שתף קטע נבחר
צילום: אלעד גרשגורן

על חומותייך ירושלים

עלייה בעשרות מדרגות, ירידה לבורות וטיפוס על החומות - ובדרך נוף קסום וצעידה במים הקרירים בבטן הסלע של נקבת השילוח

 

  • משך הסיור: שעה וחצי, שעתיים וחצי או שלוש שעות
  • ציוד: כובע, נעלי הליכה ומי שתייה (נעליים להליכה במים ופנסים לבוחרים במסלול נקבת השילוח)
  • דרגת קושי: קלה. מתאימה למשפחות

 

 

"על חומותייך ירושלים הפקדתי שומרים כל היום וכל הלילה" ('על חומותייך ירושלים'. ספר ישעיהו/ נורית הירש) 

 

סיור על חומות ירושלים, המהוות חלק מהגן הלאומי המקיף אותן, מעניק נקודת מבט בלתי שגרתית על עיר הבירה. נתחיל בסיור רגלי בראש החומה, נמשיך לעיר דוד ונקנח בהליכה קצרה במים - למי שיבחר באופציה הרטובה. בדרך נעלה ונרד במגדלים ובמדרגות רבות.

 

קצת רקע: הסולטן סוליימן המפואר הוא שהחליט לבנות מחדש את חומות העיר, לאחר שעמדו פרוצות במשך 320 שנים. תוואי החומות, שאורכו הכולל הוא כ-4,200 מטר, נשמר במתכונת דומה מאז התקופה הרומית.

 

נתחיל בשער יפו, שממנו יצאה בזמנו הדרך מירושלים ליפו, אך שמו הערבי, 'באב אל-חליל', מעיד כי בעבר יצאה ממנו גם הדרך לחברון. שער יפו נסתם בשנת 1898, ונפתח מחדש לאחר מלחמת ששת הימים.

 

משם נמשיך דרומה כ-50 מטרים ברחבה החיצונית של מגדל דוד. בקצה הרחבה נפנה שמאלה ונגיע לפשפש קטן, שהוא הכניסה מסלול החומות. הנזירים שהשתכנו במגדל דוד בתקופה הביזנטית הם שנתנו לו את שמו - אך אין כל קשר בינו לבין דוד המלך. נמשיך ברגל אל הרחבה הקטנה שמעבר לשער הכניסה לטיילת החומות, שם נבחין בבור חצוב בסלע ובגרם מדרגות קטן היורד אל הבור. זהו מקווה טוהרה, אחד מני מאות, שפעלו בימי בית שני מסביב להר הבית.

 

גרם מדרגות מברזל יוליך אותנו למבנה אבן גדול, ששימש בימי המנדט כבית כלא. מתחת לרצפת הכלא נמצאו שרידי חומת העיר מימי בית ראשון. נגיע אל המגדל, אחד מ-35 מגדלים הבנויים בחומה ושימשו בעבר לשמירה ולתצפית אל מעבר לחומות העיר. מהמגדל נוכל לצפות במלון 'המלך דוד', בניין ימק"א, ימין משה, משכנות שאננים, גיא בן-הינום, חוצות היוצר ועוד. נמשיך אל המגדל בפינה הדרומית-מערבית, שהוא עיבוי של החומה וכולל קמרונות ואשנבי ירי. מהמגדל נוכל להשקיף אל הרובע הארמני.

 

הגענו אל הר ציון. למרגלותינו משתרע בית הקברות הקתולי, ומאחוריו בית הקברות הארמני. בפסגת ההר ניצבת כנסיית דורמיציון, שבנייתה הושלמה בשנת 1910. המסורת מזהה בהר ציון את מקום קבורתו של דוד המלך. שער ציון מוליך מההר אל העיר שבתוך החומות. מגג שער ציון יש תצפית מרשימה צפונה על מרחבי מדבר יהודה.

 

המגדל הבא שבו נבקר הוא 'מגדל הגופרית' - מגדל בן שלוש קומות הממוקם בפינת החומה ומעניק נקודת תצפית אל הר הזיתים ובית קברות היהודי. גם את בתי כפר השילוח (סילואן) אפשר לראות מפה. הכפר בנוי על מדרון נחל גדרון, ומעיין הגיחון נובע בקרבת מקום.

 

נמשיך דרך שער היציאה אל רחוב בתי המחסה, ונצעד במורד אל עבר שער האשפות. ליד השער נמצאים הגן הארכיאולוגי (הכותל הדרומי) והכותל המערבי. טיילת החומות והכותל הדרומי מופעלים על-ידי החברה לפיתוח מזרח ירושלים, והכניסה אליהם כרוכה בתשלום.  

 

הגרעין הקדום של העיר

 

מי שמעוניינים להמשיך את הטיול גם לעיר דוד, ימשיכו מפה עד לשער הבורסקאים, ויצעדו עוד כ-100 מטרים במורד רחוב מעלה השלום עד הכניסה לעיר דוד.

 

עיר דוד היא למעשה הגרעין הקדום של ירושלים, ממנו צמחה העיר והתפתחה במהלך ההיסטוריה. בעיר הזו קבע דוד המלך את בירת הממלכה המאוחדת של ישראל ויהודה.

 

עיר דוד שוכנת על גבעה צרה שממנה נובע מעיין הגיחון ובה נמצאת גם נקבת השילוח. כיום היא מחוץ לחומות העיר העתיקה, אך למעשה היא המשכו הדרומי של רכס הר הבית.

 

לבחירתכם שלושה מסלולי טיול:

 

מסלול קצר (כשעה וחצי): המסלול מתחיל בתצפית מאתר הצופה על עיר דוד וסביבתה, יורד דרך 'קריית השלטון' של בית ראשון, חולף במערכות הביצורים והמים המרשימות של עיר דוד ומסתיים בכניסה למעיין השילוח. נקודת הסיום היא כ-100 מ' ממזרח לשער האשפות.

 

מסלול ארוך יבש (כשעתיים וחצי): בסוף המסלול הראשון, נמשיך לכיוון דרום עיר דוד דרך הטיילת העליונה. נסיים את המסלול במצפור בית מיוחס ובריכת השילוח.

 

מסלול ארוך רטוב (כשלוש שעות): בסוף המסלול הראשון, ניכנס למעיין השילוח ונצעד כ-500 מטרים בתוך המים הזורמים בבטן הסלע של נקבת השילוח. נסיים את המסלול בבריכת השילוח. גוב בה המים הוא עד 70 ס"מ ויש צורך להצטייד בפנסים ובנעליים מתאימות.

 

בכניסה לתל עיר דוד אפשר לגשת למרכז המבקרים ולקבל דפדפת הסבר, ובה פירוט המסלולים השונים ונקודות העניין.

 

הכותבת היא פקחית תשתיות הרי יהודה וצוות מרחב חומות ירושלים, רשות הטבע והגנים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
שער יפו. הדרך ליפו ולחברון
צילום: עטא עוויסאת
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
מגדל דוד. אין קשר למלך דוד
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
מומלצים