שתף קטע נבחר
 

מנכ"ל תנובה: ההתנתקות שווה כל מחיר כלכלי

אריק רייכמן בשיחה עם ynet: "גם אם ההתנתקות תגרום לחוסר יציבות בכלכלה, גם אם לא יהיה שר אוצר ולא יהיה תקציב, בטווח הארוך ההתנתקות מסרטן הכיבוש טובה לכלכלה... לא כל-כך בטוח שהעבודה תכשיל את התקציב"

"אני לא חושש מהמחיר הכלכלי שאנחנו עלולים לשלם על ההתנתקות". כך אומר היום (ד') מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, בשיחה עם ynet בעקבות הסערה הפוליטית סביב תוכנית ההתנתקות.

 

"ההתנתקות שווה כל מחיר כלכלי", אומר רייכמן, "הבעיות של המדינה הן גדולות יותר מהתקציב שלה, וצריך לפתור אותן. בהחלט ייתכן שהמצב הפוליטי הנוכחי יגרור אחריו ברדק כלכלי, אבל בטווח הארוך אני יכול להגיד בביטחון שהוא שווה את חוסר היציבות, וזה שווה כל חוסר יציבות וכל מחיר".

 

"לא תהיה פה כלכלה בריאה בלי יציאה מהשטחים. השליטה שלנו בשטחים היא כמו סרטן ממאיר בלב המדינה. לא תהיה חברה בריאה בלי התנתקות מסרטן הכיבוש' ובטווח הארוך לא תהיה חברה ולא תהיה כלכלה בכלל".

 

האם אינך חושש שעזיבתו של נתניהו את הממשלה תקטע את הרפורמות שהוא מבצע במשק? 

 

"הרפורמות של נתניהו הן נחמדות ובחלקן הן חשובות, אבל זה לא עומד בשום יחס למהלך ההיסטורי של היפרדות מהחלום המשיחי ההרסני, שהורס את הכלכלה כשם שהוא הורס כל דבר אחר במדינה".

 

אתה לא חושש מכך שהמדינה תיוותר בלא תקציב?

 

"אני חושש, אבל שוב, גם זה מחיר שצריך לשלם. אני גם לא חושב שנחיה הרבה זמן בלי תקציב. במקרה הכי גרוע, בלי תקציב הרי יהיו בחירות".

 

ואז צפוייה כלכלת בחירות?

 

"אני לא בטוח שתהיה כלכלת בחירות, כיוון שהבחירות יסתובבו סביב ההתנתקות, ומי שתומך בהתנתקות ינצח בהן גם בלי לבצע כלכלת בחירות. חוץ מזה, אני לא יודע אם יהיו בחירות. אני לא שייך למערכת הפוליטית, אבל כמתבונן מבחוץ, התסריט הריאלי ביותר שאני חושב עליו הוא ממשלת אחדות שכן תאשר את התקציב".

 

וזאת למרות שמפלגת העבודה מכריזה השכם והערב שהיא לא תאשר את התקציב המוצע בשום מחיר?

 

"מפלגת העבודה היא מפלגה כמו כל המפלגות.. מדובר בפוליטיקאים, ויש להם את הפילוגים והמחלוקות שלהם. הדבר היחיד שמחזיק היום את כל מפלגת העבודה הוא התמיכה שלה בהתנתקות. אני מאמין שאם הם יצטרפו לממשלה, הם ימצאו פיתרון כזה או אחר בקשר לתקציב. הרי בשביל שמפלגת העבודה תיכנס, יש מי שצריך לצאת, ובלעדיו, אני מאמין שיגיעו להסכמה כזאת או אחרת גם על התקציב". 

 

לין: "מכה קשה למשק"

 

"לפי דעתי עצם האיום של נתניהו בהתפטרות, ועצם האפשרות שנתניהו לא ימשיך לכהן כשר אוצר, כבר יוצרים תנאים של אי ודאות במשק". כך אומר ל-ynet נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין. "גם התקציב, שכבר מונח על שולחן הכנסת, וגם מהלכים כלכליים נוספים שנתניהו מוביל כעת, מסומנים במידה לא קטנה של אי-וודאות מהרגע שנתניהו איים בהתפטרות".

 

כיצד זה משליך על עתיד המשק?

 

"אי ודאות תמיד יוצרת קשיים. במצב של אי-וודאות קשה לקדם דברים, ומהלכים נעצרים. קיצוצי התקציב שנתניהו מבצע, השיקולים שעומדים מאחורי התקציב, כל אלה יעמדו מעתה תחת סימן שאלה רציני".

 

"נתניהו היה שר האוצר יוצא דופן, שהוביל רפורמות מבניות מרחיקות לכת. האיום שלו בפיטורים הוא כשלעצמו מכה קשה למשק הישראלי. אם הוא חלילה יתפטר, זאת תהיה מכה קשה למשק".

 

האם נתניהו טעה כאשר הוא איים בהתפטרות וסיכן בכך את המשק?

 

"כל אחד צריך לפעול לפי מצפונו. נתניהו היה חייב להשמיע את האיום שלו. הוא חייב לפעול לא רק כשר אוצר מקצועי, שטובת הכלכלה לנגד עיניו, אלא גם כבכיר במפלגה פוליטית, שיש לו שיקולים מפלגתיים ומחויבות אידיאולוגית. אני, באופן אישי חושב שכן צריך משאל עם, ולכן אני מבין את המהלך שנתניהו עשה, כאדם שהוא לא רק שר אוצר אלא גם פוליטיקאי".

 

חלק מראשי המשק, כמו מנכ"ל תנובה, אומרים שחוסר הוודאות הוא מחיר ששווה לשלם עבור ההתנתקות

 

"יש לי השקפה בנושא ההתנתקות, ואני לא מתכוון להביע אותה כעת. אני לא חושב שאנשי כלכלה צריכים להתערב במהלכים פוליטיים. יש לעשות הבחנה בין החלטות פוליטיות לאומיות לבין מהלכים כלכליים. אני מתנגד התנגדות מוחלטת לאפשרות שמהלכים לאומיים היסטוריים יעשו משיקולים כלכליים. ההחלטה על ההתנתקות צריכה להיות מוכתבת על ידי שיקולים פוליטיים לאומיים".

  

טירה: מקווה שנתניהו לא יתפטר

 

גם נשיא התאחדות התעשיינים, עודד טירה, אמר ל-ynet: "אני מקווה מאוד שנתניהו לא יממש את האיום שלו בהתפטרות. למשק חשוב מאוד שתימשך היציבות הכלכלית, והאיום של נתניהו, ובוודאי מימוש האיום, יערערו מאוד את יציבות המשק".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
מנכ"ל תנבוה, אריק רייכמן: ההתנתקות טובה לכלכלה
צילום: סיון פרג'
מומלצים