הבדואים: "למתנחלים לא עשו מה שעושים לנו"
חבית אבק השרפה של הכפרים הלא-מוכרים בנגב מאיימת להתפוצץ בכל רגע. דיון טעון שהתקיים בהארכת מעצרם של תשעה מעצורי המהומות אתמול הפך בעיני התושבים הבדואים לדוגמה נוספת לקיפוח: "המדינה מתעללת בנו, אי אפשר לומר ש-85 אלף בדואים הם עבריינים"
באולם צפוף ומלא עד אפס מקום התנהל אתמול (ד') בבית משפט השלום בבאר שבע הדיון בהארכת מעצרם של תשעה חשודים שנעצרו אתמול במהומות בכפרים הבדואים הלא-מוכרים. רבים מתושבי הכפרים הגיעו לדיון כדי להביע תמיכה בחבריהם והביאו עמם תחושה מרירה של קיפוח מתמשך ואי-צדק.
"המתנחלים שפונו לפני חודשים ספורים מבתיהם בגוש קטיף זכו לחיבוק, אהדה והזלת דמעות משותפת עם כוחות הביטחון", אמרו אנשי הפורום לדו קיום בנגב. "לא ראינו אתמול שוטרים בוכים ופקחים מתייסרים, אלא קלגסים שבאו לגרש אנשים מאדמת אבותיהם בכוח הזרוע".
מחוץ לבית המשפט עמדו כ-15 מפגינים בדואים מבלי לזוז או לפצות פה. רק השלטים שנשאו עמם דיברו עבורם: "לא לעקירה כן להכרה". בעוד הבנייה הבלתי חוקית של הבדואים בנגב נמשכת, ממשיך משרד הפנים לחלק אחת לזמן מה צווי הריסה. לרוב יורד נציג משרד הפנים מרכב משטרתי עמוס שוטרים, מצלם את הבית ואת הצו התלוי עליו, וממשיך הלאה. לפעמים הוא סופג צעקות וקללות, אך לרוב המפגש הטעון מסתיים ללא אלימות.
אתמול נראתה התמונה אחרת לגמרי. הבדואים יידו אבנים והשוטרים ירו בתגובה באוויר והלמו באלות. המשטרה טענה כי התושבים הם שהיכו את השוטרים עם מקלות ואבנים והתושבים מנגד טוענים שהמשטרה היא שנקטה באלימות קשה. בסופו של דבר נספרו 24 פצועים: 12 תושבים ו-12 שוטרים.
השופט דב מגד בחר להאריך את מעצרם של שמונה מן העצורים עד ליום ראשון. העצור הנוסף, ראש המועצה האזורית של הכפרים הבלתי מוכרים בנגב חסיין אל-רפיעה, שנחשד בהסתה, שוחרר בערבות עצמית של 5,000 שקלים. "לא התרשמתי שמדובר באיומים. החשוד ניהל משא ומתן עם השוטרים, וניסה לשכנעם לדחות את הדבקת הצווים מאחר שצפה את התגובה הקשה", כתה השופט מגד.
"מנסים להשתיק מאבק צודק"
לגירסת הבדואים, ההחלטה השיפוטית על הארכת המעצר עמוסה בקיפוח. "ראינו איך המתנחלים תקפו את השוטרים ואף אחד לא עשה להם מה שעשו לנו. זוהי מדינה שלא מכבדת אזרחיה", אומר עורך הדין מורד אל-סנע מהמרכז המשפחתי לזכויות המיעוט הערבי. "אנחנו חושבים שהחלטת בית המשפט אינה צודקת ואינה לוקחת בחשבון את המציאות בשטח. בית המשפט לקח את דברי המשטרה כדברים ודאיים ומנקודת מבט צרה מאוד וזה חבל. כתוצאה מאלימות השוטרים נפצע עיתונאי ונגרם נזק לרכוש של התושבים".
עם הפקדת הערבות בתחנת משטרת העיירות אמר אל-רפיעה ל-ynet: "מה שעשתה המשטרה זה טרור, הם מנסים להאשים אותנו בפשע שלהם. מנסים להשתיק את המאבק הצודק של הכפרים הבלתי מוכרים ולשבור את רוחה של האוכלוסייה הבדואית. אני פונה לכל אדם שיש לו שכל ישר והגון במדינה לבוא ולשבת עם הבדואים ולפתור את הבעיה. המועצה האזורית של הכפרים הבלתי מוכרים קמה בשביל לעזור גם לבדואים וגם למדינה, אבל המדינה היא זו שמתעללת בנו, אי אפשר לומר ש-85 אלף תושבים בדואים הם עבריינים".
מהמשטרה נמסר בתגובה להאשמות החמורות: "אנו רואים בחומרה כל פגיעה בשלטון החוק ונמצה את הדין עם הפורעים שתקפו את השוטרים בשעת מילוי תפקידם. במקום לפנות לערכאות החליטו התושבים לנקוט באלימות. השוטרים שהגיעו למקום לא היו מצוידים באמצעים. תקיפתם והסכנה הממשית שבה היו נתונים אילצה את המשטרה להזעיק תגבורת. הקלטות נצפו - ולא היתה שם כל הגזמה בתגובת השוטרים. צפויים מעצרים נוספים".
פרקליטי העצורים מתכוונים להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע על ההחלטה. בנוסף הם מכינים תלונות שיוגשו למחלקת חקירות שוטרים ותביעת נזיקין על הרכוש הרב שנפגע, לטענתם, "מהתפרעות השוטרים".