שתף קטע נבחר

 

"מעשים כאלה לא ייעשו עוד בישראל"

השופטים גזרו על דרעי 4 שנות מאסר באפריל אשתקד וקבעו שבעבירות שעבר יש קלון. בפרקליטות היו שבעי רצון מהעונש, אך לא מהעיכוב בביצועו

שלושת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, יעקב צמח, מרים נאור ומוסיה ארד, גזרו ב-15 באפריל 99' ארבע שנות מאסר בפועל וקנס של 250 אלף שקל על שר הפנים לשעבר ויו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, שהואשם בשורה של מעשים פליליים, ובהם קבלת שוחד לאורך שנים, הוצאת כספים במרמה בנסיבות מחמירות והפרת אמונים.
בית המשפט קבע, כי בעבירות שביצע דרעי יש קלון. כלומר, דרעי לא יוכל לכהן כשר במשך 10 שנים מיום סיום ריצוי עונשו, אלא אם יוחלט אחרת בפסיקת בית המשפט העליון בערעור.
השופטים קבעו עוד, כי משה ויינברג ירצה שנת מאסר אחת בפועל, ושנה על תנאי. על אביו, ראש ישיבת "לב בנים", הרב אריה ויינברג, גזרו השופטים שנתיים מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 50 אלף שקל. קנס זה ניתן להמיר בעשרה חודשי מאסר.
על יום טוב רובין, גזבר ישיבת "לב בנים", ומי שגלגל את כספיו של דרעי, הקלו השופטים בדין. הם קבעו, כי על רובין יוטלו שישה חודשי מאסר בפועל, שאותן ירצה בעבודות שירות, ושנה וחצי מאסר על-תנאי. השופטים נימקו את קולת העונש בכך שרובין הוא אדם צנוע, המתקיים מעמל-כפיו.
הקראת גזר הדין התקיימה מאוחר מהמועד שנקבע, וקדמה לה דרמה קטנה: דרעי ביקר אצל הרב עובדיה יוסף החולה, נתקע בפקקי תנועה - ואיחר בשעתיים. כשהגיע, התנצל בפני השופטים. מייד אחר כך החל השופט צמח לקרוא את גזר הדין, שהשתרע על פני 16 עמודים.
בגזר-הדין קבעו השופטים, כי "חמורה עבירת השוחד שעובר עובד הציבור. היא משחיתה את המידות במדינה ובמינהל הציבורי". עוד כתבו השופטים כי "לקיחת השוחד השתרעה על-פני כל חמש השנים שבהם מילא דרעי תפקידים ממלכתיים".
השופטים ציינו שלאורך תקופה ארוכה קיבל דרעי משלושת הנאשמים האחרים כ-155 אלף דולר, בנוסף לטובות הנאה אחרות. הם הדגישו, כי "כספי השוחד היו חלוקת שלל מאוצר המדינה". בנימוקים להקלת העונש, קיבלו השופטים את העובדה, שהמשפט סוקר בהרחבה בתקשורת, וחלק מהפרסומים גרמו עוגמת-נפש וצער לדרעי ומשפחתו.
השופטים גם קיבלו את טענת הסניגוריה, כי בשל הפרשה החמיץ דרעי "הזדמנות להגיע להישגים מופלאים".
עוד כתבו השופטים, שאין בדעתם למצות העונש המירבי עם דרעי, מתוך התחשבות בנסיבות האישיות והמשפחתיות שלו. עם זאת ציינו: "חייבים אנו להזהיר, כי מעשים כאלה לא ייעשו עוד בישראל". בתום הקראת גזר-הדין, קם סניגורו של דרעי, עו"ד נבות תל צור וביקש מבית-המשפט לדחות את ביצוע העונש עד למתן גזר-הדין בעירעורו של דרעי בבית-המשפט העליון.
התובע הראשי במשפט, עו"ד יהושע רזניק, התנגד נחרצות. הוא הציע, כי לדרעי תינתן ארכה של מספר ימים, כדי לאפשר לו להתארגן לקראת ביצוע העונש. אבל בית המשפט נענה לבקשת הסניגור. בפרקליטות המדינה מתחו אז ביקורת על ההחלטה.
בפרקליטות הובעה שביעות רצון מגזר הדין. התובע במשפט, המשנה לפרקליטת המדינה יהושע רזניק, וצוותו הביעו סיפוק מכך שבית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות בתיק. עם זאת אמר עו"ד רזניק: "עצוב ששר בישראל מורשע בעבירות שוחד ובעבירות חמורות כמו מרמה והפרת אמונים".

"היתה לי גבהות לב"

לאחר הקראת גזר הדין, וקבלת הפנים החמה לה זכה מפעילי ש"ס, אמר דרעי כי הוא מביע חרטה, "ואולי אפילו חרטה עמוקה על גבהות לב שהיתה לי כשהייתי שר צעיר ומצליח בממשלה. יש לי חרטה עמוקה על פגיעה באנשים, על זילזול מסוים אפילו. העולם הזה הוא לא פיקניק, ואני מאמין שאני משלם על זה, ואני שמח שאני משלם על זה פה ולא למעלה".

לפנייה לכתב/ת
צביקה טישלר
דרעי והרב יוסף. היתה לי גבהות לב, אמר דרעי
צביקה טישלר
מומלצים