רק היום: סיור שווקים בצפון
השווקים הססגוניים בכפרים ובערים בצפון הארץ מציעים הכל - משרוך נעל וראש של פרימוס ועד דג לוקוס וספה לסלון. בין הבסטות תמיד יסתתר כוך קטן עם חומוס מצוין
שוק תרשיחא | כפר יסיף | שוק עראבה | עכו העתיקה | |||
דליית אל-כרמל | פשפשים בחיפה | ואדי ניסנאס | שוק תלפיות | |||
שוק נצרת | נצרת עילית | בית-שאן |
בין הרים ובין גבעות ובין שפע האטרקציות שמציע הצפון למטיילי החג, נמצאים גם השווקים הרבים. זו ההזדמנות להצטייד בפירות ובירקות טריים ובחריץ גבינה שמן להמשך הטיול, ולפגוש תוך כדי את תושבי המקום. חלק מהשווקים פתוחים כל השבוע, חלקם רק בימים מסוימים.
שוק השבת בתרשיחא (ליד מעלות, על כביש 89, צפת-נהריה) מחדש את המסורת הגלילית הוותיקה של שווקים שנערכו בכפרים במהלך ימות השבוע, עד שריכזו אותם ליום אחד במקום אחד. מדי שבת, כבר בשעות הבוקר המוקדמות, רוחש השוק פעילות הנמשכת עד לשעות אחר-הצהריים, בתוך בליל שפות - ערבית, עברית ורוסית.
השוק מושך אליו בעיקר את תושבי האזור, ערבים ויהודים כאחד, וגם את מטיילי סוף השבוע. החגיגה מתחילה בכיכר בכניסה לתרשיחא ונעה במסלול סיבובי בין דוכני בגדים ונעליים, כלי-בית וחומרי ניקוי, פיצוחים, חמוצים ודברי מתיקה. בחלק הפנימי יותר של השוק מתחילה הילולת צבעים וריחות של דוכני ירקות ופירות, זיתים ושמן-זית מבתי הבד בסביבה.
אחרי שממצים את השוק כדאי להמשיך במעלה הרחוב המרכזי של תרשיחא ולהגיע לבית מלאכה של חרש ברזל שמייצר כלי עבודה וכלים אחרים בשיטות ייצור קדומות.
תוצרת חקלאית טרייה ישר מהשדה אפשר להשיג בשוק של יום חמישי בכפר יסיף (על כביש 70, צפון מזרחית לעכו). השוק, המשמש בעיקר את תושבי
הכפר והסביבה הקרובה, נמצא באחד מהרחובות הפנימיים של הכפר. בכניסות אליו מתרכזים דוכני הירקות והפירות, ובמרכזו דוכני בגדים, נעליים, תכשיטים, כלי-בית, חומרי ניקוי ואפילו קלטות.
מבין פירות העונה כדאי ללכת עכשיו על התמרים, הנמכרים כאן בשלל זנים, צבעים וטעמים. חובבי הבישול ימצאו תבלינים וירקות-עלים מסוגים שונים שאי אפשר להשיג בסופרמרקט - חובייזה למשל. לפעמים מגיעה לשוק בדואית מהסביבה שמוכרת לבנה ופיתות טריות.
בתום הסיור חובה להיכנס לאבו-אדהם (כל אחד יפנה אתכם למקום שלו) ולנגב חומוס משובח, ואחר כך לקנח בכנאפה בממתקי אלוואליד.
השוק של עראבה (ליד סחנין, באזור משגב) הפתוח בימים שלישי ושבת, הוא
שוק גלילי אזורי טיפוסי. אל השוק באים תושבי הכפרים מהסביבה המציגים את מרכולתם ואת תוצרתם הטרייה. השוק עמוס בירקות ובפירות בלאדי ובכל טוב גלילי, והכל צבעוני ומגרה חך. אפשר להשיג כאן שמן זית איכותי וסוגים שונים ומשובחים של זיתים.
השיטוט בשוק הססגוני בין סימטאות עכו העתיקה הוא חוויה שתמיד רוצים לחזור אליה. השוק, הפתוח כל השבוע, מתחיל בכיכר פרחי, ליד רחוב סלאח א-דין, וממשיך לאורך רחוב מרקו פולו, לכיוון חאן אל-פראנג'. השפע המוצע למכירה מסחרר חושים. בראש ובראשונה, שללם של הדייגים: סוגים שונים של דגים, סרטנים, דיונונים ושרימפס שזה עתה פירפרו ברשת. אחריהם פירות וירקות ישר מהשדה ומהמטעים, ולא נפקד כמובן מקומם של המתוקים לחג ולכל ימות השנה: מיץ רימונים טרי, בקלאווה, כנאפה.
הסיור בסימטאות מלווה במוסיקה הבוקעת בקולי קולות מדוכני הקלטות
והדיסקים, ומתערבבת בקריאות המוכרים המכריזים על מרכולתם בשלל שפות, מערבית ועד רוסית. אי אפשר שלא לעצור ליד חנות התבלינים של האחים ג'ארחי, שמשפחתם עוסקת כבר כמה דורות בעסקי התבלינים, צמחי המרפא והקפה.
אפשר לקבל כאן עצות בתחום הרפואה העממית ולקנות צמחי מרפא שלוקטו בהרי הגליל - חלקם טריים וחלקם מיובשים.
מי שלא מסיים בחומוס באחת המסעדות הקטנות בשוק, לא מקבל אישור יציאה מעכו. כדאי מאוד לגשת למסעדה של סעיד, ויותר נכון לרוץ לשם, כי המקום מלא משעות הבוקר המוקדמות עד שנגמר החומוס, וזה קורה די מהר. לאחר הארוחה מקנחים בסחלב או במלאבי שקונים באחת העגלות הצבעוניות במקום, ומי שלא יכול בלי עישון נרגילה יכול לעשות את זה באחד מבתי הקפה הקטנים בשוק.
בשוק המפורסם של דליית אל-כרמל, הפתוח כל יום, יש תערובת ססגונית וחיננית של חנויות, וגם מי שלא בא לקנות ירגיש בנוח תוך שיטוט בין החנויות והמוכרים החייכנים, שרבים מהם לבושים בבגד דרוזי מסורתי. השוק הצבעוני והעשיר בניחוחות מציג חנויות שמציעות מגוון פריטים לצד לא מעט מסעדות.
בחנויות תמצאו ביגוד אתני מקומי ומיובא, כלי נחושת, סלים, שטיחים, ענתיקות, דברי אמנות, רפרודוקציות, תמונות ומזכרות לתיירים.
בשנים האחרונות נפתחו בדליית אל-כרמל כמה גלריות המתמחות בעיקר ברפרודוקציות של אמנים מהארץ ומהעולם. הן גם מציעות תמונות מקוריות, ביניהן של אמנים ידועים בארץ כמו ברגנר, קדישמן, רות שלוס ושל האמן הדרוזי עובדיה אלקרא.
שוק הפשפשים בעיר התחתית של חיפה, ברחוב קיבוץ גלויות וסביבתו, הוא שוק קטן וצנוע שאפשר למצוא בו כמעט הכל, בתנאי שהוא מכוסה באבק של
שנים. באחרונה הועבר חלק ממנו לאזור ששופץ ברחובות סמוכים.
במשך השבוע זהו שוק מנומנם ושקט הפועל עד שעות הצהריים בלבד, אך ביום ראשון הופך המקום לשוק תוסס ורוחש פעילות. אפשר למצוא כאן ריהוט משומש, ציוד לבית מיד שנייה, חפצי אמנות קטנים, כלים ישנים וכל מיני מציאות.
השוק של ואדי ניסנאס הוא אחד המקומות שהחיפאים מתגאים בו כמופת של דו-קיום בין התושבים הערבים והיהודים בעיר. זהו גם מקום שהוא מופת לשילוב של אוכל טוב (כמו פלאפל חם וריחני), הווי ותרבות.
השוק, הנמצא ברחוב הוואדי וברחוב יוחנן הקדוש, פתוח כל ימות השבוע.
כבר כשמתקרבים אליו מגרים הריחות הטובים העולים מדוכני הירקות והפירות, מחנויות הקפה הקלוי והטחון ומדוכני הדגים שזה עתה נשלו מהים.
בחנות הירקות הגדולה שבשוק אפשר למצוא מבחר עצום, לפי העונה, של עלי גפן וחובייזה, עלי סיינה (לשון הפר), עילת' (עולש בר), עכוב (עכובית הגלגל), עלי זעתר וערימות של שמיר ופטרוזיליה. אחרי שממלאים את הסלים בירקות ובפירות, אפשר לקנות פיתות טריות מהתנור ודברי מאפה ריחניים במאפיות הקטנות.
לארוחה טובה נכנסים למסעדה של נדימה. נכון, זהו שמה של תושבת הוואדי, שמפעילה את המקום מזה 38 שנה. התפריט מבוסס על מאכלים ערביים, ממולאים למיניהם, מג'דרה וכמובן חומוס ופול.
כאשר הוקם, בשנות ה-40 של המאה הקודמת, נבנה שוק התלפיות של חיפה (הדר הכרמל, רח' סירקין 53) בתוך מבנה מפואר עם חלל פנימי מואר, תקרה שקופה וחזית מעוגלת. כיום לא נותר הרבה מהפאר של העבר, אך עדיין זהו שוק פעיל ושוקק חיים בשני מפלסים.
במפלס התחתון נמכר כל מה שקשור לאוכל, ואילו בעליון המתפורר יש דוכנים
וחנויות לבגדים ולכלי-בית. מאז שתוכנן ועד היום, הצטרף לשוק חלק נכבד מרחוב סירקין הצמוד, והשוק האמיתי והחי עבר בעצם לרחוב. שם תמצאו דוכני פירות, ירקות, חמוצים, דגים ופיצוחים ותמיד תוכלו לקנות תוצרת טרייה מנשים המציעות מבחר עלים ירוקים מתוך סלים שהובאו ישר מן השדה.
המגוון בשוק גדול וניתן למצוא בו משרוך נעל אצל הסנדלר הרוסי, ועד ביצים מאחד מכפרי הגליל. השוק פועל כל יום (מלבד שבת) משעות הבוקר ונסגר ב-16:00 בימים ראשון, שלישי ושישי, ופתוח עד 19:00 בימים שני, רביעי וחמישי.
נצרת היא אחת הערים המיוחדות בארץ, וכמוה גם השוק היפהפה שלה. מה יש בו? נכון יותר לשאול מה אין בו. הכל - ובגדול. ביקור בשוק מזמן מפגש מרתק עם בעלי מלאכה קטנים, כמו מתקן פרימוסים או סנדלר הרכונים על משטח העבודה שלהם כאילו הזמן עצר מלכת, לצדן של נשים מהכפרים בסביבה המציעות תוצרת חקלאית בלאדי. מסביב יש בתי קפה קטנים, חנויות תבלינים שבהן טוחנים קפה ריחני ומאפיות שהריח העולה מהן מסוגל למוטט כל שומר דיאטה. לכל אלה מצטרפים תיירים וצליינים רבים המגיעים לעיר הקדושה לנצרות ומוסיפים לשוק אווירה ססגונית בינלאומית.
השוק (בחלק העליון של רחוב קאזה-נובה המתפצל מרחוב פאולוס השישי שבמרכז העיר) פתוח משעה 08:30 ועד חשיכה בימים שני, שלישי, חמישי ושישי. ברביעי ושבת הוא נסגר מוקדם יותר. ביום ראשון סגור. מידע על השוק ועל נצרת בכלל אפשר לקבל במודיעין של משרד התיירות המקומי - טל' 5705556 - 04, 6573003 - 04.
אחרי ביקור בשוק נצרת כדאי לטפס לנצרת עילית. בשוק העירוני שלה (רחוב
דרך העמק), השוכן במבנה מקורה, יש מגוון מוצרים גדול הכולל כמעט את כל סוגי המזון הטרי והמשומר, כלי בית, מוצרי חשמל, דברי הלבשה והנעלה, צעצועים ואף פריטים מיד שנייה.
הפעילות כאן מתחלקת לפי ימי השבוע: ביום ראשון - ביגוד והנעלה בלבד (18:00-10:00); בשלישי כל הדוכנים פתוחים (18:00-08:00) וכך גם בחמישי (20:00-08:00).
השוק העירוני בבית שאן משרת אך ורק את תושבי המקום, אך בהחלט שווה גיחה. הכל מתנהל כאן בנחת ולצד הקניות משמש המקום גם מקום מפגש חברתי.
בשוק (מרכז העיירה, ליד רחוב ירושלים הבירה) אפשר להשיג מבחר של בגדים ונעליים, כלי-בית, כיסויי מיטה, מגבות וצעצועים. לצד אלה מוצעים כמובן ירקות, פירות, חמוצים, פיצוחים ואפילו תכשיטים פה ושם. פתוח בימים שני וחמישי (19:00-08:00).