שתף קטע נבחר

 

שר הבריאות הדיח את פרופ' היס מתפקידו

השר נוה הדיח את פרופ' יהודה היס מניהול המכון לרפואה משפטית והעביר את האחריות עליו לביה"ח "אסף הרופא". ההחלטה - בשל טעויות בשיקול-דעת ואי-ביצוע נהלים, וכדי "לחזק את אמון הציבור במכון". ד"ר דוידזון, שיהיה אחראי על המכון הפתולוגי: "אם יש בעיה עם פרופ' היס היא אדמניסטריבית. אסור לשכוח מה האיש הזה עשה למען מדינת ישראל"

רעידת אדמה במערכת הרפואית: שר הבריאות, דני נוה, הדיח אחר הצהריים (יום ב') את פרופ' יהודה היס מניהול המכון לרפואה משפטית, לאחר יותר מ-16 שנה. האחריות על המכון הועברה לבית-החולים "אסף הרופא", ומחליפו של היס יהיה ד"ר בני דוידזון, המנהל הראשי של המכון.

 

  • אם שכולה: "זו נקמת הדם של בני"

 

נוה נימק את החלטתו: "אנו עדים בשנים האחרונות למקרים חוזרים ונשנים של אי ביצוע נהלים וטעויות בשיקול דעת על דיווח למשפחות הנפטרים. ליקויים רבים תוקנו מאז מסקנות וועדת סגלסון, אבל מסקנות הוועדה שבדקה את התנהלות המכון בעניינו של הילד מימן שתאווי ז"ל, הביאו אותי למסקנה שיש לבצע שינויים".

 

שר הבריאות ביקש להדגיש כי "מנהל המכון הנוכחי ד"ר היס הוא מומחה ברפואה משפטית בעל יכולת מקצועית רבה והוא נענה להצעתי להמשיך ולשמש כרופא משפטי ראשי, תחת הנהלת ביה"ח אסף הרופא". נוה הביע תקווה כי "הצעד עליו יצעיד את המכון קדימה מבחינה ניהולית, יוסיף לשיפור השירות לציבור ויחזק את אמון הציבור במכון ובעובדיו".

 

 

ההחלטה: בעקבות דו"ח הוועדה

 

החלטתו של שר הבריאות להכפיף את המכון לרפואה משפטית לניהולו של "אסף הרופא" בצריפין התקבלה ביממה האחרונה, לאחר שהשר קיבל את מסקנות הוועדה המקצועית שהקים לפני 10 ימים, לבדיקת מקרה שבו חולדה כירסמה את פניו של ילד, שגופתו הועברה למכון ולא הוכנסה למקררים. המכון אף לא טרח לדווח על המקרה למשרד הבריאות.

 

הוועדה, שבראשה עמד ד"ר אבי הסנר מהמרכז הרפואי "סוראסקי" בתל-אביב, בדקה מדוע לא הוכנסה גופת הילד לאחד המקררים, כיצד חדרה חולדה לתוך השקית שבה הוטמן, ומדוע לא הועבר על כך דיווח למשפחה ולהנהלת משרד הבריאות. הוועדה מתחה ביקורת על אי קיום הנהלים, והגישה את מסקנותיה החריפות היום. חברי הוועדה היו ד"ר מיקי דור, עו"ד יואל ליפשיץ וד"ר ארנון אפק.

 

"אם יש הדחה - היא מינהלית"

 

מנהל המרכז הרפואי "אסף הרופא", ד"ר בני דוידזון, אמר ל-ynet: "הוסיפו לביה"ח את המסגרת הזאת שנקראת המכון לרפואה משפטית. ההודעה של שר הבריאות אומרת בעצמה את כל מה שצריך. אני חושב שהם החליטו שצריך לתת למכון מסגרת גג יותר גדולה, שתעזור לו בניהול היומיומי. אני מניח שהכוונה לתת למכון לרפואה משפטית גג ארגוני ומינהלי גדול וחזק יותר".

 

לדברי ד"ר דוידזון, "מבחינה מקצועית מדובר במכון יוצא מגדר הרגיל. הבעיה היא לא בעיה מקצועית – אלא בעיה מינהלית-ניהולית-אדמיניסטרטיבית-לוגיסטית. לבית חולים גדול קל יותר להתמודד עם בעיה כזאת, כי יש לו הרבה מכונים. הוא עדיין מכון שעובדים בו אנשים ויש בו פעילות רפואית. אנחנו יודעים לעשות את זה ויכולים לעזור בצורה משמעותית.

 

ד"ר דוידזון קובע כי "פרופ' היס הוא הרופא המשפטי הטוב ביותר במדינת ישראל, עם הכי הרבה נסיון. הוא ימשיך להיות הפתולוג הראשי של מדינת ישראל, ככל שזה תלוי בי. אם יש הדחה – אז היא הדחה מינהלית, משום שהמכון מפסיק להיות עצמאי. הוא חלק ממוסד אחר, שקוראים לו מרכז רפואי אסף הרופא. אין פה שום רמיזה על היכולות המקצועיות שלו. אמנם היו שם כל מיני התנהלויות שהן לא התנהלויות 'פרופר מקצועיות'. אבל אסור לשכוח מה האיש הזה עשה למען מדינת ישראל. צריך מאוד להיזהר בכבודו".

 

יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ שאול יהלום, אמר בתגובה להדחתו של ראש המכון לרפואה משפטית: "הדחת פרופסור יהודה היס היא מעשה נכון וראוי. זהו יום שמח לערכי כבוד האדם, שהעם היהודי אמון עליהם". לדברי יהלום, שפנה כבר ב-2001 לשר הבריאות בדרישה להשעות את היס מתפקידו: "פרופ' היס עשה במכון הפתולוגי כבתוך שלו, גנב איברים מגופות וסחר בהם שלא כדין ופגע בכבוד המת".  

 

גם התנועה לאיכות השלטון מברכת על צעד המנהיגות בו נקט השר דני נוה בהדיחו את פרופ' היס. התנועה התריעה מזה 3 שנים על אי סדרים קשים בהתנהלות המכון. "צעדו של השר יוצק תוכן אמיתי למושג אחריות אישית של מנהלים בשירות הציבורי", נאמר בהודעת התנועה.

 

היסטוריה של השעיות

 

ביולי 2002 דחה בג"ץ שלוש עתירות נגד פרופ' יהודה היס, ראש המכון הפתולוגי באבו כביר.  לטענת העותרים היה צריך להשעות את פרופ' היס מתפקידו כל עוד מתקיימת חקירה פלילית במשטרה בנוגע לנהלים לא תקינים ולליקויים שנמצאו במכון לרפואה משפטית, עבירות שיש עימן לכאורה קלון. 

 

בהחלטתם אז, ציינו השופטים אהרון ברק, מישאל חשין ואשר גרוניס, שלא ראוי כי בית המשפט יתערב במהלך חקירת משטרה, וציינו כי עם סיום החקירה יועבר החומר לפרקליטות, וזו תחליט אם יש להגיש נגדו כתב אישום או להשעותו מתפקידו.

 

באפריל 2001 השעה זמנית מנכ"ל משרד הבריאות את הפעילות במכון בעקבות דו"ח ועדת סגלסון, שבדקה את הפעולות והנהלים במכון הרפואי באבו כביר. הוועדה הוקמה בעקבות סדרת תחקירים שפרסם העיתונאי רונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות".  

 

על פי הדו"ח, בשנים האחרונות רבו המקרים בהם התגלו במכון הרפואי באבו כביר אי סדרים ואי שמירה על נהלים והוראות חוקיות. ביקורת שנמתחה על המכון ועל מנהלו, פרופ' היס, הביאה להקמת ועדת בדיקה, שמסקנותיה והמלצותיה נמסרו אמש לשר הבריאות.


פורסם לראשונה 10/05/2004 14:21

 

בהכנת הידיעה השתתף ארצי חלפון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
פרופ' היס. הודח
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: לע"מ
השר נוה. להחזיר את אמון הציבור
צילום: לע"מ
ד"ר דוידזון. האחראי החדש על המכון
צילום רפרודוקציה: מאיר אזולאי
דניאל הילר ז"ל. אמו: "נוה הוכיח שלמת יש כבוד"
צילום רפרודוקציה: מאיר אזולאי
צילום: עמית שאבי
ח"כ יהלום. "יום שמח"
צילום: עמית שאבי
מומלצים