בריחת סידן: המדריך למניעה
אחת מכל ארבע נשים מעל גיל 55 סובלת ממחלת האוסטיאופורוזיס, ירידה בצפיפות העצם ופגיעה במבנה הפנימי שלה, המכונה גם "האוייב השקט". ד"ר צופיה איש-שלום, מומחית לאוסטיאופורוזיס, מסבירה איך להימנע מהשברים, העקמת, ושאר התופעות הקשות הקשורות במחלה. קחו מספיק סידן, ותתחילו להתעמל
אוסטיאופורוזיס היא מחלה נפוצה מאוד המוגדרת על-ידי ארגון הבריאות העולמי כ"ירידה בצפיפות העצם ופגיעה במבנה הפנימי שלה". בישראל נאמד מספר החולים ב-150 אלף נשים וגברים. מדי שנה נגרמים לחולים אלה 6,000 שברי ירך ו-3,500 שברים קשים באיברים אחרים, בעיקר בחוליות עמוד השדרה ובשורש כף היד. שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב נשים ונובעת מהירידה ברמת הורמון האסטרוגן המתרחשת לאחר גיל המעבר.
יש המכנים את המחלה "האוייב השקט", כיוון שתהליך איבוד העצם מתרחש ללא סימנים גופניים כלשהם, והופעת השבר היא הביטוי הראשון של המחלה, הפוגעת באחת מכל ארבע נשים מעל גיל 55. בקבוצת הסיכון לאוסטיאופורוזיס (אוסטיאו – עצם, פורוזיס – מחוררת) נמצאות נשים שקרובות משפחתן סובלות מהמחלה, נשים רזות ונמוכות בעלות מבנה שברירי, נשים שהפסקת הווסת חלה אצלן לפני גיל 45, אנשים שצורכים תזונה דלת סידן ללא מוצרי חלב, אנשים המרבים בעישון ובשתיית קפה ואלכוהול ואנשים הממעטים בפעילות גופנית.
ד"ר צופיה איש-שלום, מנהלת המחלקה למחלות עצם מטבוליות במרכז הרפואי "רמב"ם" בחיפה, טוענת שחידושי הרפואה מאפשרים כיום לכמעט כל אשה למנוע את מחלת האוסטיאופורוזיס, בתנאי שתיטול את התרופות הנכונות, תפסיק לעשן ותתחיל להתעמל (הליכות קצרות עד ארוכות יותר, בהדרגה, וכן סדרת תרגילים לחיזוק שורש כף היד, צוואר הירך ועמוד השדרה.
ברחבי הארץ פועלות קבוצות של התעמלות "בונה עצם" שמרכזן בתל-אביב - 03.5227017). כדאי גם להקפיד על צריכת כמות מספקת של סידן (בגיל 30-50 – 1,000 מ"ג ביום, מעל גיל 50 – 1,200 מ"ג) בתוספת ויטמין D ולהימנע משתיית קפה ואלכוהול. במחקר שביצעו ד"ר איש-שלום וצוותה השתתפו כ-2,500 נשים צעירות. הנשים שקיבלו תוספת סידן והעשירו את התפריט בטחינה, שומשום, חלב ומוצרי גבינה, זכו לתוצאת בדיקת צפיפות עצם גבוהה וטובה,בעוד אלה שצרכו תפריט דל סידן הראו תוצאות נמוכות יחסית של צפיפות עצם.
פירוק ובנייה של העצם
ד"ר איש-שלום, מומחית לאוסטיאופורוזיס, התמחתה ברפואה פנימית בישראל ובבלגיה ולאחר מכן השתלמה במטבוליזם של העצם באירופה ובארצות-הברית, והיא מרצה בכירה בפקולטה לרפואה בטכניון. עכשיו היא מוציאה מהדורה מחודשת ומתוקנת של ספרה "כל מה שרצית לדעת על אוסטיאופורוזיס ולא שאלת" (הוצ' "פרולוג"). "הסבל האופייני למחלה מופיע רק כאשר מתחוללים השברים", היא אומרת. "לעתים עשוי להתרחש שבר בחוליות בלי שהחולה תחוש כאב חמור. כאשר מתרחש שבר דחיסה, החולייה נעשית בהדרגה נמוכה יותר, נגרם שינוי בצורת עמוד השדרה ומופיע מעין גבנון שאף מקרין כאב לגב.
"עם זאת, מטופלות רבות שמתלוננות על כאב ברכיים או רגליים או צוואר ותוהות אם הן סובלות מבריחת סידן, שוגות הן ושוגים רופאיהן הממהרים לרשום להן תרופות נגד אוסטיאופורוזיס. לא כל כאב או חולשה הם סימנים לאוסטיאופורוזיס. לא כל כאב או חולשה הם סימנים לאוסטיאופורוזיס".
אז מה זה אוסטיאופורוזיס של הנעורים?
"זו מחלה הפוגעת באנשים מגיל ההתבגרות ועד גיל 30. היא עלולה להתבטא בשברים בקצות העצמות הארוכות, בעיקר בעצם השוק. ברוב המקרים חולפת המחלה לאחר גיל ההתבגרות. רק לעתים רחוקות היא מהווה ביטוי ראשון של מחלה אחרת, כמו סרטן הדם, לימפומה או לוקמיה".
האם האוסטיאופורוזיס היא תופעה תורשתית?
"אצל 75 אחוז מהלוקות במחלה יש סיפור משפחתי של צפיפות עצם דלילה (בקירבה מיידית – אם, אחות, דודה). בגוף האדם הבוגר עוברות עצמות השלד שני תהליכים מקבילים, של פירוק עצם ישנה ובניית עצם חדשה. בתהליך זה, המכונה שיחלוף העצם, משתתפים תאים מפרקי עצם ותאים בוני עצם. אצל החולים באוסטיאופורוזיס תהליך הרס העצם גובר על תהליך הבנייה מחדש, ובסיכומו של דבר מתרחשת הידלדלות עצם, דהיינו, העצמות הופכות להיות מחוררות ושבירות".
"השיקום ממושך ולא זול. אם השבר מופיע בעמוד השדרה או בירך, עלולים אף להיגרם סיבוכים והחמרת המחלה. בכל מקרה, מדובר בהאטת התהליך, לא בריפוי מלא".
תרופה חדשה
החידוש המרכזי בעת האחרונה בטיפול באוסטיאופורוזיס הוא אישורה לשימוש של התרופה "פורטיאו" לבניית עצם, שפותחה במעבדות חברת התרופות "אלי לילי". "מדובר בתרופה ראשונה, יחידה מסוגה, המיוצרת בעזרת הנדסה גנטית ונחשבת לפריצת דרך בתחום בניית עצם שנפגעה קשה במהלך תהליך ההידלדלות", אומרת ד"ר איש-שלום.
"מחקר בינלאומי שנמשך מספר שנים, הסיק חד משמעית כי התרופה מאיצה את תהליך בניית העצם, כך שהוא מתחרה בכבוד ואפילו משיג את תהליך פירוקה של העצם. למעשה, זו התרופה היחידה כיום המאפשרת את שיקום החורים שנוצרו בין קוריות העצם (העצם הספוגית, העשויה רשת של עמודי עצם שביניהם חללים המכילים את מוח העצם – א.מ), משקמת את העצמות שניזוקו ותורמת לבניית עצם חדשה.
"התרופה מהווה בעיניי מהפך טיפולי בכל הקשור במחלה. התרופות שהיו מצויות בשימוש עד כה מוגדרות כבולמות פירוק עצם וכמעניקות סיכוי לשמר את המצב הקיים, או מקסימום להקטין סיכון לשברים. כאן מדובר בתרופה הראשונה שהוכחה מחקרית קלינית כבעלת מסוגלָת לשקם את המבנה המיקרוסקופי של העצם ולשחזר את הקשר הרציף בין קוריות העצם".
ה"פורטיאו" מיועדת לנשים ולגברים שסובלים מאוסטיאופורוזיס קשה, המאופיין בצפיפות מינרלים נמוכה בעצם ובארכיטקטורת עצם פגועה. נטילתה מפחיתה באופן משמעותי סיכון לשברים, כאבי גב ואיבוד גובה. הטיפול מותנה בהמלצת רופא מומחה וניתן בזריקה יומית באמצעות הזרקה תת-עורית עצמית על-ידי מזרק אוטומטי דמוי עט. אין לה תופעות לוואי. במחקר שבדק את יעילות ה"פורטיאו" השתתפו 90 מרכזים רפואיים בעולם, כולל הצוות הרפואי של ד"ר איש-שלום ב"רמב"ם". השתתפו בו יותר מאלפיים חולים ברחבי העולם, שאצל רובם חלה ירידה משמעותית בסיכון לשברים חדשים ונצפתה עלייה בצפיפות העצם. למרבה הצער, התרופה איננה נכללת בסל הבריאות ומחירה גבוה: כ-600 דולר לחודש.
בתום הטיפול ב'פורטיאו' ניתן לשוב לתרופות הפחות יקרות?
"התרופה ניתנת למשך 18-24 חודשים לחולים עם אוסטיאופורוזיס מתקדם, ובתום הטיפול יש לצפות כי ישובו לקבל את התרופות הוותיקות, כגון 'אוויסטה', 'פוסאלן' ו'אקטונל', הנחשבות כיעילות במניעת שברים בכל חלקי השלד ופועלות להאטת תהליך דילדול העצם. בישראל מדובר בכ-9,000 חולים הנמצאים בשלב מתקדם של המחלה, ועבורם התרופה היא פיתרון יעיל למניעת המשך ההידרדרות".