפשר ליהודים להוריד את נוסח ההגדה המתאים להם במקום לקנות הגדה בחנות. רוב היהודים בארה"ב עדיין בטוחים כי מלות ההגדה נחקקו בסלע, ואני מאפשר להם לראות כי מדובר בטקסט שיכול להתחדש, וניתן לשלב בתוכו את האמונה, המסורת, המחשבות והידע שלהם".

 

האם האתר מיועד בעיקר ליהודים אמריקנים או שהוא פונה גם לישראלים?

 

"אני מאמין שיהודים ישראלים עשויים יותר ליטול חלק בפרויקט יהדות הקוד הפתוח ולנהל דיון בינם לבין עצמם, שעשוי לגעת גם בנושאים פוליטיים. יהודים אמריקנים הם פאסיבים יותר וכלל לא יודעים כי הדת במקורה מעודדת מעורבות של המאמינים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים