למה איצטדיון "דוחא" ולא "השלום"?
סקירת העיתונות הערבית בסוף השבוע: איצטדיון הכדורגל בסכנין קרוי על שמה של בירת קטאר, דוחא, שאנשיה תרמו מיליוני דולרים לשיקומו. אך במוסדות ישראלים, בין השאר במרכז פרס לשלום, זועמים על המינוח. ח"כ טיבי יצא להגנתו: "זה הדבר הפעוט ביותר שניתן לעשות למען קטאר". עוד בסקירת העיתונות: קריאה לחרם על הבחירות הכלליות, ומנגד, תחינה מצד ביילין להתנגד לו
"באיזו עיר יהודית בארץ קרוי אצטדיון בשם איצטדיון השלום?! לכן אני אומר בלי שלום ובלי בטיח. אין צורך לזלזל בשכלם של הערבים וברגשותיהם". כך הגיב ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) להצעה לשנות את שמו של איצטדיון "דוחא" בסכנין לשם "איצטדיון השלום".
זאת לאחר שבכירים במשרד ראש הממשלה, במרכז פרס לשלום ובמוסדות רשמיים אחרים בישראל הביעו חוסר שביעות רצון מכך שאצטדיון הכדורגל העירוני בסכנין נושא את השם "דוחא". לעיריית סכנין ולהנהלת קבוצת הכדורגל הגיעו מספר פניות בעניין, במיוחד עקב העובדה שמוסדות ישראלים תרמו סכום של 17 מיליון שקלים עד כה לשיפוץ אצטדיון הכדורגל. השם הביך גורמים בישראל ובסכנין, ומנהל הקבוצה, חסן אבו סאלח, אמר לעיתון: "הופנו אלינו ולראש העירייה מספר פניות. ראש העירייה יערוך ישיבה לאחר שישוב מחופשתו וייתכן שיוחלט להחליף את שם האצטדיון ל'אצטדיון השלום' או 'המגרש העירוני' ".
לאצטדיון בסכנין תרם הוועד האולימפי של קטאר סכום של כשישה מיליון דולרים, עובדה שהוסיפה נקודות זכות לעומדים מאחורי השם דוחא. אבו סאלח התייחס גם לסוגיה זו ואמר: "קטאר תרמה כספים להקמת כפר ספורטיבי שלם ובכלל זה מגרש אימונים ומתקנים נוספים שיישאו את השם דוחא".
טיבי, שסייע לקבלת התרומות מקטאר, דחה את הרעיון להחליף את שם האצטדיון: "אנו גאים בשם הערבי דוחא, זהו הדבר הפעוט ביותר שסכנין והעירייה שלה יכולות לתת לקטאר ולוועד האולימפי שלה בתמורה לתרומה חסרת התקדים הזו. ההצעה לשנות את השם היא הצעה יהירה מצד אנשים שנתנו כמה מאות אלפי שקלים או מצד הממשלה שנתנה מעט מאוד שירותים לתשתיות ובכלל זה לאצטדיון בסכנין. מה שהממשלה נתנה הוא חובה כלפי אזרחיה, ומה שתרמה קטאר הוא כבוד ואנו מודים לה על כך".
טיבי הוסיף כי ראש עיריית סכנין, מוחמד בשיר, טלפן אליו והדגיש בפניו כי שמו הנוכחי של האצטדיון יישאר וכי העירייה התחייבה לכך בכתב מול הוועד האולימפי של קטאר.
סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, השייח כמאל חטיב, שב וקורא לתומכי התנועה שלא להצביע בבחירות לכנסת. לדבריו הכנסת איננה המקום הטוב ביותר להשגת הזכויות עבור הערבים בישראל. "המציאות בה נמצאות המפלגות הערביות ובכלל זה הפילוגים, הסיעתיות והחיפוש אחר משרות הוא דבר שמסייע לתנועה האסלאמית לשכנע שהכנסת איננה המקום הטוב ביותר שבו אנו יכולים להשיג את זכויותינו כפלסטינים שחיים כאן. דוכן הונאמים בכנסת הוא דוכן לצעקות שאיננו מספיק כדי שנראה בו שער ראשי כדי לממש את זכויותינו" הוא אמר.
אשר לעמדתה של התנועה כלפי הבחירות לכנסת שב וחזר חטיב על העמדה שנשמעה בשבועות האחרונים: "אנחנו יודעים שכולם עוקבים בעניין אחר עמדתה של התנועה. אנו מכבדים את כולם אולם יחד עם זאת, המפלגות הערביות ומצבן הטראגי הן שישאו באחריות בנוגע לתוצאות הקשות שעלולות להיות. אני אומר בכל הכנות שהמפלגות הללו לא מורגשות בשטח ואינן שמות לב לתומכיהן אלא רק כאשר מתקרבת תקופת הבחירות".
כשנשאל אם תנועתו תפעל כדי לחזק את עמדתה כדי להביא לכך שיותר אנשים יחרימו את הבחירות, אמר חטיב: "יש לנו אמון בכוחם של בני התנועה האסלאמית ובתומכיה לבחור בהחלטה הנכונה. דבר זה הוכח בבחירות שעברו ובכל עמדה בה נקטנו בכל סוגיה".
יו"ר מרצ יחד ד"ר יוסי ביילין הביע דאגה מהתחושה לפיה אחוז ההצבעה במגזר הערבי יהיה נמוך בבחירות הקרובות. במהלך כנס שהתקיים השבוע בכפר קרע, אליו הגיעו עשרות מפעילי המפלגה באזור המשולש הצפוני, אמר ביילין: "אווירת החרמת הבחירות ואי עלייתו של אחוז ההשתתפות בהצבעה בקרב המגזר הערבי יהיה אבן נגף כלפי השמאל הישראלי והמפלגות הערביות".
ביילין התייחס גם לסוגיית ההשתתפות של מפלגתו בקואליציה בממשלה הבאה והבהיר כי למרות התמיכה הגדולה שמפלגתו זוכה לה במגזר הערבי, ישנו עדיין תסכול בקרב המצביעים הערבים דבר שמונע מהם ללכת לקלפיות בהמוניהם. ביילין הוסיף כי הירידה באחוז המצביעים הערבים ואווירת החרם ברחוב הערבי לקראת הבחירות יהוו אבן נגף לשמאל ולמפלגות הערביות, וכי יש להעלות את אחוז ההצבעה בקרבם.
ביילין התייחס לכך שהחברה הערבית זקוקה לכל ממשלה עתידית גם אם זו תהיה ממשלה שלא יתמכו במדיניותה באופן כללי. "אנו עשויים להשתתף בכל קואליציה, בין אם בראשות קדימה ובין אם בראשות מפלגת העבודה. לא נשתתף בה בכל מחיר ומתוך היגיון זה אני מקווה שהמפלגה תכפיל את כוחה במגזר הערבי, כדי שנזכה לשני מנדטים מקולות הבוחרים הערבים.
"אנו נפגשים באופן מתמשך עם התושבים הערבים וחשים בחוסר העניין של הבוחר הערבי לקראת הבחירות לכנסת. ישנו תסכול לא רק מהמפלגות היהודיות אלא גם מהמפלגות הערביות. אנו, במרצ-יחד, נמשיך להיאבק למען השגת שלום צודק וכולל עם הפלסטינים ועם מדינות ערב ונגביר את מאמצנו למען השגת שוויון מוחלט בין הערבים והיהודים ומתן עצמאות מלאה לערבים בתחום החינוך והתרבות. רק באמצעות שותפות מתמדת נוכל להשיג את המטרות הללו", הוסיף ביילין.