למה הפסיקה המשטרה את יום המריחואנה? תגובות
בשש השנים האחרונות עבר בשלום האירוע לציון יום המריחואנה הבינלאומי, אולם היום, זמן קצר לפני שחבר כנסת עמד להופיע ולתמוך בליגליזציה של הסם, סגרה המשטרה את האירוע לאחר שנתפסו יותר מ-30 אנשים שעישנו סמים במקום. ח"כ ברונפמן, שאמור היה לנאום, טוען כי מדובר בהחלטה שגויה. ברשות למלחמה בסמים מרוצים מתפקוד המשטרה
סגירתו של אירוע "יום המריחואנה" בפארק הירקון היום (שבת) על ידי המשטרה עוררה תגובות סוערות בקרב רבים מהמשתתפים.
בתנועת "ליגלייז" אומרים שגורמים פוליטיים לחצו לסגור את האירוע בגלל שלראשונה היה אמור להופיע באירוע חבר כנסת התומך בשינוי חקיקתי.
במשטרה טענו כי האירוע הפך מ"פיקניק תמים למסיבת סמים", והכריזו עליו כעל "התקהלות בלתי חוקית". מפקד מרחב הירקון במשטרה, תת ניצב אהרון עזרא, הסביר: "נערכנו פה משעות הבוקר המוקדמות ועיכבנו לחקירה 30 חשודים שהשתמשו בסמים. קצת אחרי השעה 3, כאשר האירוע הפך למסיבת סמים, לא היה מנוס - אלא להחרים את מערכות ההגברה ולהפסיק את האירוע. אין הבדל בין סמים קלים וקשים - כולם מופיעים בפקודת הסמים האסורה על פי החוק, ולכן נאלצתי לסגור את האירוע".
ברונפמן: זה היה אירוע לגיטימי
האירוע נסגר זמן קצר לפני שח"כ רומן ברונפמן היה אמור לנאום באירוע. לדבריו, "מדובר באירוע חוקי ולגיטימי ללא ספק. הדבר אושר הן על ידי בית המשפט שדחה עתירה נגד קיומו, וכן על ידי עיריית תל אביב.
"יום המריחואנה הבינלאומי נחגג מזה שבע שנים בארץ. אני חושב שהשנה פיזור האירוע קשור לכך שזו הפעם הראשונה שבה אמור היה להופיע חבר כנסת.
"בעקבות הפנייה שלי לשר הבריאות, דני נוה, גם הוא הסכים לנאום, מה שמראה שמדובר באירוע המעודד ויכוח לגיטימי במדינה דמוקרטית סביב נושא הסמים", אמר ברונפמן.
"אני רואה בהתנהגות המשטרה החלטה לא נכונה שפוגעת גם בחופש ההתכנסות של האנשים וגם בחופש הדיבור של חבר כנסת. אני מתכוון לפנות לשר לביטחון פנים ולבקש את בירורו בעניין.
אני בעד לאמץ מדיניות מתקדמת ואפקטיבית יותר במלחמה בנגע הסמים, ולטפל בשורש הבעיה, שזה הסוחרים שמגלגלים מיליארדים מדי שנה", אמר ברונפמן.
בנאום שתיכנן לשאת באירוע, התכוון ברונפמן לומר ש"מדיניות הסמים הישראלית, מדיניות האיסור המוחלט, נכשלה כישלון חרוץ".
ברונפמן עמד להציע "לאמץ בהקדם האפשרי גישה הסברתית ממסדית האומרת: 'לא רצוי להשתמש בסמים, לא בסיגריות, לא במריחואנה, לא באקסטזי וכו', אבל, אם בכל זאת אתם מחליטים להשתמש בסמים אלו, דעו מספר הוראות בטיחות: אל תשתמשו בסמים ותנהגו. אל תשתמשו בסמים כאשר אתם עדיין בגיל ההתבגרות, דעו כי הסמים גורמים לאלף, בית וגימל'".
כמו כן מתכוון ברונפמן להגיש שתי הצעות חוק, האחת שנועדה לאפשר לחולים במחלות קשות לקבל מרשם למריחואנה רפואי ישירות מרופא מומחה, והשנייה, שנועדה ליצור מדיניות של אי הפללה של מעשני מריחואנה וחשיש, כדי למתוח קו ברור בין סמים קלים לבין קשים.
שר הבריאות: רציתי להזהיר את הנוער
שר הבריאות דני נוה, עמד אף הוא לנאום באירוע, כדי להזהיר את הקהל מפני השימוש במריחואנה.
"עמדתי לבוא לשם כדי להגיד להם שעידוד השימוש במריחואנה יכול להיגמר רע", אמר נוה ל-ynet. "אני מסתובב בבתי חולים פסיכיאטריים ורואה בני נוער וצעירים שחשבו שמדובר רק בכיף. המחקרים מוכיחים שמריחואנה בהרבה מאוד מקרים ממכרת, ומי שמתמכר, הדבר פוגע בתפקוד שלו".
השר נוה אמר כי קשה לעשות הפרדה בין סמים קלים לקשים. "מחקרים שנעשו בעולם מוכיחים שהרבה משתמשים בחשיש, בסופו של דבר מתמכרים. נכון שלא כל מי שמשתמש במריחואנה מגיע לסמים קשים, אבל האבחנה בעייתית. מספיק שיש אוכלוסיה לא מבוטלת שזה גורם לה להתמכר והחיים יכולים להיהרס".
נוה לא מתח ביקורת על התנהגותה של המשטרה: "אני לא יודע מה היה שיקול הדעת של המשטרה בהחלטתה לסגור את האירוע. זה לא תפקידי לבחון את שיקול הדעת, מרגע שהמשטרה הכריזה עליו כבלתי חוקי, לא יכולתי להגיע.
רציתי לומר שם דברים שלרוב הנוכחים שם לא היה כל כך נעים לשמוע. זה מצביע על אומץ מסוים מצידי, אבל חשבתי שזו חובתי, לאחר המראות הקשים שאני רואה בתוקף תפקידי.
הרשות למלחמה בסמים: מי שמשתמש - נעצר
שמאי גולן, דובר הרשות הלאומית למלחמה בסמים, שבע רצון מסגירת האירוע: "יש הרבה אנשים שנהנים מהאירוע ולא משתמשים בסמים. חשוב ליהנות, אבל בלי סמים. כל הכבוד למשטרה, מי שהשתמש והפריע לסדר - נעצר", אמר ל-ynet.
גולן סבור שאין מקום להצעת החוק של ח"כ ברונפמן. "חשוב שיידעו שמשרד הבריאות מתיר שימוש במריחואנה לטיפול תרופתי, יש ועדה שדנה בכל מקרה לגופו. לא צריך חוק בשביל זה.
הצעת החוק של ח"כ ברונפמן היא פופוליסטית. מה שעצוב הוא שבשעה זו, כשמנכ"ל הרשות נמצא בהודו ועוסק בהקמת בית חם לתרמילאים נפגעי סמים, ברונפמן מעביר מסרים שהם חצאי אמיתות, שגרועים יותר משקר".
תנועת ליגלייז: האירוע נסגר בגלל לחץ מגבוה
רחביה ברמן מתנועת "ליגלייז", תנועה לשינוי חוקי הסמים בישראל, זועם על התנהגות המשטרה. "זו שערוריה, ממש ביזיון. יש פסיקה שאין לסגור אירוע רק בגלל שנמצאו אנשים מעשנים סמים, וזה בדיוק מה שהמשטרה עשתה, אז כדאי שהיועץ המשפטי למשטרה ירענן את הידע שלו", אמר ל-ynet.
"בג"ץ אישר את קיום האירוע והטיל על המשטרה לאבטח ולשמור על הסדר. זה מצויין מבחינתנו, אנחנו רצינו אירוע רגוע. מצאתם מישהו עם ג'וינט, תעצרו אותו, אל תפסיקו את האירוע. המשטרה בגדה במסורת שלה, במשך 6 שנים עבדנו בשיתוף פעולה מלא וחבל שהשנה הם החליטו לשנות את גישתם.
לדעתי, הם עשו את זה בגלל לחץ מגבוה. גורמים פוליטיים מאוד לא רצו שחבר כנסת יופיע בפומבי וידבר על ליגלזציה של סמים. 10 דקות לפני שהוא היה אמור להתחיל לדבר, סגרו את האירוע, צירוף מקרים מעניין.
"המשטרה היא לא האויב שלנו ואנחנו לא רוצים להתעמת איתם, אבל אם יהיה צורך נלך לתחנה ולא נעזוב עד שישחררו את החברים שלנו. הם הגזימו לגמרי, הם עצרו חולה סרטן, שהחתים אנשים למען קבלת טיפול במריחואנה".