"שימוש בסוס טרויאני אינו חוקי"
עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט: "כאשר סוס טרויאני מותקן במחשבים ללא ידיעת בעליהם, מדובר בהפרה, לכאורה, של חוק האזנות הסתר, חוק המחשבים, חוק עוולות מסחריות, חוק העונשין ועוד
"אינני מכיר את פרטי הפרשה הספציפית הזו, אך באופן כללי, שימוש בתוכנת סוס טרויאני אינו חוקי מהשלב בו הכלי מותקן במחשבים ללא ידיעת בעליהם", אומר עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט, "פעולה זו מפרה לכאורה שורה של עבירות, ובהן האזנת סתר אסורה. מחשבים בארגון מחליפים ביניהם מידע באמצעות דואר אלקטרוני והרשת. ההאזנה לתקשורת הזו אסורה לפי חוק האזנות הסתר.
עוד בפרשת הסוס הטרויאני:
- פרשת הסוס הטרויאני - סיקור נרחב ב-ynet
- הותר לפרסום: פרשת ריגול במחשבי החברות הגדולות במשק
- המזמינים: מפלאפון ועד יס, אלו החברות החשודות
- החוקרים: אלה החוקרים הפרטיים המעורבים בפרשה
- אמנון ז'קונט ל-ynet: "הסיוט נגמר"
- "מודיעין עסקי הוא חלק מהחיים במשרדי הפרסום"
- יום הכיפורים של אבטחת המידע
- תדהמה בספורט: נעצר סגן נשיא מכבי חיפה
"כמו כן, מדובר בעבירה לכאורה על פי חוק המחשבים שעונשה המרבי שלוש שנות מאסר. אם החדירה לרשת באמצעות סוס טרויאני בוצעה לצורך ביצוע עבירה נוספת, כפי שאולי ניתן לטעון במקרה הזה, העונש המרבי גדל לחמש שנות מאסר. ייתכן גם שבמקרה האחרון ניתן לטעון לפגיעה בפרטיות על פי חוק הגנת הפרטיות, האוסר על התחקות אחר אדם שעלולה להטרידו.
"החוק גם אוסר על העתקת כתב שלא נועד לפרסום, ועל אף שהוא נועד להגן על אנשים בשר ודם ולא על תאגידים, פסק דין אחד לפחות הקנה את ההגנה הזו גם לחברות.. כמובן שגם משתמשי המחשב הפרטיים הם אנשים בשר ודם, כך שבוודאי פרטיותם נפגעת.
"עוולה אפשרית נוספת היא גזל של סוד מסחרי שהוא עוולה על פי חוק עוולות מסחרות, אשר ניתן לפסוק בגינה סכום מרבי של 100 אלף שקלים ללא הוכחת נזק.
האם מדובר בגניבה?
"שאלה מעניינת היא אם אפשר להחיל במקרה זה עבירה של גניבה. לפי ההוראות של חוק העונשין, גניבה מתבצעת כאשר אדם נושא ונוטל דבר במטרה לשלול אותו שלילה של קבע. במקרה זה, לא נשללת אחזקת המידע מהאדם שסבל מהריגול העסקי. לכן, לפחות במקרה אחד, סרב בית המשפט המחוזי בת"א להרשיע זוג רופאים שגנבו עותק דיגיטלי של בחינת הסמכה ברפואה, והם לא הורשעו בגניבה אלא על הפרה של סעיף אחר בחוק העונשין.
"ניתן אולי לטעון כי בפרשה מעורב ניסיון תרמית, מאחר והתקליטור נמסר לחברות אחריהן ריגלו בנימוק כי הוא מיועד לצרכים עסקיים. בהקשר זה, יש לברר אם החוקרים שנעצרו היו מודעים לכך שהתקליטור החיל את הסוס הטרויאני. בנסיבות האלה עשויה לעלות טענה של קבלת דבר במרמה. גם אם לא מדובר במרמה, ייתכן כי זו עבירה של קבלת דבר בתחבולה או ניצול מכוון של טעות הזולת, אשר גם דינה מאסר".
החשיבות של הגנה על מאגרי מידע
עו"ד רביה מציין כי הפרשה האחרונה שבה ומדגישה את החשיבות הקריטית של הגנה על מאגרי מידע בארגונים ברמה הטכנולוגית והמשפטית, ומעידה על התחכום הרב של עברייני המחשב. אם, אמנם, יתברר כי יש אמת בחשדות נגד העצורים, יש להדגיש את הפרופיל הייחודי לעברייני מחשבים, השונים לחלוטין מעבריינים אחרים.
"אם היקף המעשים הוא כפי שטוענת המשטרה, עלינו להיות מאוד מודאגים מהמחשבה כמה עבירות דומות מתבצעות ולא נחשפות. לעתים, כאשר מוגשות תביעות על פגיעה במאגר מידע, הדבר נעשה לאחר שהסוסים כבר ברחו מהאורווה והמידע נגנב. נכון לקבוע הגנות נוספות בחוק כדי להרתיע עבריינים פוטנציאלים".