חברה מקסיקנית תשקיע 100 מיליון דולר בתמנע
חברת אהמסה התחייבה להעסיק 700 עובדים עד סוף 2006, במסגרת הפיילוט לחידוש כריית הנחושת באתר
החברה המקסיקנית אהמסה תשקיע כ-100 מיליון דולר בפרוייקט הפיילוט לחידוש כריית הנחושת בתמנע. זאת, כחלק מביצוע "הסכם תגלית" עליו חתמה עם הממשלה. ההסכם יהיה תקף במשך שנה וחצי. החברה התחייבה גם להעסיק 700 עובדים עד סוף שנת 2006, כולם עובדים ישראלים שחלקם יוכשרו על-ידי החברה לעבודות כרייה.
"זה יביא תנופה עצומה לכל אזור הערבה" אומר אודי גת, יו"ר המועצה האזורית חבל אילות. "הכרייה תחל תוך שנה" - הסביר גת. "מדובר בחברה ממשלתית שהופרטה לפני תשע שנים, ועוסקת בכרייה של ברזל ופחם וגם מפיקה מוצרים".
גת שב מסיור בן שבוע במקסיקו, עימו נסעו דורית בנט, מנהלת היחידה לאיכות הסביבה של חבל אילות, ואמנון שמעוני, מנהל הפרוייקטים של המועצה. הם נסעו כדי לצפות מקרוב בתהליך הכרייה, כשלנגד עיניהם נושא איכות הסביבה.
"לא נתפשר על איכות הסביבה", אמר גת. לדבריו, חברת אהמסה קיבלה פרס מהאו"ם בזכות שמירה על איכות הסביבה. החברה המקסיקנית הקימה בישראל חברה ישראלית. היא שכרה את שירותיו של יוסי שניר, לשעבר מנכ"ל רכבת ישראל - ואת שירותיו של יצחק גורן, לשעבר מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה.
בתמנע נמצאים זה כמה חודשים גיאולוגים ומהנדסים, שבודקים את ההיבטים הפיזיים והטכניים של חידוש הכרייה.
כריית הנחושת במכרות תמנע הופסקה בשנות ה-80, לאחר שמחירי הנחושת צנחו בעקבות המעבר לשימוש בסיבים אופטיים. בשנים האחרונות עלה מחיר הנחושת. החברה המקסיקנית החליטה לחדש את הכרייה, כדי לנצל את המשאבים שמצויים באדמת תמנע.
"החברה הציגה בפנינו בשקיפות מלאה את כל תהליך הכרייה במקסיקו, כולל ביקור ב'חצר האחורית'" - סיפרה בנט. "במשך 9 השנים האחרונות הם השקיעו 300 מיליון דולר בשמירה על איכות הסביבה ובשיפור מתקני הכרייה. מבחינת השפעה על הסביבה - עיקר הבעיה נמצאת בהליך הפקת הנחושת ולא בכרייה, שתתבצע במכרות סגורים".
לגבי תהליך הפקת הנחושת סיפרה בנט, כי הוא כרוך בשימוש בחומצה גופרתית שתמוחזר בתום התהליך. "אנחנו צריכים לוודא שלא תהיה פליטה של אדים בתהליך ההפקה ושהחומרים לא יגיעו לאדמה. באהמסה הציגו לנו טכנולוגיות ופתרונות ישימים לנושא הזה".
מכיוון שמכרות הנחושת יהיו תת קרקעיים, מתכוונת המועצה האזורית חבל אילות להקים על פני האדמה אטרקציות תיירותיות.
אהמסה שכרה מבנים ושטח ממפעלי תמנע שכיום מייצרים את גופרת הנחושת. אם כריית הניסיון תעלה יפה, היא תחכור את השטח ממינהל מקרקעי ישראל.
בנט העריכה כי כריית הניסיון של החברה המקסיקנית יכולה להשליך על כל ענף הכרייה בישראל. "כיום כל הכרייה בישראל של פוספטים ומינרלים נעשית בשטח הפתוח" - הסבירה. "אם יתברר, בעקבות הפיילוט של אהמסה, שכרייה סגורה כדאית וטובה לסביבה - יתכן שנדרוש מכל החברות לעבור לכרייה סגורה".