סנדוויצ'ים בריאים - לא רק לבי"ס
בתקופת החום המעיק, שבה לאף אחד אין כוח לבשל ולאיש אין חשק לאכול, כריכים, הם פתרון מדליק לארוחה קיצית. פיליס גלזר מסבירה איך להכין כריכים, שמלבד היותם טעימים, גם מאוד בריאים
מעבר להיותו ארוחת הצהריים של תלמידי בית-הספר, סנדוויץ', הלא הוא כריך, יכול להיות פתרון מדליק לארוחת צהרים או ערב, אם מתייחסים אליו עם קצת דמיון וכבוד, ומקנים לו ערך תזונתי.
נקודת המוצא חייבת להיות לחם טרי ומעניין מאיכות טובה, למרות שהוא יקר יותר מלחם רגיל. לחמים מיוחדים ובעלי אופי מוסיפים דגנים מגוונים לתפריט היומי שלנו, ומקנים את הערך המוסף המבוקש לכריך האידאלי.
טיפים לכריכים טובים ובריאים
- כדאי להימנע משימוש במיונז בחודשי הקיץ, אלא אם דואגים להחזיר מיד את הצנצנת למקרר ולאכול את הכריך בהקדם האפשרי. במקום מיונז אפשר למרוח שמן זית וכמה טיפות חומץ בלסמי או חרדל דיז'ון (אם אוהבים).
- רבים מתפתים לרכוש בשרים מעושנים בקיץ, כמו סלמי, או פסטרמה עוף או הודו. למרות שהם טעימים, הם מתקלקלים במהירות רבה.
- יש מוצרים טבעיים שיכולים להעלות את הכריך הפשוט דרגה, כמו עגבניות מיובשות בשמן זית, אנטיפסטו (ירקות כבושים), או פסטו כוסברה או בזיליקום. אפשר לשמור אותם במקרר, לסנן את העגבניות או הירקות הכבושים ולשלב אותם ביצירתיות עם גבינות טעימות ו/או טופו.
- אם יש לכם עלי טרגון, בזיליקום (ריחן) או אורגנו בגינה או בעציץ, הם יוסיפו רבות לטעם הכריך שלכם. אם משתמשים בגבינות רכות, כמו גבינת עיזים, גבינת שמנת או גבינה לבנה, ערבבו איתן עשב תיבול קצוץ או שניים.
- אם אתם לא משתמשים בלחם בכמויות, בקשו מהמאפייה לפרוס לכם כיכר או שניים של לחמים שונים והקפיאו אותם. כדאי מאוד לעטוף אותם היטב כדי למנוע התייבשות ו"כוויות קור". כדאי לזכור רק שככל ששומרים לחם, אפילו במקפיא, הוא מאבד הן מטעמו והן מערכו התזונתי.
דברים שאפשר לשים בכריך
- טופו במרינדה, רוקט ואנדיב - שורים פרוסות של טופו בשמן זית, שום ועשבי תיבול טריים או מיובשים. מוסיפים מלח לפי הטעם (אפשר לשמור טופו במרינדה מספר ימים במקרר. להפוך מדי פעם). מורחים לחם בחרדל דיז'ון עם גרעינים, שכבת טופו, עלי רוקט ואנדיב. מתבלים בכמה טיפות חומץ בלסמי (אם רוצים).
- טחינה, מלפפון, נבטים וצנוברים - מכינים לבד את ממרח הטחינה (במקום להשתמש בסלט טחינה עם חומר משמר): מערבבים טחינה גולמית עם כמות שווה של מים רותחים, שום ומיץ לימון. מוסיפים עלי זעתר טריים, פטרוזיליה, שמיר או אורגנו. מורחים על לחם קלוי או בפיתה מקמח מלא מחומם, ומוסיפים פרוסות מלפפון (לא מקולף) או חמוצים תוצרת בית, נבטי אלפלפה וצנוברים קצוצים. מוסיפים פרוסות עגבניות שרי (אם רוצים).
- גבינת מוצרלה וירקות כבושים - אפשר להשתמש במוצרלה רגילה או מעושנת, או בפרוסות גבינת עיזים או כבשים קשה כמו "פייסה". מורחים לחם עם חרדל דיז'ון או פסטו מוכן, מוסיפים גבינה וירקות כבושים או זיתים פרוסים. מוסיפים עוד פרוסת לחם אם רוצים וקולים בטוסטר אובן עד שהגבינה מתרככת (אפשר כמה שניות במיקרוגל).
- קוטג', פטרוזיליה וזרעים - על לחם פומפרניקל או כפרי, מורחים תערובת של קוטג' ופטרוזיליה, טימין או זעתר קצוץ ומעט בצל ירוק. מפזרים מלמעלה זרעי שומשום, חמניות ו/או פשתן קלוי.
- גבינת "טוב טעם", אגוזי קשיו וכוסברה - מערבבים גבינה עם מספיק יוגורט לממרח. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה ואגוזי קשיו קלויים וקצוצים. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס ומורחים על לחם או בייגל קלוי.
כריך גבינת עזים פתוח
החומרים (6-4 מנות):
1/2 כיכר לחם חיטה מלאה, מאיכות טובה, פרוס
250 גרם גבינת עיזים, כמו "פרומעז", פרוסה
8-6 עגבניות מיובשות בשמן זית, פרוסות דק
עלים מ-2 גבעולי בזיליקום, קצוצים
1 כף שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
אופן ההכנה:
- קולים את פרוסות הלחם (2 לכל מנה). מערבבים גבינת עזים ובזיליקום ומורחים על הלחם (שומרים כמה עלים שלמים לקישוט). מערבבים שמן וחומץ ויוצקים כמה טיפות על כל פרוסה. מקשטים בעלי בזיליקום שלמים ומגישים.
- גיוון: משתמשים בגבינת מסקרפונה איטלקית או גבינת ריקוטה. לא קולים את הלחם, אלא מניחים את הפרוסות על דף אפייה מרופד בנייר פרגמנט. מורחים בגבינה ומניחים עגבניות, עלי בזיליקום שלמים, שמן זית וחומץ. אופים בתנור מחומם לחום בינוני נמוך (160 מעלות) 10-8 דקות או עד שהכל מחומם. מגישים חמימים.
גם ארוחת בית-ספר
צילום: אביגיל עוזי
וגם פתרון מדליק לארוחה קיצית
צילום: שלום בר טל
מומלצים