עסקה: השייח ראאד סלאח ישוחרר עוד חצי שנה
בבית המשפט המחוזי בחיפה נחתמה אמש עסקת טיעון בין התביעה לבין עורכי הדין של חמשת הנאשמים מהפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית. על-פי עסקת הטיעון, הנאשם מספר 1 - מחמוד מחאנג'ה - ישוחרר בתוך כשנה. השייח ראאד סלאח ישוחרר בתוך כחצי שנה. עו"ד ריאד אניס, אחד מפרקליטי החמישה, אמר ל-ynet: "ההר הוליד עכבר"
מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, צפוי לצאת לחופשי בעוד חצי שנה - כך עולה מעסקת טיעון שנחתמה אמש (יום ג') בין התביעה לעורכי הדין של הנאשמים בבית המשפט המחוזי בחיפה. משפטם של חברי התנועה האיסלאמית, ובראשם מחמוד מחאג'נה והשייח סלאח, שנאשמו בעבירות ביטחוניות יגיע היום לסופו, לאחר שהושלמה עסקת הטיעון. הפרשה החלה במעצר המתוקשר בליל 13 במאי 2003, ופרקליטיהם של הנאשמים טוענים כעת ש"ההר הוליד עכבר".
המדינה ביטלה את רוב האישומים בעבירות ביטחוניות, שבהן האשימה את אנשי הפלג הצפוני של התנועה. מכתבי האישום המקוריים נותרו כעת רק אישום במגע עם סוכן חוץ, ואישומים כלכליים: עשיית פעולה ברכוש אסור, הלבנת הון והחזקת קרנות עבור התאחדות בלתי מותרת.
לפני שנחתמה, קיבלה העסקה את אישורו של פרקליט המדינה, ערן שנדר. העסקה נחתמה זמן קצר לאחר סיום חלקה של התביעה במשפט, ולאחר שהתקיימו כבר 71 ישיבות ונשמעו 70 עדי התביעה. העסקה תוצג בפני הרכב השופטים שדן בתיק בבית המשפט המחוזי בחיפה, אב בית הדין השופט מיכה לינדנשטראוס והשופטים אילן שיף ויצחק דר.
על-פי עסקת הטיעון, תמליץ המדינה למחוק שליש מהעונש שייגזר על כל אחד מהחמישה. השייח ראאד סלאח יידון ל-42 חודשי מאסר, וישוחרר בעוד כחצי שנה, לאחר שינוכו מתקופת מאסרו שליש והימים מאז נעצר. הנאשם מספר 1 - מחמוד מחאג'נה - שנטען כי הוא העומד בראש המוסד שהעביר את כספי התרומות לחמאס, יידון ל-54 חודשי מאסר. הוא ישוחרר בעוד שנה, לאחר ניכוי שליש ובניכוי ימי המעצר מאז נעצר.
שלושת הנאשמים האחרים, ד"ר סולימאן אגבריה, נאסר אגבריה ותאופיק מחאג'נה יידונו ל-30 ול-32 חודשי מאסר. הם יובאו בפני ועדת שחרורים של השב"ס, ומאחר וכבר ריצו 20 חודשי מעצר, המהווים שני שלישים מתקופת המעצר, ישוחררו כבר בימים הקרובים.
עו"ד פלדמן: המדינה בזבזה כמות אדירה של משאבים
עורך הדין אביגדור פלדמן שייצג את בכירי התנועה האיסלאמית אמר שהוא מצטער על כמות המשאבים האדירה שבוזבזה על-ידי המדינה בפרשה, כשמלכתחילה היה ברור שתסתיים בקול ענות חלושה. "מכל העבירות הביטחוניות שיוחסו לחמישה, לא נותר דבר, מלבד פסקה אחת בנוסע למגע על סוכן חוץ, וגם היא מסויגת. בכל מקרה, צריך לחכות עד לדיון, שבו נציג את העסקה לפני בית המשפט".
עו"ד ריאד אניס, אחד מפרקליטי החמישה, אמר ל-ynet: "ההר הוליד עכבר. כל הזמן טענו כי מדובר בהעברות כספים על רקע הומניטרי בלבד. ניהלנו מו"מ מתמשך מול הפרקליטות, ואנחנו שמחים שכתב האישום המתוקן הושלם והוגש, והחברים בתנועה יוכלו לצאת הביתה".
במשרד המשפטים דווקא רואים בהרשעת חברי התנועה האיסלאמית הישג חסר תקדים. "מדובר באחד המשפטים הראשונים בעולם כולו שעניינו מימון הטרור", אמרו אמש במשרד המשפטים, והוסיפו: "הנאשמים הורשעו על-פי הודאתם בהעברת כספים לחמאס ונגזרו עליהם חודשי מאסר רבים. לכן לא ברור בכלל כיצד ניתן לטעון כי ההר הוליד עכבר או שכל הפעולה היתה חוקית, ושכל הכסף עבר לצרכים הומניטריים".
גורם במשרד אמר כי אם אכן הכסף היה מועבר לצרכים הומניטאריים, "ספק אם מי מהנאשמים היה מוכן לשבת אפילו יום אחד בכלא, והעובדה שהם הסכימו להישאר חודשים ארוכים מאחורי סורג ובריח ולהודות בעבירות - מוכיח שהם היו מודעים היטב למעשיהם, ושלהרשעה בפרשה הזאת יש חשיבות תקדימית גדולה".
בחודש אוגוסט דווח שהפרקליטות ועורכי הדין של החמישה מנהלים מו"מ על הסדר טיעון. החמישה עצורים כשנה וחצי בשל עבירות ביטחוניות המיוחסות להם. מאז הקיץ האחרון התנהלו מגעים אינטנסיביים בין הצדדים בנושא.
תזכורת: עבודת נמלים
ב-13 במאי 2003 יצא לדרך מבצע "עבודת נמלים", במהלכו נעצרו 15 מבכירי התנועה בחשד כי תחת מסווה של סיוע הומניטרי העבירה התנועה מיליונים לפעילי חמאס בארץ ובחו"ל ובכך סייעה לפעילות טרור. למעצרים קדמו שנתיים במהלכן נאספו ראיות כנגד השייח וחבריו, ביניהן ציתותים ללמעלה ממאה אלף שיחות טלפון שבהן נשמע השייח משוחח עם מנהיגי דת בארץ ובעולם, ובהם מנהיגים שבחלקם נקשר שמם לפעילות ותמיכה בטרור.
בסיום גל המעצרים הגדול נותרו בידי כוחות הביטחון חמישה עצורים: ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח; המנהל האדמיניסטרטיבי של "המוסד לסיוע הומניטרי" של התנועה, מחמוד מחאג'נה ("אבו סמרה"); ראש עיריית אום אל פאחם לשעבר, סלימאן אגבריה; עוזרו האישי של סלאח, תאופיק מחאג'נה, ויו"ר הדירקטוריון של המוסד לסיוע הומניטרי, נאצר אגבריה. בחודש יוני 2003 הוגש כתב האישום החמור נגדם.
הם נאשמו בשורה ארוכה של עבירות לפי חוק העונשין, הפקודה למניעת טרור, תקנות ההגנה לשעת חירום והחוק לאיסור הלבנת הון, ובכלל זה חברות בארגון טרוריסטי, מסירת ידיעות לאויב, מגע עם סוכן חוץ, קשירת קשר לביצוע פשע, חברות בהתאגדות בלתי מותרת, ביצוע שירות עבור התאגדות בלתי מותרת, הלבנת הון, עשיית פעולה ברכוש אסור ורישום כוזב במסמכי תאגיד. השייח' ראאד סלאח ואבו סמרה נאשמים, בין היתר, במגע עם סוכן של המודיעין האיראני שפועל בלבנון. סלימאן אגבריה נאשם במגע עם סוכן חוץ ובשיבוש מהלכי משפט.
אנשי הביטחון שקדו על איסוף מידע מודיעיני על השייח' סלאח ואנשיו. השייח' עצמו נחקר מספר פעמים בעבר בחשד שהסית והטיף נגד ישראל. הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שבראשו עומד השייח' סלאח, הקצין והלך בשנים האחרונות, לעומת הפלג הדרומי של התנועה, בראשות שייח עבדאללה נימר דרוויש, שנחשב מתון יותר. מנהיגי התנועה עלו על מסלול התנגשות עם הרשויות בישראל.
בינואר 2002 הוציא משרד הפנים צו נגד יציאתו מהארץ של השייח' סלאח, בעקבות חומר מודיעיני שהציגו אנשי השב"כ בפני שר הפנים דאז, אלי ישי. שופטי בג"ץ דחו את עתירתו של סלאח נגד איסור היציאה מהארץ.
בספטמבר 2002 התעוררה סערה בעקבות דברים שנאמרו בכינוס השנתי של הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית. הכנס נפתח בדקת דומייה לזכר ה"שאהידים", והשייח' סלאח אמר בו, בין היתר: "היזהרו לכם היהודים, חשפנו את המזימה שלכם לפגוע בקודשי האיסלאם". בעקבות הדברים דרש ח"כ בנימין נתניהו להוציא את התנועה האיסלמית מחוץ לחוק.