דונאטס - מה מקור החור?
רוני ונציה במתכון לדונאטס, אותן סופגניות שחביבות כל כך על שוטרים אמריקניים, שמקורן בהולנד. חמות, טריות ומוכנות תוך כמה דקות - בילוי לכל המשפחה
מקור הדונאט בהולנד, שם הוא נקרא "OLYKOEKS", מילה שפירושה עוגת שמן. החלוצים ההולנדים הראשונים שהגיעו לארה"ב עשו אותם בצורת כדורים קטנים דמויי אגוז (NUTS, אולי מכאן מקור השם). את החור בדונאט מייחסים לקהילה ההולנדית שבפנסילבניה ולכך היו 2 סיבות: מרכז הדונאט לא היה תמיד מספיק מבושל, וכשנגסו חתיכה מדונאט עם חור נשארה בדיוק צורה מתאימה לטבילה בכוס שתייה חמה (DUNKING - טבילה).
דונאטס טעימים, חמים וטריים עשויים בבית בכמה דקות בלבד הם ממש חויה קולינרית ובילוי משפחתי לימי חג החנוכה.
המתכון הפעם הוא של דונאטס פריכים מבחוץ עם מרקם של עוגה מבפנים. את הדונאטס מעצבים או בחותכן מיוחד לדונאט, או בעזרת 2 חותכנים עגולים: אחד גדול לחיתוך העוגיה, ואחד קטן לחיתוך החור שבמרכז שנקרא 'חור 'הדונאט' ושגם אותו מטגנים לכדורים קטנים. אפשר פשוט לזרות מעליהם אבקת סוכר, או לצפותם בזיגוגים צבעוניים בטעמים שונים.
החומרים (כ-24 דונאטס):
4 כוסות קמח
2 כפית אבקת אפייה
1 כפית אבקת סודה לשתיה
1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
3/4 כפית מלח
2 ביצים
1 כוס סוכר
4 כפות חמאה מומסת (60 גרם)
1 כוס ריוויון
שמן לטיגון
לציפוי שוקולד:
175 גרם שוקולד מריר קצוץ
100 גרם חמאה חתוכה לחתיכות
הקישוטים לבחירה:
סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס, אגוזים קצוצים
לציפוי סוכר קינמון:
1 כוס סוכר
1/2כפית קנמון טחון
אופן ההכנה:
- הדונאטס: בקערה גדולה מקציפים את הביצים במטרפה עד לקבלת תערובת מעט תפוחה ובהירה. מוסיפים את הסוכר ומקציפים היטב ביחד. מוסיפים את החמאה המומסת הפושרת ואת הריוויון, ומערבבים ביחד.
- מנפים ביחד את הקמח, אבקת האפיה, אבקת הסודה, אגוז מוסקט והמלח. מוסיפים את תערובת החומרים היבשים לתוך תערובת הביצים, ומערבבים היטב בכף עץ עד לקבלת תערובת אחידה.
- מעבירים את הבצק למשטח מקומח (עם הרבה קמח), מעבדים מעט ומרדדים אותו לעובי של 1 ס"מ. בעזרת חותכן עגול בקוטר של כ-7 ס"מ, וחותכן עגול קטן בקוטר של כ-2 ס"מ, קורצים עיגולים עם חורים, כאשר טובלים את החותכנים בכל פעם בקמח מחדש. מאחדים שאריות בצק ביחד, מרדדים שוב וקורצים מהם עוד עיגולים. מניחים את הדונאטס בצד למשך 15-10 דקות.
- בינתיים מחממים בסיר עמוק שמן בגובה 8-7 ס"מ, לטמפרטורה של 190 מעלות צלזיוס (רצוי להשתמש במתקן טיגון חשמלי, או במדחום לבישול סוכר למי שיש). טמפרטורת השמן צריכה להישאר כל הזמן פחות או יותר קבועה. מטגנים את הדונאטס ואת הכדורים הקטנים במשך כ-3-2 דקות ער לקבלת צבע זהוב-שחום משני הצדדים, כאשר הופכים אותם פעם אחת במשך הטיגון. מטגנים בכל פעם רק 3-2 דונאטס, ולא מצופפים אותם בסיר. מסירים אותם בעזרת כף מחוררת ומספיגים על נייר.
- ציפוי שוקולד: ממיסים את החמאה והשוקולד מעל לסיר כפול (בן-מארי) עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. מצננים מעט; וכשהתערובת פושרת ומסמיכה מעט, טובלים את החלל העליון של הדונאט בתור הציפוי, ומניחים על רשת לצינון. ניתן לפזר מעל לשוקולד בעודו חם, סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס או אגוזים קצוצים.
- ציפוי סוכר קנמון: מערבבים את הסוכר עם הקנמון ביחד ומגלגלים את הדונאטס בתערובת בעודם חמים.
- אופן ההגשה: מגישים את הדונאטס חמים או מחוממים מעט בתנור או בטוסטר אובן.