לבנת: משרד החינוך לא אחראי לפערים חברתיים
שרת החינוך פירטה את יעדיה לשנת הלימודים - מרפורמה טכנולוגית ועד הסברה למניעת השמנה. מפעל ההזנה לא יתרחב, כי אין מקור מימון. לבנת: "לא משנה אם לילד יש סנדביץ' בביה"ס או בית ריק, בכל מקרה להוריו אין כסף לקנות אוכל"
"משרד החינוך לא יכול להיות אחראי לצמצום הפערים החברתיים במדינת ישראל". כך אמרה היום (א') שרת החינוך, לימור לבנת, שפירטה במסיבת עיתונאים מיוחדת ערב פתיחת שנת הלימודים את יעדי משרדה לשנת הלימודים הקרובה.
לדברי לבנת, "זו השאלה שצריכה להיות מופנית למדינת ישראל: מה יהיה עם אותן משפחות שאין להן האמצעים לדאוג לארוחת צהריים לילדיהם? הרי זה לא משנה אם ילד אוכל סנדביץ' ותפוח בבית-הספר, או חוזר הביתה ואין לו בכלל מה לאכול, שהרי בכל מקרה, להורה אין כסף לממן את האוכל. אנחנו לא יכולים להיות אחראיים לצמצום הפערים בחברה כולה".
בהקשר לביקורת שהושמעה לאחרונה, על ההחלטה לעבור לשבוע לימודים מקוצר, התייחסה לבנת לטענות, לפיהן אין הסדר לתקציב ההזנה במערכת החינוך בתמורה ליום חינוך ארוך. "המעבר לשבוע לימודים מקוצר מותנה באימוץ רפורמת דוברת בכללותה, כולל מעבר ליום לימודים מלא מ-8:00 עד 16:00. מערך ההזנה לא יכול להיות מוטל על מערכת החינוך". בכך כיוונה לבנת לכך, שמפעל ההזנה ימשיך להתקיים במתכונתו הנוכחית: 170 אלף תלמידים שמקבלים הזנה, וכן 50 אלף תלמידי פנימיות ימשיכו לקבל הזנה על חשבון המשרד.
השרה הדגישה כי מדובר בשנת מעבר עד ליישום מלא של דו"ח דוברת תשס"ו, ועל כן זו שנה לא פשוטה. "מדובר ברפורמה מהפכנית. אין לנו שום ברירה. אנחנו חייבים את זה לתלמידים שלנו ולמדינה שלנו, אם אנחנו רוצים לשמור על עוצמתה בכל התחומים".
שר החינוך לשעבר, ח"כ יוסי שריד, שהתארח היום בפורום גולשי ynet, תקף את השרה לבנת ואמר כי היא "לא זוכה לשבחים רבים".
13 אלף שעות למגזר הערבי
שרת החינוך הסבירה, כי בשנה הקרובה יונהג תיקצוב לתלמיד על-פי רקע סוציואקונומי: החל מהשנה ייתווספו 16 אלף שעות לימוד, מתוכן 13 אלף למגזר הערבי. בשנה שעברה הייתה תוספת של 25 אלף שעות, מתוכן 17 אלף למגזר הערבי. מנכ"לית המשרד, רונית תירוש, הסבירה: "למגזר הערבי מגיע בצדק. הרצון לתקצב נובע מהקיפוח המתמשך".
החל מהשנה הבאה יוכלו תלמידים לגשת לבחינת בגרות חדשה בהיקף שתי יחידות לימוד, בנושא מגדר, כחלק מהפעילויות להטמעת השוויון החברתי במוסדות החינוך. המשרד הדגיש, כי הוא רוצה לעודד תלמידות להשתלב בלימודי מתמטיקה ומדעים מדוייקים, ולשם כך כ-2,000 עובדי הוראה עברו הכשרה מיוחדת.
המשרד הכין תוכנית להדרכת הורים עולים מאתיופיה כחלק מצמצום פערים וקידום הישגים בקרב ההורים. בשנה שעברה הודרכו 3,500 הורים במסגרת התוכנית, והשנה התווספו עוד 500 הורים יוצאי אתיופיה לכ-1,000 תלמידים.
המשרד יסגור 30 מכללות להכשרת מורים החל מהשנה הבאה. תירוש הסבירה, כי "נפרסם אילו מכללות לא יוכלו להמשיך להתקיים לפני הרישום למכללות בשנת תשס"ו, אך הן לא ייסגרו מיידית. זה תהליך שייקח בין שלוש לארבע שנים". יתקיימו מבחני רישוי לפרחי הוראה. לפני קבלת רישיון הוראה יחויבו פרחי הוראה לעבור סטאז' כחלק מרעיון קידום מעמד המורה.
בנוסף, בכוונת משרד החינוך להשקיע בשידרוג מערכות המיחשוב בבתי הספר: המשרד חתם על התקשרות ארוכת טווח עם חברת מיקרוסופט, כדי לשדרג תוכנות מחשבים בהתאם לצורכי תשתית ופדגוגיה בבתי הספר, תוך חיסכון של 90% בעלות. המורים יקבלו את התוכנות בחינם, והתלמידים יקבלו אותן בהנחה גבוהה.
רפורמה בחינוך הטכנולוגי
השרה הודיעה על ביטול המקצועות המסורתיים כמו עיבוד עץ, אופנה וטיפוח החן, שקיימים היום במסלולים שונים בבתי ספר טכנולוגיים. בתי הספר הטכנולוגיים יחויבו בבחינת בגרות במקצוע מדעי, וישלבו מקצועות חדשים כמו ביוטכנולוגיה, ננוטכנולוגיה, מדעי ההנדסה, שפות תיכנות חדשות במסגרת הנדסת תוכנה וכו'.
בנוגע לטיפול בליקויי למידה הודיעו אנשי המשרד, כי בשנה שעברה הקים משרד החינוך שלושה מרכזים אזוריים לטיפול בליקויי הלמידה בערים לוד, טבריה ובאר-שבע. כמו כן הוקמו ועדות מחוזיות לאישור התאמות בבחינות. בשנה הבאה יוקמו שלושה מרכזים אזוריים נוספים, בחולון, רמלה ואור יהודה, ותחול חובת בדיקת ראייה לכל תלמידי כיתות א', בכדי למנוע ליקויי למידה עתידיים. על ההורים תהיה החובה לשלוח את ילדיהם לבדיקת ראייה לפני הכניסה לכיתה א'.
בשנה הבאה יוסיפו נושאים לבחינות במבחני המיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספריים), שהם מבחנים ארציים לתלמידי כיתות ה' ו-ח' במקצועות שפת אם, אנגלית, מתמטיקה, מדעים ואקלים בית ספרי. לאלה יתווספו גם בדיקת מושגים ביהדות, ציונות ודמוקרטיה, זאת לאחר שבשנה שעברה פרסם המשרד 100 מושגים שלדעתו על כל תלמיד לדעת.
בחינות מיצ"ב ייערכו גם לתלמידי כיתות ב' בקריאה, וכל בתי הספר בארץ יידרשו כבר מכיתה א' לבחון את התלמידים ולהכינם למבחן בשנה הבאה. בשונה מהמבדק הארצי של משרד החינוך, מבחן זה ייערך על-ידי המורות. בנוסף למבחני המיצ"ב מתכנן המשרד להעביר שאלונים בבתי הספר לגבי ערכים וכישורי חיים למניעת אלימות ושימוש בסמים ואלכוהול.
במרבית בתי הספר ישולבו תוכניות לתזונה נכונה ומניעת השמנה בקרב התלמידים. בימים אלה עורך משרד הבריאות סקר בשיתוף משרד החינוך עם תלמידים שנקרא "מבט צעיר", ובו מידע מחקרי על מצב התזונה והרגלי התזונה של התלמידים, שלפיו יש עלייה במחלות שונות בקרב תלמידים הקשורות להרגלי התזונה שלהם.
התוכנית מיושמת כיום ב-600 בתי ספר יסודיים, וגם במגזר הערבי שלהם הוציא המשרד הנחיות בערבית, במסגרת תוכנית שנקראת "תפור עלי".
עירית ליבנה, מפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך, הסבירה כי "בישראל, כמו במדינות העולם יש עלייה במשקל, זאת כתוצאה מדרך החיים שלנו, ממזון מהיר, מנוחיות, מהחברה המודרנית ומשפע. אנו רוצים שכבר מגני הילדים ובחטיבות הביניים תושרש התוכנית הזאת. זה מותנה כמובן באחריות המנהל בכל בית-ספר, מאחר שאנו מעוניינים שהתוכנית תהיה רב-מקצועית ורב-שנתית והכוונה היא לשלב זאת בכל מקצועות הלימוד – גם חינוך גופני, גם במדעים, גם בחברה, בכל מקצוע – מאחר שהמטרה היא לחנך".
השרה אמרה כי היא מאמינה ששנת הלימודים תפתח כסדרה, למרות איומי הסתדרות הפקידים: "קשה לי להאמין שמישהו ישתמש בתלמידים כנשק", הסבירה.
המשטרה נערכת
בתוך כך השלימה משטרת מחוז תל-אביב, בפיקודו של ניצב דוד צור, את היערכותה לקראת פתיחת שנת הלימודים, שתחל ביום ד': כ-1400 שוטרים, לוחמי מג"ב ומתנדבי משמר האזרחי, בסיוע פקחי הרשויות המקומיות ומאבטחים, יתפרסו במחוז תל אביב, במטרה לאפשר את פתיחת שנת הלימודים ב- 619 בתי ספר ו- 1542 גני ילדים.
במסגרת ההכנות לפתיחת שנת הלימודים נערכו השתלמויות לשוטרי יחידת מוסדות החינוך של מחוז ת"א העוסקת באבטחה השוטפת של מוסדות החינוך במחוז.