מפגין דתי דקר משתתפים במצעד הגאווה בי-ם
צעיר דתי הצליח לפרוץ לעבר למעלה מ-4,000 הצועדים במצעד הגאווה בירושלים ודקר שלושה משתתפים. ממד"א נמסר שמצבם בינוני וקל. כמאה צעירים חרדים הניפו שלטים "הומוסקסואליות היא לא נורמלית" וניסו לפרוץ לעבר הצועדים. שוטרים ואנשי משמר הגבול חצצו בין הצועדים למפגינים. מנכ"ל הבית הפתוח: הדקירות - תוצאה של הסתת לופוליאנסקי. לפיד: זו התקפה נפשעת
עימות אלים במצעד הגאווה בירושלים: עשרות חרדים התעמתו אמש (יום ה') עם למעלה מ-4,000 הצועדים במצעד הגאווה במרכז ירושלים. צעיר דתי הצליח לפרוץ לעבר הצועדים ודקר שלושה. ממד"א נמסר שמצבם בינוני וקל. המשטרה הצליחה ללכוד את הדוקר. במהלך המצעד נעצרו 13 דתיים וחרדים שניסו להפריע למצעד ולחסום את דרכם של הצועדים.
אילן גור ארי, פראמדיק של מד"א, סיפר ל-ynet: "קראו לי כי היו מהומות והיו דיווחים על דקירות, מצאתי נפגעים במקום. אחד הנפגעים נפצע במרכז בית החזה והשנייה נפצעה פצעים קלים בידה". מבית החולים שערי צדק, לשם פונו הפצועים, נמסר כי מצבה של אחת הנדקרות קל. שני הנדקרים הנוספים פצועים קל עד בינוני. אחד מהם נפצע בחזה והשני בבטן ובחזה. שני הפצועים בינוני-קל יישארו לטיפול בבית החולים שערי צדק.
העימות החל כאשר כמאה צעירים חרדים הגיעו לפינות הרחובות ההסתדרות-בן יהודה וכשהגיע המצעד למקום החלו לנסות לפרוץ תוך קריאות "הומו זה בושה". כוח משטרה ניסה לפזרם בכוח.
החרדים הניפו שלטים שעליהם נכתב: "הומוסקסואליות היא לא נורמלית", "ההומוסקסואליזם אינה מחלה חשוכת מרפא וניתנת לטיפול פסיכולוגי", וכן "הומוסקסואליזם = הרס התא המשפחתי והרס הנאמנות הלאומית". אחת הנשים המפגינות אמרה: "הם ממש חיות, בהמות, גבר אף פעם לא שוכב עם גבר ואישה לא שוכבת עם אישה. זו בושה לעם ישראל, זו ארץ קדושה". הצועדים המשיכו בשלהם ואף הגיבו במחיאות כפיים לכל קריאת נאצה כנגדם. "הומופוביות היא סטייה", הכריז במגפון אחד הצועדים וקבוצת הצועדים חזרה אחריו.
הצועדים הניפו לעבר החרדים שלטים שבהם נכתב "אהבה ללא גבולות", "אורי תתרומם", "מאה אחוז ביסקסואל" וגם "Don`t Worry Be Gay". חלקם הגיעו בתלבושות דראג. בין הכרזות יש גם סיסמאות נגד ההתנתקות והכיבוש.
ח"כ רומן ברונפמן (מרצ-יחד), שנכח במצעד, אמר לנוכחים: "אני מגנה בחריפות כל גילוי האלימות השנאה שבאו לידי ביטוי במצעד היום. הם מוכיחים עד כמה רחוק עוד נצטרך לצעוד על מנת להפוך את ישראל למדינה מתוקנת וסובלנית".
לפיד: זו התקפה נפשעת
מפקד מחוז ירושלים, ניצב אילן פרנקו, סיפר כי למשטרה היה מידע מודעיני מוקדם על נסיונות להפרת הסדר, אך לא על נסיון דקירה. "היה לנו מודיעין על גורמים סמויים שינסו לחבל באירוע אך לא הייתה שום פיסת מידע מוקדמת על דקירות. לקחנו בחשבון שיבואו משתתפים רבים, נערכנו בהתאם. העובדה היא שטיפלנו בכל הנסיונות להפרת הסדר וחוץ מאותה תקרית הכל עבר כראוי". ניצב פרנקו הוסיף כי במקום היו 800 שוטרים, בהם שוטרים סמויים, פרשים ומסוק משטרתי. להערכתו מספר הצועדים נאמד בכארבעת אלפים עד חמשת אלפים איש.
ניצב פרנקו סיפר כי הדוקר הוא גבר חרדי בן 30 ממרכז הארץ, ללא עבר פלילי ואינו מוכר למשטרה. הוא הועבר לחקירה ובהמשך יוגש נגדו כתב אישום. "לאחר התקרית נמשכה התהלוכה תוך שמירת תיאום עם המארגנים. היו ניסיונות רבים להפרת הסדר וביצענו כ-15 מעצרים כולל הדוקר. אני מקווה שהאירוע שקרה, שהוא אירוע חמור מאד, יהיה האחרון".
רפ"ק מנשה נחום, מפקד תחנת עוז בבירה, לכד את החשוד בדקירה ותיאר את שהתרחש: "הבחנו בבחור בלבוש חרדי רץ ריצת אמוק אל חזית הצועדים. היה לו מבט איום בעיניים. תוך כדי הריצה הוא הניף את היד והתגושש באחד הצועדים, בחור בחולצה לבנה. מספר שוטרים קפצו עליו, אז הבחנו שהוא מחזיק בידו משהו גדול, בתחילה לא הבנו שמדובר בסכין. הבחור שנדקר נשכב על הרצפה. תפסנו את הדוקר. מספר צועדים נוספים החלו להתנפל עליו ושמרנו עליו כדי שהאחרים לא יפגעו בו".
שוטר נוסף שהבחין בדוקר, תיאר אף הוא את שהתרחש: "לא ראיתי את הדקירה, רק שמעתי צעקות. הסתובבתי וקלטתי שקרה משהו, ראיתי בחור חרדי משתולל וראיתי את הצועדים קופצים עליו עם דגלים. הלכתי להגן עליו. חשבתי שהצועדים רוצים לפגוע בו ואז התברר שיש לו סכין ביד. ראיתי אותו רוצה לדחוף את הסכין קדימה לעבר הצועדים ואז אחזתי בו בחוזקה ותפסתי לו את הסכין והוצאתי אותה מידו".
יו"ר שינוי, יוסף לפיד, כינה את האירועים "ההתקפה נפשעת" ואמר כי הם "תוצאה של ההסתה הפרועה של רבנים וראשי הציבור החרדי נגד מי ששונה מהם ואינו חי על פי תורתם". לדבריו, "החרדים צריכים להיות מעוניינים יותר מכל ציבור אחר שאיש לא ירדוף אדם בגלל דרך חייו".
שר הפנים, אופיר פז-פינס גינה את האירועים. "העובדה שבניגוד לשנים קודמות הסתיים המצעד בפצועים מחייבת את עיריית ירושלים בחשבון נפש נוכח התנהלותה טרם המצעד, שהיה בה כדי להוסיף לשמן למדורת הדה-לגיטמציה למצעד ולמשתתפיו", אמר.
מנכ"ל "הבית הפתוח", חגי אלעד, התייחס לאירועים ואמר כי "הדקירות שגרמו לפציעתם של שלושה מהצועדים הן תוצאה ישירה של ההסתה שהתנהלה בשבועות האחרונים נגד הקהילה ההומו-לסבית". לדבריו, "זוהי איננה הפעם הראשונה בה אנו רואים כיצד ההסתה בישראל מובילה לאלימות פיזית, המתחילה אצל ראש העירייה, אורי לופוליאנסקי ושותפיו".
אלפי משתתפים מילאו בתחילת המצעד את מדרחוב בן יהודה במרכז העיר, כמעט עד אפס מקום. המשתתפים נושאים דגלים ובלונים בשלל צבעי הקשת. רוב הצועדים, כמה מאות, הגיעו מירושלים, אך גם ממקומות אחרים בארץ. גם השנה עטו הצועדים תלבושות בצבעי הקשת, כצבעי דגל הקהילה ההומו-לסבית. זה קרה לאחר שבית המשפט המחוזי בעיר חייב את ראש העיר, אורי לופוליאנסקי, לאפשר את קיום המצעד ואף חייבו לשלם מכיסו להומואים.
יניב ויצמן מארגון הנוער הגאה הגיע מתל-אביב להשתתף במצעד, "באנו להפגין הזדהות עם ירושלים, להיות פה, להביע תמיכה. התגובה של ראש העיר רק מגבירה את חשיבות הצעדה".
אביחי מוליאן מירושלים אמר: "חשוב גם בעיר חשוכה כמו זו, להראות שיש ציבור ליבראלי ונאור. העיר הזו מלאה ביהודים דתיים, פנאטיים ובשליש ערבים. ציבור חילוני ליבראלי הוא מיעוט קטן כאן. באנו לכאן לתמוך בו".
"רצינו להראות שזו גם העיר שלנו"
מנכ"ל הבית הפתוח, חגי אלעד, אומר שלא הייתה כל התלבטות בנוגע לקיומו של המצעד על רקע האלימות הקשורה בתוכנית ההתנתקות "המצעד מתרחש ביוני מדי שנה בערים רבות ברחבי העולם. אנחנו בעצמנו החלטנו לבטל השנה את המצעד הבינלאומי שאמור היה להתקיים באוגוסט בגלל תוכנית ההתנתקות ולדחות אותו בשנה, כך שאי אפשר לומר שאנו לא מתחשבים. השארנו רק את המצעד המקומי המתרחש מדי שנה והוא מבחינתנו בגדר אי של שפיות בתוך הסערה שמסביב".
היועץ המשפטי של הבית הפתוח, יעקב בן-שמש, אמר: "אנחנו רוצים להראות שזו גם העיר שלנו ואפשר לחיות כאן את חיינו. חשוב שהציבור ההומו-לסבי יממש בפועל את הזכות שבית המשפט אמר שיש לו". בן-שמש הגיש את העתירה נגד ראש העיר לופוליאנסקי, שאיפשרה את קיום המצעד.
לדבריו, "בהתנגדות כמו שנתקלנו השנה לא נתקלנו בשנים קודמות. הניצחון בעתירה הופך את המצעד ליותר מלחיץ, כי יש הרבה ציפיות. המדינה נמצאת בלחץ גדול עם כל חסימות הכבישים והאלימות, אבל המסר שלנו הוא לאיחוד ולא לאלימות, אנחנו לא מבקשים להוסיף שמן למדורה, אלא להיפך המסר שלנו הוא מסר של שוויון זכויות. אין לנו כוונה ללבות יצרים".
אחת החוגגות, מעיין עמיעזר, הסבירה שעבורה המצעד הוא חגיגה לדמוקרטיה "אני צועדת כדי לחגוג את הדמוקרטיה. הזמנתי יותר חברים סטרייטים מאשר חברים מהקהילה. אני חושבת שכל מי שצביונה של ירושלים חשוב לו, צריך לצעוד איתנו. אנחנו רוצים לחגוג את השונות שבנו. לדעתי, זה מאד חשוב שהמערכת המשפטית הוכיחה שיש שוויון גם בירושלים".