חדש: תעודה למורה על הישגיו
החל משנת הלימודים הבאה יקבלו גם המורים גיליון הערכה ובו מדדים מספריים בין 1 ל-5 על תפקודם. הקריטריונים: אמינות, משמעת, חריצות, עמידה מול כיתה ויכולת לתקשר עם ילדים וקולגות. מורה שיקבל ציון חלש לאורך זמן עלול לאבד את עבודתו
עכשיו גם למורים יש סיבה לחשוש מתעודות השליש: משרד החינוך הודיע היום (ב') כי החל משנת הלימודים הבאה (תשס"ו), וכחלק מיישום מסקנות ועדת דברת, יקבל כל מורה תעודה על הישגיו. תעודה עם "ציונים" גרועים לאורך תקופה, עלולה להביא לפיטורי המורה ו"תעודה" טובה, תוכל לסייע בקידומו.
גיליון ההערכה ילווה כל מורה לאורך שנות עבודתו, מבית ספר לבית ספר, למעט במקרים שיש פגיעה בצנעת הפרט. הצעד מוסיף סמכות למנהלי בתי הספר, או בכיר בהנהל מטעמו, שימלאו את חוות הדעת, מדי שנה ולאחר קיום שיחת משוב תקופתית עם המורה.
בגיליון ההערכה יצוינו כ-30 קריטריונים שיקבלו דירוג מספרי של 1 עד 5, וגם פירוט בכתב. הקריטריונים בין היתר יהיו: אמינות, משמעת, חריצות, יכולת להנחיל חומרים, לעמוד מול כיתה, הישגים, יחסי אנוש - היכולת לתקשר עם ילדים ועם מורים אחרים, כושר עמידה בלחצים, יכולת להנהיג וגם כושר הבעה בכתב ובעל פה.
גיליון ההערכה מתבסס על טפסים קיימים של שירות המדינה תוך התאמתם לעובדי הוראה.
"המורים ממלאים על התלמידים חוות דעת פעמיים בשנה בתעודות ואין סיבה שלא ימלאו חוות דעת גם על המורים", אמר מנחם כהן, סמנכ"ל כוח אדם במשרד החינוך. "כל עובדי המדינה והשירות הציבורי מקבלים הערכות פעם או פעמיים בשנה. כיום מורה יכול לעבוד 30 או 40 שנה מבלי לקבל הערכות. הרוב המוחלט של התיקים האישיים של המורים ריקים וזה עזר לרבים להתחמק מביקורת. ככה יהיה מדד כל שנה, אם לקדם מורה או אם להשתחרר ממנו".
לדברי כהן, ארגוני המורים אינם רואים בעין יפה את ההחלטה החדשה, טענה כי הדבר יכול להוות כלי להתנכלות אישית של המנהל. "המורים מתנגדים לזה שפעם בשנה יבדקו איך הם עובדים מול כיתה וכו'. זה ישרת מורים טובים בקידום. אבל אם מורה לא יכול לבטא עצמו בכתב במחברות של התלמידים או על הלוח, הוא לא יכול להיות מורה".
כהן ציין כי המנהלים ימלאו את חוות הדעת כיוון שהם מכירים את המורים הכי טוב. "מנהלים יכולים גם לתקן הערה מדי שנה. מנהל אמור להעריך את העובדים שלו בדיוק כמו שזה נעשה בשירות ציבורי".
"נזכרו לאכוף את החוק"
באופן רשמי, במידה לא מועטה של ציניות, מברכים ארגוני המורים על הצעד אך מנצלים את ההודעה לתקוף את משרד החינוך ואת העומדת בראשו, השרה לימור לבנת.
ארגון המורים העל יסודיים מסר בתגובה: "שרת החינוך מכריזה קבל עם ועדה שסוף סוף החליטה לכבד את החוק, לפיו חובתה של המדינה לפקח על עבודת בתי הספר ועבודת המורים. אם דברים אלה לא נעשו עד כה, זהו כישלון נוסף של השרה.
"באשר להערכת המורים - היא חייבת להיעשות על ידי יותר מאלף מפקחים. השרה בהודעה מאשימה את מפקחי משרד החינוך והמנהלים שאינם ממלאים את תפקידם והיא זאת שעומדת ארבע שנים בראש המערכת ואחראית מיניסטריאלית לתפקודה. אנו לא חוששים מביקורת ופיקוח כי אנו עושים עבודתינו נאמנה ובמקצועיות".