חריקת שיניים: הסימנים, הסיבות ושלושה פתרונות
אתם קמים בבוקר עם לסת כואבת? כתרים נשברים לכם על ימין ועל שמאל? השיניים מתלוננות על שחיקה? משהו כנראה חורק אצלכם שם בפה, וכדאי לעצור את זה בזמן
למה זה קורה
חריקת שיניים שייכת לתופעה בשם "ברוקסיזם", המאופיינת בפעילות שרירית לא רצונית במערכת הלעיסה, שאינה משמשת למטרה תפקודית (אכילה, דיבור וכו').
מדובר בשתי תופעות: האחת אופיינית לשעות הערות והשנייה לזמן השינה. כ-60% מהאנשים מבצעים ברוקסיזם ברמה נורמלית ולא מזיקה בלילה, אך אצל כ-10% מהם התופעה הופכת לאגרסיבית כתוצאה מנטילת תרופות או ממצבי מתח.
חריקת שיניים במהלך השינה גורמת לפגיעה חמורה בשיניים שהולכות ונשחקות, לשבירה של כתרים וסתימות ולכאבי פנים ולסתות המורגשים בעיקר ביקיצה.
התקף של ברוקסיזם לילי נמשך בין 10 ל-15 שניות בלבד, אבל במקרים הקשים מתרחש פעמים רבות בכל לילה. הברוקסיזם היומי נובע מלחץ נפשי ומתבטא בעיקר בהידוק הלסתות ולא בחריקה של ממש. הנזקים הנלווים הם שברים של כתרים וכן כאבי ראש.
הנשק הקונבנציונלי
אין תרופה שמונעת לחלוטין את הברוקסיזם. מכיוון שמחקרים הראו כי קיים קשר בין חומרת הבעיה למתח נפשי, לסובלים מהתופעה מציעים לתרגל שיטות הרפיה שונות כמו היפנוזה עצמית.
לחורקים בשינה מוצע סד לילה שמתפקד כמגן שיניים. זהו מתקן עשוי פלסטיק המזכיר פלטה ליישור שיניים של ילדים, איתו ישנים. הסד מפריע להפעלת כוח רב בחריקה ובכך מפחית את עוצמתה.
לסובלים מברוקסיזם יומי מומלץ לאמץ הרגל חלופי שמקשה על הידוק הלסתות: בזמנים שהלסת לא נמצאת בפעילות של דיבור או לעיסה, מניחים את קצה הלשון על החיך העליון, צמוד לשיניים הקדמיות (כמו בעת שאומרים "אן" ארוך), כדי למנוע מהשיניים להיפגש.
צמחי מרפא
- חליטות. קמומיל (בבונג), מליסה ולבנדר ידועים בהשפעתם המרגיעה על מערכת העצבים המרכזית. חלטו כפית או שתיים של עלים בכוס מים רותחים ושתו כמה פעמים ביום.
- תזונה. אכלו דייסת קוואקר בבוקר כדי להרגיע את כאב הלסת שנגרם בלילה. במהלך היום נשנשו ירקות כתומים וירוקים, שנחשבים מרגיעים, וכן שורש פטרוזיליה הידוע כמפחית עצבנות ומתח. ניתן לאכול אותו בשלמותו (לאחר שבושל במים רותחים והתרכך) או לחתוך ממנו פיסות ולהוסיף לסלט או לתה.
- שמנים אתריים. להפחתת המתח והרפיית האזור יכולים לסייע שמנים מחממים וממריצים כמו קינמון או רוזמרין, ושמן לבנדר שנחשב מרגיע ומפחית עצבים. טבלו את קצות האצבעות בשמן ועסו את הלחיים. אפשר לעשות זאת גם על ידי תיפוף מהיר של קצות האצבעות, פעולה משחררת ומרפה בפני עצמה.
רפואה סינית
קרבו את האמה והקמיצה זו לזו ועסו את המקום במעגלים. העיסוי ימתן את המתח בשרירי הפנים ובמפרק הלסת ויאזן את מערכת העיכול, שזקוקה להרפיה מהמחשבות המטרידות.
נקודה נוספת שיכולה לסייע בהפחתת הלחץ והמתח שהצטברו באזור הפה, הלחיים והלסת, נמצאת בין הגבות: לחצו עליה באגודל ובצעו תשעה סיבובים בכיוון השעון.
ייעוץ מקצועי: ד"ר אפרים וינוקור, מנהל המרפאה לכאבי פנים, לסתות והפרעות במערכת הלעיסה בביה"ס לרפואת שיניים באוניברסיטת ת"א; ד"ר נאווה בויום, מומחית לרפואה טבעית; זילי אורבך, רוקחת טבעית; סיני הראל, מורה לצ'י-קונג מקמפוס ברושים, ביה"ס להסמכת-הכשרת מטפלים, מועדון הספורט, אוניברסיטת ת"א.