"הבטחות כמו חול ואין מה לאכול"
"ממשלת ביבי-אולמרט הונתה את הציבור והעלימה את מעמד הביניים", מאשימים בשמאל. "ממשלת קדימה לקחה אותנו אחורה לתהום של פער ושחיתות", תוקפים בימין. חודשיים לפני הבחירות, מחולל דו"ח העוני סערה פוליטית, אך במשרד האוצר מרגיעים: בקרוב נראה את השיפור
כמדי שנה מחולל דו"ח העוני, שמפרסם המוסד לביטוח לאומי, סערה פוליטית. קל וחומר כשמדובר בערב בחירות. בישראל, לפי הדו"ח, כל ילד שלישי הוא עני; 1.58 מיליון בני-אדם חיים מתחת לקו העוני, ומספר המשפחות העניות עומד על 403 אלף.
נשיא המדינה, משה קצב אמר בתגובה לנתוני העוני: "יש להציב את המאבק בעוני בעדיפות גבוהה בשנים הקרובות. המאבק בעוני הוא חובה מוסרית כלפי החברה וצורך כלכלי של המשק. אין להטיל נטל כלכלי על מי שאינו יכול לשאת בו. יש לשלב במדיניות הכלכלית גם יעדים חברתיים. בשנים האחרונות, למרות השיפורים בכלכלה הישראלית, מימדי העוני ממשיכים לגדול ולהעמיק. התלות בבתי התמחוי ובמוסדות הצדקה היא אסון לחברת הרווחה".
בתגובה לנתונים אומרת יולי תמיר, ראש מטה ההסברה של מפלגת העבודה: "הוכח שממשלת ביבי-אולמרט הפקירה רבע מהציבור הישראלי ודחקה אותו אל מתחת לקו העוני. מדיניות הממשלה הולכת והופכת את ישראל למדינת עולם שלישי, שבה מעמד הביניים כמעט ואינו קיים".
גם ח"כ אופיר פינס מפנה אצבע מאשימה לעבר ממלא-מקום ראש הממשלה: "אולמרט הונה את הציבור ובמקום התוכנית הכוללת למאבק בעוני אותו הבטיח, הוא הסתפק בעריכת מסיבות עיתונאים ובביקורי יח"צנות בבתי תמחוי. קדימה והליכוד מנהלות בשם הצמיחה מדיניות שמביאה לריסוק החברה הישראלית".
ח"כ רן כהן (מרצ-יחד) אמר שבכוונתו ליזום כינוס פגרה מיוחד של הכנסת לדיון בממצאי דו"ח העוני. "הנתונים הם כתב אישום חמור נגד ממשלת שרון-נתניהו-אולמרט, ושום אחוז צמיחה לא יכסה על רעבו של ילד אחד. הדרך היחידה להיחלץ מהריטואל של דו"ח העוני, היא שהזעקה העולה מבטנם הריקה של הילדים תתארגן לשינוי פוליטי ולהחלפת השלטון".
ח"כ רומן ברונפמן (הבחירה הדמוקרטית) מאשים דווקא את תוכנית וויסקונסין, שהופעלה לראשונה לפני כחצי שנה על-ידי הממשלה ולדבריו, פגעה בחלשים במקום לעזור להם: "הפתרון לעוני שאומץ על-ידי נתניהו הוא מגוחך, ורק מגביר את מימדי העוני. תוכנית ויסקונסין היא עבדות מודרנית שבמסגרתה מכניסים בכוח למעגל העבודה אנשים מבוגרים, נכים ואימהות חד-הוריות, שאין להם סיכוי להשתלב בשוק העבודה".
גם בצד הימני של המפה הפוליטית תוקפים היום את הממשלה. ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי): "ממשלת קדימה לקחה
את עם ישראל אחורה והשקיעה אותו בתהום של עוני, פער חברתי ושחיתות". חברו לסיעה, אורי אריאל: "כל עוד תונהג המדינה על-ידי אנשים מושחתים, תימשך הפגיעה בשכבות החלשות. מדיניות הרווחה לא הייתה בסדר העדיפויות של השלטון הנוכחי, הוא היה עסוק בגירושם של יהודים. הממשלה הרעה הזו טרפדה כל יוזמה וחקיקה שבאה להקל על עניי ישראל".
שר הרווחה לשעבר, זבולון אורלב (מפד"ל): "העניים שבעו הבטחות ודיבורים כמו חול ואין מה לאכול. נתוני דו"ח העוני זועקים לשמיים והם תוצאה של מדיניות ממשלה המנותקת מערכי יהדות, חברה ומוסר בסיסיים. הממשלה מסכנת את החוסן הלאומי. העניים זקוקים לשר רווחה במשרה מלאה שייאבק על זכויותהם ודרושה תוכנית חומש לאומית שתעגן בחוק יסוד זכויות חברתיות כדי להוריד את ממדי העוני בשלושה אחוזים כל שנה".
ואילו בליכוד קראו לשר האוצר וממלא-מקום רה"מ, אהוד אולמרט, לאמץ את יוזמתו של נתניהו להעברת תקציב 2006 עוד לפני הבחירות, כדי לתת מענה לשורה של נושאים חברתיים.
דור חדש של עניים
מהאגודה לזכויות האזרח נמסר: "דו"ח העוני מוכיח שמדיניותה הכלכלית של הממשלה בשנים האחרונות שכללה קיצוץ בגימלאות, אי עדכון בשכר המינימום ורמות שכר נמוכות לעובדים מהשכבות המוחלשות, פגע בזכותם הבסיסית של אזרחי ישראל להתקיים בכבוד. הגידול במספר הילדים העניים יוצר דור חדש של עניים שרק שינוי במדיניות תוכל לחלצם ממעגל העוני. הגידול בשיעור המשפחות העניות העובדות מוכיח כי לא די בקריאה לצאת לעבודה, אלא גם יש להבטיח שכר ראוי לעובדים ולאכוף את חוקי המגן".
מארגון "לתת" נמסר: "לצערנו הנתונים המזעזעים אינם מפתיעים, אנו צופים החמרה נוספת ב-2006 לאור הדיון הציבורי הרצוף בקלישאות ללא עשייה אמיתית. אנו קוראים לממשלה להציג יעדים ברורים ומדדים לצמצום העוני ב-30 אחוז תוך ארבע שנים". במרכז "מוסאוא" לזכויות האזרחים הערבים הגיבו: "המשך העדר הזדמנויות התעסוקה בתוך היישובים הערבים גרמה להחמרה מתמדת לאורך יותר מ-15 שנים, במהלכם העוני תמיד במגמת עלייה מתמדת".
שלמה שהם, נציב הדורות הבאים בכנסת: "הילדים העניים יגדלו להיות בוגרים עניים בהתנהגותם ובדרך חשיבותם. האחריות מוטלת על כתפי המדינה כבר היום. ההורים שאינם מסוגלים לפרנס 'מורישים' את העוני כנדוניה לילדים. ילד עני לא רק חי בסביבה ענייה, אלא חושב ומתנהג כעני. חובה עלינו ליצור שינוי במרחב בו הוא חי ובתפיסת העצמי שלו".
יש שינוי? אולי בדו"ח הבא
ממלא מקום ראש הממשלה ושר האוצר, אהוד אולמרט התייחס לנתוני דו"ח העוני, בטקס חילופי הממונה על השכר במשרד האוצר. אולמרט: "זו בעיה קשה ומציקה שמטרידה את מנוחתי כבר זמן רב. הדו"ח מתייחס לשנה שמתחילה ביולי 2004 ומסתיימת ביוני 2005. תקופת כהונתי באוצר התחילה לאחר תקופת הדו"ח. הנתונים מטרידים ואי אפשר להתייחס אליהם כדבר מובן מאליו. היו לנו הישגים לא מבוטלים שיצרו בסיס טוב להגדלת ההשקעות, להבטחת התעסוקה ולהגדלת הצמיחה, אבל היה לי ברור מלכתחילה שאנו צריכים להתמודד בצורה רחבה יותר עם נושא הפערים והעוני. אני מאמין שהדו"ח הבא כבר יציג תמונה שונה".
במשרד האוצר ניסו היום להסביר את הממצאים הקשים, ולהראות קצת אור בקצה המנהרה. "המדיניות הכלכלית של הממשלה בשנים האחרונות החלה להראות את תוצאותיה: המשק צומח בשיעור של 5.2%, כ-170 אלף ישראלים הצטרפו למעגל העבודה, חלה ירידה משמעותית בשיעור האבטלה (8.9%) והשכר עלה. חשוב לציין שהדו"ח מתייחס לסוף שנת 2004 ותחילת 2005, בעוד עיקר הצמיחה והשפעת השינויים שהנהיגה הממשלה התמקדו במחצית השנייה של השנה. מדובר במגמה חיובית, אולם ניתן יהיה להבחין באותותיה רק בעוד זמן כשהצמיחה תחלחל לכל שכבות האוכלוסייה והמדדים החיוביים והתוכניות של הממשלה ישפיעו על צמצום העוני בהיקף רחב יותר".
"ממשלת ישראל ערה לבעיה של הפערים החברתיים. לפני כחמישה חודשים הנחו ראש הממשלה שרון וממלא-מקומו אולמרט את מנכ"ל משרד האוצר לעמוד בראש צוות בין-משרדי, שיגבש תוכנית יסודית להתמודדות עם בעיית הפערים החברתיים במדינת ישראל והדרכים השונות לצמצומם. התוכנית בהיקף של 14 מיליארד שקל על פני 7 שנים תתמקד בכלים ובאמצעים ארוכי טווח, בין היתר באמצעות יצירת מקומות עבודה, מתן שירותים לשכבות העניות, השקעות בחינוך, העלאת שיעור ההשתתפות בכח העבודה ויצירת כלים להסרת חסמים ליציאה לעבודה ועידוד תעסוקה אשר יביאו לירידה בשיעורי העוני בישראל", נמסר בתגובה.
סגן שר הרווחה, אברהם רביץ, בחר לתקוף את "פסטיבל המקררים הריקים, המהווה ניצול של העניים בשביל רייטינג. זהו פסטיבל תקשורתי פוליטי, לא אמיתי ולא מעמיק". ואולם, גם הוא הודה: "מדינת ישראל כשלה כישלון חרוץ בטיפול או בחוסר הטיפול בבעיית העוני".