ארה"ב: מחקר לגילוי טרוריסטים בצ'טים
הממשל האמריקני מממן מחקר לאיתור דפוסי שיח המאפיינים טרוריסטים בצ'טים. מומחים תוהים אם ארגוני טרור בכלל מעדיפים לצ'וטט לנוכח ערוצי תקשורת עדיפים ומביעים חשש מפגיעה בפרטיות
האם טרוריסטים משתמשים בחדרי הצ'ט כדי לתאם פעולות ולתכנן פיגועים קטלניים. הממשל האמריקני לא שולל את האפשרות כי בין ויכוחי הסרק, הפלירטוטים בין בלונדינית17 לחתיךהורס21 ושאר הבלים מועברים מסרים מסוכנים, אשר ניתן ורצוי לצותת להם, מבחינת ארה"ב.
לשם כך, הממשל מממן מחקר דפוסי שיח בחדרי צ'ט במסגרת תוכנית האנטי טרור של וושינגטון. את המחקר מנהל בולנט ינר, פרופ' למדעי המחשב בטכניון של Rensselaer, המקווה לפתח מודלים מתמטיים שיכולים לגלות דפוסים קבועים בתוך התנועה הסואנת בחדרי הצ'ט.
משימה קשה
לכאורה, המשימה קשה ביותר. חדרי הצ'ט הם איזורי דיון חופשיים, בהם המשתתפים נהנים מאנונימיות ויכולים לדבר על כל דבר, פוליטיקה, סקס, תוכנות וססמאות גנובות, סודות מסחריים, שמועות ועוד. ניסיון לצותת לכל שיחה ושיחה בצ'טים יתגלה כבלתי אפשרי. במקום זאת, החוקרים מבקשים למצוא אחידות המאפיינת תקשורת בין טרוריסטים. למשל, כאשר הגולשים "עכברוש1" ו"בואש2" שולחים מסרים מקודדים ברצף זמן קבוע ניתן להניח כי הם מצ'וטטים זה עם זה, ולהבדיל בין התקשורת הזו לשאר "הרעש" בחדר הצ'ט.
"האתגר עבורנו הוא לקבוע, מבלי לקרוא את ההודעות, מי משוחח עם מי", אמר ינר. עם זאת, על אף ההנחה כי הטרוריסטים יעדיפו לשוחח (באמצעות מסרים מוצפנים) בחדרי צ'ט ציבוריים ולא לנהל צ'יטוט אישי בלתי נראה לשאר המשוחחים, יש גם אפשרות כזו. במקביל, החוקרים מעוניינים לפתח תוכנות שיסרקו את הרשת בחיפוש אחר מילות מפתח שעשויות לזהות "קהילות נסתרות" של טרוריסטים.
מענק המחקר, בסך 157,673 דולר, הוענק לפרויקט מתוכנית הלוחמה בטרור של קרן המדע הלאומית (NSF). ההחלטה לבחור במחקר זה נעשתה בתיאום עם סוכנויות הביון של ארה"ב. לילנד ג'יימסון מסר כי הקרן בחנה את תוכנית המחקר על פי שיקולים מדעיים רחבים, והשאירה בידי קהילת המודיעין לקבוע את ערכה לביטחון הלאומי. ה-CIA וה-FBI העדיפו שלא להגיב על נושא המענק.
האם טרוריסטים משתמשים בצ'טים?
מומחי מודיעין יודעים כי פעילים בתנועת הג'יהאד העולמית וקבוצות טרור נוספות משתמשים באינטרנט לצרכים שונים, כמו הפצת תעמולה ומידע על חומרי נפץ. עם זאת, היקף השימוש של הטרוריסטים בחדרי צ'ט לשם תיאום ותכנון פעולות.
מייקל ואטיס, מייסד מרכז ההגנה על התשתיות הלאומיות, מציין כי ידוע לו על טרוריסטים שמשתמשים בחדרי צ'ט, המעניקים להם תקשורת נוחה כל עוד הם משתמשים במסרים מוצפנים. מומחי אבטחה אחרים מפקפקים ביעילות של חדרי הצ'ט לטרוריסטים בהתחשב בחלופות שעומדות לרשותם, בהן דואר רשת, הסתרת מסרים בקוד של דפי אינטרנט תמימים למראה ואפשרויות נוספות.
"בעולם שבו ניתן להטמיע מסרים בתוך פיקסל בתמונה באתר שעוסק בנפלאות התה, לא ברור למה כדי להעדיף לצ'וטט", אומר ג'ונתן זיטריין, חוקר אינטרנט בפקולטה למשפטים של אונירסיטת הארוורד.
דאגה לפרטיות
מאחר וזרועות הממשל מתמקדות במחקר בחדרי צ'ט ציבוריים, הן אינן מפרות זכויות חוקתיות הנודעות לפרטיות אם ברצונן לצותת לשיחה, על פי המומחים המשפטיים. סוכנים של רשויות אכיפת החוק בארה"ב משוטטים בחדרי צ'ט כבר שנים בחיפוש אחר פדופילים ולעיתים מציגים עצמם כקטינים כדי לפתותם.
יחד עם זאת, הרעיון כי הממשל יסרוק כמויות עצומות של מידע באמצעי תקשורת כה נפוץ כן מעורר דאגות. מארק רסץ', המפקד לשעבר של יחידת פשעי המחשב במשרד המשפטים האמריקני, סבור כי מערכת פעילה כזו תקרב את המדינה אל התוכנית למוּדעות לטרור (Terrorism Information Awareness), שבוטלה לאחר שעוררה ביקורת ציבורית רבה בשל הפגיעה בפרטיות. התוכנית עסקה בניסיון לשלב בין מאגרי נתונים שונים על מנת ליצור מאגר מידע אדיר שיאפשר לממשל לאתר פעולות של טרוריסטים.
"היכולת של המערכת החדשה לאסוף ולנתח כמויות רבות של מידע היא שיוצרת את בעיית הפרטיות", סבור רסץ', "זאת, למרות שכל שיחה בפני עצמה אינה פרטית במובן המקובל".