מייקל מרכוס
היפנוזה לטיפול בחרדות
חרדות הן אחת מהבעיות האנושיות הכי נפוצות. חרדה בבסיסה גורמת ללחץ ולמצוקה, לכן היפנוזה יעילה לטיפול בה כי היא משרה רוגע ומרפה. בתהליך הכניסה להיפנוזה (שנקרא אינדוקציה), נכנס המטופל למצב של רגיעה. בעת הטיפול מציג המהפנט בפני המהופנט סוגסטיות (משמע- המלצות, הנחיות, הדמיות), שגורמות לו לראות את הדברים בפרספקטיבה ולעזור לו להתגבר על החרדה. הוא מנחה אותו בתהליך פיתוח תובנות חדשות בעת החרדה ומלמד אותו לדמיין מקומות בטוחים או דמויות שמגנות עליו. בעזרת הסוגסטיות מפעיל המהפנט מניפולציות על המטופל, למשל, הוא מנחה אותו לפעול כדי להרגיע את עצמו כשהוא מגיע למצבי לחץ וחרדה. אפשר להקביל את המניפולציה הזו למעין תכנות הנפש והתודעה.
חלק מהחרדות נובעות מטראומות ובעזרת היפנוזה ניתן לשחזר אותן. בעת השחזור מנחה המהפנט את המטופל לשלוט באירוע כדי לתקן אותו.
היפנוזה היא מצב של מודעות אחרת. ישנן כמה דרכים בהן מכניס המטפל את המטופל אל המצב ההיפנוטי, הן כולן משעממות את המטופל עד שהוא נכנס להיפנוזה. המוכרת מבין השיטות היא המטוטלת, בנוסף ישנן טכניקות של בלבול ע"י מלל רב- המטופל מנסה לעקוב אחרי דברי המהפנט עד שהוא מתבלבל ושוקע בטראנס. כל אדם נכנס להיפנוזה עצמית כמעט מדי יום. למשל, בזמן הרצאה משעממת, בנהיגה על כביש מהיר ובכל פעולה שהיא חד גונית ומשעממת.
בניגוד למקובל לחשוב, אדם מהופנט אינו נטול שליטה. אדם שלא מרגיש נוח בעת ההיפנוט, יכול להוציא את עצמו מהמצב הזה.
קלסטרופוביה (פחד מפני מקומות סגורים), הפרעות פאניקה, פוביות כלליות, פחד מבעיות רפואיות, הפסקת עישון, יחסים בין אנשים, הם רק חלק מהפחדים המטופלים בעזרת היפנוזה. אחד הפחדים הנפוצים בארץ הוא פחד מפני פיגועים.
רוב הילדים סובלים מפחדים ברמות שונות. אצל חלקם הפחדים הנפוצים (חושך, חרדת נטישה, פחד ללכת לבית הספר, ללכת לאיבוד, קושי לעזוב את ההורים וכו'), הופכים לחרדות המלוות בלחץ והיסטריה. בעזרת היפנוזה ניתן לטפל בילדים ומכיוון שילדים נותנים יותר אמון באנשים, קל להפנט אותם. הדמיון שלהם מפותח ולכן הם נכנסים בקלות למצב היפנוטי.
מייקל מרכוס, פסיכולוג קליני, התארח בתכנית מספר 131
מייקל מרכוס
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
המטוטלת ההיפנוטית
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
היפנוזה עם כדור הבדולח
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8