האם האיחוד האירופי שם את צירוף טורקיה במקפיא?
המשבר שפקד את האיחוד האירופי לאחר דחיית החוקה נותן את אותותיו: טיוטת הצהרת הסיכום של פגישת שרי החוץ בסוף השבוע הקרוב לא כוללת, לראשונה זה כמה שנים, פסקה בנושא צירופה של טורקיה. ובינתיים גם דנמרק אותתה על אפשרות שתבטל את משאל העם על החוקה
סוגיית צירופה של טורקיה ומדינות אחרות לאיחוד האירופי לא תוזכר בהצהרת הסיכום של פגישת שרי החוץ של האיחוד בסוף השבוע, כך גילו היום (שני) דיפלומטים אירופים.
דיפלומטים אירופים אישרו שמספר פסקאות שעסקו בצירופה של טורקיה ומדינות אחרות לאיחוד הוצאו מטיוטה של הצהרת הסיכום על פי הנחיה של שרים ממדינות האיחוד.
תהיה זו הפעם הראשונה מזה מספר שנים שסוגיית צירופה של טורקיה לא מוזכרת מהצהרת סיכום של פגישה רמת רדג של האיחוד. הסיבה לכך טמונה ככל הנראה במשבר שפוקד בימים אלה את האיחוד האירופי לאחר כישלון משאלי העם על החוקה בצרפת ובהולנד, וההחלטה הבריטית להקפיא את המשאל בממלכה. גם דנמרק אותתה היום כי היא עשויה לבטל את המשאל. שר החוץ שלה, פר סטיג מולר, ציין כי סקרים אחרונים הראו סחף לטובת מתנגדי החוקה.
בפגישתם האחרונה בדצמבר, הצהירו שרי האיחוד על כוונתם להמשיך ולפעול לצירופה של טורקיה לאיחוד, וקבעו את ה-3 באוקטובר כתאריך לפתיחת שיחות רשמיות בנושא, אולם התנו זאת בהתחייבותה של אנקרה להשלים את יישומן של מספר רפורמות פוליטיות וכלכליות, כמו גם הכרה דה-פקטו בקפריסין, עימה יש לה סכסוך עמוק.
טיוטת הנוסח של הצהרת הסיכום של הפגישה הצפויה ביום חמישי ושישי לא נוקבת בתאריך הזה וגם לא מתייחסת לסוגיית צירופה של קרואטיה לאיחוד. לפני מספר חודשים הקפיא האיחוד את תהליך צירופה של קרואטיה לגוש המדינות בשל חוסר שיתוף הפעולה שלה עם בית הדין הבינלאומי של האו"ם לפשעי מלחמות הבלקן בהאג.
באירופה אין היום תמימות דעים בסוגיית צירוף טורקיה לאיחוד. הממשלות ברובן תומכות במידה כזו או אחרת במהלך בעוד שבקרב הציבור ישנו חשש רב ממנו. פרשנים ציינו כי אחת הסיבות לדחיה של חוקת האיחוד במשאלי העם האחרונים בצרפת ובהולנד היו החשש בציבור מפני "איסלאמיזיציה" של החברות האירופיות, שממילא אינן חשות בנוח מהגידול המתמשך בשיעור המהגרים המוסלמים הזורמים לאירופה. ישנו גם חשש גדול בקרב הציבור האירופי שעם צירוף טורקיה, יעדיפו חברות ומשקיעים להעביר לשם את מפעליהם נוכח עלויות הייצור והפיתוח הזולות.
ממשלת אוסטריה היא אחת היחידות באיחוד שחורגת מהקו הכללי ומביעה בפומבי את התנגדותה למהלך. שר האוצר של אוסטריה, קארל-היינץ גראסר, אמר אתמול כי חברות של טורקיה באיחוד "תציב דרישות רבות מדי על אירופה". הוא אמר שבעיניו, הדחיה של החוקה בצרפת ובהולנד הן "יריית האזהרה" המעידה על ההתנגדות לצירוף טורקיה.
בטורקיה חוששים שהמשבר שתקף את האיחוד לאחרונה, שגרם לפילוג וחילוקי דעות באשר לאופיה העתידי של אירופה, ישפיע על המהלכים לצירופה. חששם קיבל ביטוי בדברים שאמר לפני כשבוע שר החוץ הספרדי מיגל אנחל מורטינוס שאמר ש"ללא ספק", שתי הדחיות "ישפיעו על מהלכים להתרחבות האיחוד".